SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 9: Ronaldo Lima

Rugnummer 9: Ronaldo Lima

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de negende maand van 2021 wordt rugnummer 9 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal.

We trappen de negende maand van 2021 af met een groot fenomeen: Ronaldo Luís Nazário de Lima. Door de jaren heen verdiende de Braziliaanse vedette de bijnaam ‘O Fenômeno’. Hij is een van de weinige spelers die voor zowel FC Barcelona als Real Madrid speelde. Daarnaast is hij ook een uitzondering op de regel door voor beide Milanese grootmachten uit te komen. In clubverband was ‘R9’ misschien geen trouwe hond, maar voor de ‘Goddelijke Kanaries’ stond hij altijd klaar. Zo schitterde hij op verschillende eindtoernooien en behaalde Ronaldo Lima bijna de legendarische grens van honderd interlands. De drievoudig ‘Wereldvoetballer van het jaar’ zal voor altijd in één adem genoemd worden met rugnummer 9.

Nederlands uitstapje

In 1994 verliet Ronaldo Lima zijn vertrouwde omgeving om zijn voetbaldroom na te jagen in Europa. Hij streek neer in Eindhoven, bij PSV om precies te zijn. Hiermee trad hij in de voetsporen van zijn landgenoot Romário. Vanaf moment één waren de kwaliteiten van ‘O Fenômeno’ zichtbaar. Hij scoorde aan de lopende band en maakte indruk bij de Europese grootmachten. In de zomer van 1996 was de Braziliaanse vedette de Eredivisie ontgroeid en koos hij voor een vervolgstap bij FC Barcelona.

Revanche

In Barcelona beleefde Ronaldo Lima een topseizoen in 1996/1997. Hij scoorde veelvuldig, was belangrijk voor de ploeg en werd op 20-jarige leeftijd verkozen tot ‘Wereldvoetballer van het jaar’. ‘R9’ maakte na dit succesvolle seizoen de overstap naar Internazionale, waar hij zijn titel als beste voetballer ter wereld wist te prolongeren. Hierdoor stond er enorm veel druk op hem gedurende het WK 1998. Hij scoorde weliswaar vier doelpunten en behaalde de finale, maar een epilepsie-aanval bedierf de finale voor Ronaldo Lima en Brazilië verloor kansloos met 3-0 van Frankrijk. Het eerstvolgende WK nam de rugnummer 9 direct revanche door zijn vaderland met acht doelpunten naar de wereldtitel te schieten!

Life After Football #69 is uit! Koop jouw issue nu hier en lees exclusieve interviews en bekijk fantastische rapportages!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.