SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Van Wereldkampioen naar vechten tegen degradatie

Waar voetballers vroeger vaak in een zwart gat belandden na het beëindigen van hun actieve profcarrière, zien we hen steeds vaker terug in het bedrijfsleven. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland zie je dat oud-profs gaan ondernemen of beginnen te fungeren als hoge manager bij multinationalondernemingen. Van een eigen kledinglijn met de initialen van de voetballer tot directeur van een miljoenenbedrijf. Je ziet het allemaal voorbijkomen in de rubriek: Life After Football of … .

Van Wereldkampioen naar vechten tegen degradatie

O Fenômeno

Ronaldo de Lima wordt gezien als één van de beste voetballers die ooit een voetbalveld heeft betreden. De Braziliaan speelde voor zowel FC Barcelona als Real Madrid en heeft in San Siro de shirts van de beide Milanese grootmachten gedragen. Niet loyaal tot de clubs, maar erg loyaal tot het vinden van het net. Hij deed overal hetzelfde en dat was laten zien wat hij met een bal kon doen. Scoren deed hij maar al te makkelijk. Als 16-/17-jarig jochie scoorde hij al twaalf keer in veertien wedstrijden voor Cruzeiro in Brazilië.

Op zijn 18e vertrok de getalenteerde spits naar PSV. Het ideale podium om zijn kunsten te laten zien aan de Europese grootmachten. Na twee jaartjes Eredivisie vertrok de balkunstenaar naar Spanje. Op twintigjarige leeftijd werd Ronaldo in 1996 al tot World Player of the Year vernoemd en het jaar erna won hij nog eens een Ballon D’or. Ook in 2002 won hij deze Gouden Bal. Naast deze individuele prijzen won hij ook nog rustig twee WK’s in 1994 en in 2002. Bij Cruzeiro, PSV, FC Barcelona, Internazionale, Real Madrid, AC Milan en Corinthians scoorde ‘R9’, tussen 1993 en 2011, 247 keer in 343 wedstrijden. Ook bij Brazilië scoorde hij achter de lopende band. 62 keer in 98 wedstrijden, waardoor hij op nummer drie staat in de topscorerslijst van het land.

In de spotlights

Nadat Ronaldo zijn schoenen ophing, hielden er toch verschillende sponsordeals aan. Zijn belangrijkste sponsordeal is en blijft de deal met Nike, waar hij een levenslang contract voor heeft getekend. Tijdens zijn voetbalcarrière was hij het gezicht van Nike’s voetbalpromoties en speelde hij de hoofdrol in een aantal beroemde tv-reclames. De WK-reclame van 1998 op het vliegveld was er één van en in de ‘Secret Tournament’-reclame, die door Terry Gilliam was geregisseerd, speelde hij met Eric Cantona de grote rollen.

Real Valladolid

Toen de Braziliaan bij FC Barcelona en later Real Madrid speelde en aan de bal kwam wisten de meeste clubs hoe laat het was. Real Valladolid was een prooi waar Ronaldo graag tegen scoorde. Dat de man met bijna een goal per wedstrijd, ooit de nieuwe eigenaar van de club zou worden, hadden zij natuurlijk nooit gedacht. Maar dat is wel wat er in 2018 is gebeurd. Ronaldo de Lima kocht voor €30 miljoen, 51% van de aandelen van de club en investeerde vervolgens een aantal miljoen in de club. Zijn investeringen in de club waren niet direct gestoken in het eerste team. Bijna €2.6 miljoen werd besteed aan het tweede elftal. Ronaldo probeert de opleiding van Real Valladolid zover te krijgen dat ze de jonge spelers van het tweede kunnen doorschuiven naar het eerste. Deze uitdaging is in het eerste seizoen redelijk succesvol uitgepakt. In het seizoen 2018/19 waren al negentien spelers doorgestroomd.

Ronaldo is bijna overal bij betrokken. Hij is aanwezig bij alle wedstrijden van het eerste elftal en bij de meeste wedstrijden van het tweede. Hij wil dichtbij de mensen staan op de club. In 2021 vertelde Ronaldo dat hij het doel heeft om uiteindelijk de club te verkopen met winst, maar niet nadat hij succes heeft ervaren met club. Na drie seizoenen in de Primera División, degradeerde de club echter en spelen ze dit jaar in de Segunda División A. Ze staan na 32 speelrondes op de derde plek en hebben dus wel zicht op directe promotie. Wellicht zien we de club na een aantal jaar wel spelen in Europa met haar zelfgeproduceerde toptalenten. Dat is wat Ronaldo tenminste voor ogen heeft.

Lees ook de ‘Rugnummer 9’ van Ronaldo Lima over de voetbalcarrière van ‘R9’.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg ons dan op Facebook en Instagram.

Wil je de nieuwste magazines lezen? Dan zijn ze te vinden op onze Webshop Life After Football.