SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

”Ik zit klaar met mijn Nederlands elftal-shirt aan hoor!”

De poulefase van het WK in Qatar loopt op zijn eind. Zowel Nederland als Marokko is het toernooi begonnen. Beide landen staan op 4 punten uit de eerste twee wedstrijden en maken een goede kans op de volgende ronde. We spreken met de Marokkaans-Nederlandse Nasrdin Dchar, die al jaren te vinden is op het doek en in het theater en in het verleden onder meer de Gouden Kalf voor beste acteur won. De meeste mensen zullen hem kennen van zijn rol als Potlood in de populaire serie Mocro Maffia. In zijn natuurlijke habitat, het Theater Walhalla in Katendrecht, spreken we met Nasrdin over zijn liefde voor voetbal en een eventuele ontmoeting van Nederland en Marokko op het WK.

Nasrdin Dchar: ''Ik zit klaar met mijn Nederlands elftal-shirt aan hoor!''

Ben je altijd al voetbalfan geweest?

”Jazeker! Voetbal was mijn leven. Of het nou op het veldje was, op straat of bij mijn amateurclub, ik was altijd met voetbal bezig. Op het pleintje wilde ik dan ook altijd Ronaldo of Romário zijn, sowieso! Steenbergen ligt in Noord-Brabant, dus PSV voelde wel als mijn club destijds. Ik was een technische speler en was die dribbelaar die iedereen in zijn team heeft gehad. Bij vv Steenbergen speelde ik als linksbuiten en na dertien jaar kon ik fysiek niet heel goed meer meekomen. Ik was een iel jongetje en merkte dat andere jongens sterker waren. Ik lag veel op de grond en dan gaat het plezier er snel van af.”

Volg je het voetbalnieuws nog altijd op de voet?

”Ik volg het nog wel, maar in mindere mate. Toch zit ik midden november wel weer klaar met mijn Nederlands elftal-shirt aan hoor! Ik voel oprecht gewoon spanningen in mijn lichaam tijdens EK’s en WK’s. Daardoor weet ik gewoon wat voetbal voor mij, en met mij vele andere Nederlanders, betekent. Jeetje man. Ik denk gelijk aan de penalty’s tegen Italië op Euro 2000 in Nederland en België. Ik weet nog zo goed dat ik destijds nog in Steenbergen woonde en naar school ging in Rotterdam. Elke dag reisde ik met de bus naar school en kwam ik langs het gebouw van Nationale Nederlanden. Daar stond een tijd lang heel groot Edgar Davids op het gebouw. Wauw, kippenvel! Elke dag keek ik daar met zoveel bewondering naar. Dat waren mijn helden.”

Laten we vooruitblikken op zondag 18 december 2022, de dag van de WK-finale. Na een zinderend toernooi ontmoeten Nederland en Marokko elkaar in de finale. Voor wie ga je juichen?

”Haha! Dit behandel ik letterlijk in mijn voorstelling over vaderschap. Dit is zo’n moeilijke… Je kan het ook positief bekijken: ik heb dan sowieso feest. We gaan het zien. Het zou wel echt classic zijn als dat gebeurt.”

Naast alles wat je doet, ben je natuurlijk bovenal acteur. Hoe vind je dat voetballers het over het algemeen doen? Heb je tips en tricks waarmee zij een scheidsrechter nog meer kunnen overtuigen?

”Acteren gaat vooral over waarachtigheid. Je moet zo eerlijk mogelijk je verhaal kunnen vertellen en er zelf sowieso vol in geloven. Schwalbes en dat soort toneel gaat over het algemeen niet werken. De scheidsrechters prikken er sneller doorheen en ook door het publiek word je sneller afgerekend. Je valt door de mand en probeert opzichtig het spel te saboteren. Hetzelfde geldt voor acteren, want als je je rol niet eerlijk en oprecht speelt, dan ziet de kijker het en zapt diegene weg. Het moet puur zijn en dat is voor voetbal net zo. Niet alleen met acteren of voetballen, dit geldt voor alle banen. Als je je werk vol overgave doet, dan denk ik dat je iets doet wat je het liefste doet. Anders wordt het een heel lange zit.”

Meer lezen uit het interview met Nasrdin Dchar? We spraken met Potlood over zijn rol en de serie Mocro Maffia.

Ook hardcopy verhalen lezen? Check ISSUE 75 met daarin interviews met onze Fashion Player-genomineerden Anwar El Ghazi, Tijjani Reijnders, Danilo Pereira, Thom Haye en kersvers Fashion Player 2022 Devyne Rensch.