SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

DOCU DAY: 42 to 1

Wekelijks trakteren we jou op een indrukwekkende documentaire uit de voetbal-, fashion- of lifestyle-industrie. Afgelopen week namen we je mee in de documentaire ‘Yakubu’. Deze week staat er wederom een mooie documentaire op het programma genaamd ‘42 to 1’. In deze docu neemt James Douglas je mee naar het gevecht tegen Mike Tyson in Tokyo. Hoe had hij kunnen winnen van de kampioen?

42to1

Gebrand om te winnen

In de 100ste editie van de ’30 for 30’ serie van ESPN, lichten ze het legendarische gevecht uit tussen grootheden Mike Tyson en James Douglas. ESPN kwam met de titel ’30 for 30’ vanwege het 30-jarig jubileum van het bedrijf in 2009. Inmiddels zijn er vier volumes met ieder 30 verhalen over bijzonder sportmomenten. Eén van deze sportgebeurtenissen is het gevecht tussen James Douglas en Mike Tyson.

Het gevecht werd aangekondigd als ‘Tyson is back!’. Op 11 februari 1990 werd de strijd gestreden in de indrukwekkende Tokyo Dome. Mike Tyson was destijds de ongeslagen, onbetwiste zwaargewicht kampioen en verloor na tien rondes van underdog James ‘Buster’ Douglas. Het gevecht ging de boeken in als een van de grootste nederlagen in de sportgeschiedenis.

De kansen van Buster Douglas waren zo klein, dat verschillende analytici zeiden dat het titelgevecht niet langer dan 90 seconden zou duren. De quotering die op de wedstrijd stond was 42:1. Zo kreeg je 42 keer je inzet terug als Douglas de wedstrijd winnend had afgesloten. Mike Tyson had tevens het vorige gevecht in 93 seconden met een knock-out gewonnen, tegen Carl “The Truth” Williams. Daarom beschouwde de meeste analisten het als een opwarmertje voor Tyson voor zijn ontmoeting met Evander Holyfield. Tyson gooide zelf ook nog wat olie op het vuur om te zeggen dat Douglas ‘een amateur’ zou zijn en ging de avond voor het gevecht zelfs flink feesten. Daar zei de bokser dat hij zelfs zou winnen als hij vijf weken niet zou slapen.

De omstandigheden van Douglas waren ook allesbehalve optimaal. Door een ernstige nieraandoening kwam zijn moeder 23 dagen voor het gevecht te overlijden en had hij de dag voor het evenement een griep opgelopen.

Mike_Tyson_vs._Buster_Douglas_–_boxing_(February_11,_1990)
Mike Tyson VS James Douglas 42:1

KO!

Vanaf het begin af aan was al te zien dat ‘Buster’ Douglas niet bang was en gedreven was om het Tyson moeilijk te maken. De eerste rondes waren zelfs in het voordeel van Buster. In ronde acht wist Tyson zich te herpakken en sloeg Douglas, vlak voor het einde van die ronde, naar het canvas. Na negen seconden stond hij op. Dit was echter een discutabel moment, want volgens de hoek van de kampioen begon de scheidsrechter twee seconden te laat met tellen. Precies de twee seconden die Douglas nodig had om op te staan.

In ronde negen wilde Tyson er een eind aan maken en ging agressiever vechten om zo een knock-out te forceren. Douglas wist de aanval af te slaan en wist Tyson, met een paar fraaie rake klappen, naar de touwen te laten wankelen. Douglas greep zijn kans en ging door met zijn stoten. Tyson was nog steeds aan het wankelen, maar werd uiteindelijk gered door de bel. In ronde tien, de laatste ronde van het gevecht, wist Douglas de vermoeide Heavyweight Champion neer te krijgen, nadat hij een paar harde klappen had uitgedeeld. Voor het eerst in de carrière van ‘Iron’ Mike Tyson ging hij KO. Tyson probeerde nog om zijn bitje van de grond op te rapen en weer verder te vechten, maar de scheids besloot het gevecht te stoppen.

De man met een winstkans van 42:1 wist te winnen van de onbetwiste kampioen Mike Tyson. Het prijzengeld was wel in het voordeel van Tyson, hij ging met ongeveer zes miljoen dollar naar huis. De winnaar moest het doen met een kleiner bedrag, 1,6 miljoen dollar en werd gekroond als de nieuwe Heavyweight Champion. Van een rematch is nooit spraken geweest, tot grote teleurstelling van de vele fans van de sport.

Check hier de hoogtepunten van de duel!

Lees hier over de documentaire van Ghanese cultheld in Arnhem en Amsterdam. Yakubu groeide uit tot een van de publiekslievelingen, maar wat gebeurde er na zijn voetbalcarrière?

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.