SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

DOCU DAY: Yakubu

Wekelijks trakteren we jou op een indrukwekkende documentaire uit de voetbal-, fashion- of lifestyle-industrie. Afgelopen week namen we je mee in de documentaire ‘Home game’. Deze week staat er wederom een harde documentaire op het programma genaamd ‘Yakubu’. In deze docu gaat documentaire-maker Gerdo Vlastuin op onderzoek uit wie Yakubu nou eigenlijk was en hoe hij op mysterieuze wijze stierf in 2017.

Een bijzondere documentaire over het leven van Abubakari Yakubu

Vele zullen zich Abubakari Yakubu niet herinneren als spraakmakende voetballer, waarvoor je naar het stadion kwam. Het is echter wel een cultheld geworden in Arnhem. De Ghanees was geen oogstrelende speler, maar had wel een karakter met een bijzonder verhaal.

Cultheld in Arnhem

De hardwerkende Ghanees belandde onder de radar van Ajax in het WK onder-17 in Egypte, waar Ghana in de halve finale tegenover Spanje stond. Yakubu mocht twee weken op stage komen in Amsterdam. In 2004 nam Vitesse de middenvelder over op huurbasis. In Arnhem groeide hij uit tot een ware cultheld en werd hij verkozen tot speler van het jaar. Vitesse betaalde na de huurperiode een transfersom van 750 duizend euro aan de Amsterdammers. Yakubu was erg geliefd bij de club, spelers en fans door zijn leeuwenhart en verbazingwekkende doorzettingsvermogen. Drieënhalfjaar later hing het cultfiguur in Arnhem de voetbalschoenen aan de wilgen en vertrok weer naar geboorteland, Ghana.

Verkeerde vrienden

Wat er na de voetbalcarrière van Yakubu is gebeurt, is voor vele een groot vraagteken. Documentairemaker Gerdo Vlastuin ging op onderzoek uit en begon bij het gastgezin waar de Ghanees terechtkwam in zijn tijd bij Ajax. De familie wist ook niet hoe Yakubu op zo’n jonge leeftijd om het leven kwam. De verhalen van het ziekenhuis uit Tema, zijn geboortestad, zijn alles behalve overtuigend. Hun beweren dat de oud-voetballer al langere tijd ziek is geweest. Gerdo ging ook naar NAC spits en teamgenoot in het Ghanese elftal destijds, Matthew Amoah. De Ghanese spits deed een boekje open over zijn mede-international Yakubu. Hij vertelde bijvoorbeeld dat de mannetjesputter ‘verkeerde vrienden’ had, verder wou Amoah er niet op in gaan toen Vlastuin er naar door vroeg. Hetzelfde gebeurde bij zijn ex-vrouw Evelyne Tahir, die wel herinneringen wou ophalen, maar niet verder wou ingaan op vragen over zijn naaste omgeving. Door de Coronapandemie kreeg Gerdo nog geen kans om naar Ghana te vliegen, maar daar kwam verandering in. Vorige maand is de documentairemaker naar Tema geweest om daar zijn familie en oud-Ajacied Anthony Obodai te bezoeken. De documentaire is vanaf vandaag online en is te zien bij Omroep Gelderland en NH Nieuws.

Bekijk hieronder de volledige documentaire over de bewogen leven van de voormalig middenvelder.

Lees hier over de documentaire van de bizarste lokale spelen ter wereld. Met onder andere een spel dat al meerdere eeuwen word gespeeld in Italië!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.