Kleinzoon Nino over de zoektocht naar opa Faas Wilkes
Hij is een van de beste Nederlandse voetballers aller tijden, maar wat weten we toch weinig over hem. Kleinzoon Nino Wilkes ging op zoek naar het verhaal achter zijn opa Faas Wilkes. Alle anekdotes en verhalen van zijn vrouw, oud-collega’s, huidige voetballers en nog vele anderen maken het boek een must read. Wij spraken met Nino en vroegen hem onder andere naar het ontstaan van dit prachtige idee.
Faas als opa
Toen Nino nog een kind was, was hij graag bij opa Faas. Samen gingen ze geregeld naar de speelgoedwinkel om iets leuks uit te zoeken. Faas vond het leuk om Nino te verwennen. ‘Ik ben naar hem vernoemd – Nino Servaas Wilkes – ik ben het enige kleinkind dat zijn achternaam draagt en ik was op dat moment het jongste kleinkind, tsja dat schept een band. Verder herinner ik niet heel veel dingen van mijn opa, maar wat indruk op mij maakte was een keer dat hij zijn stem verhief. Ik schrok hier misschien enigszins van, omdat ik mijn opa niet zo kende. Iedereen die ik ook sprak gaf aan dat mijn opa een goedlachse man met humor was. Hij behandelde iedereen gelijk en was een sympathieke amicale man, maar hij zei wel waar het op stond,’ vertelt Nino.
Eigen kanaal
Nino is op zijn eigen Youtube-kanaal actief bezig met voetballers. Dat kan ook niet anders door twee halfbroers die voetballen op profniveau, een halfbroertje dat als veelbelovend talent van FC Barcelona wordt gezien en een stiefvader als Patrick Kluivert. Nino had in de tussentijd al veel voetballers geïnterviewd, maar nog nooit zijn opa. Er was niet zoveel over hem bekend en toen is Nino langzaam gaan onderzoeken wat het verhaal achter zijn opa was. Niet veel later sprak Nino toevallig iemand van Kosmos Uitgevers die het kookboek van broertje Shane Kluivert publiceerden. Zij vonden het verhaal direct heel interessant en wilden er een boek over maken, dus zo geschiedde.
Nino wilde van het verhaal iets tastbaars maken en besloot in te gaan op het aanbod om er een boek over te schrijven. Samen met bestsellerauteur en journalist Robert Heukels ging hij aan de slag. Hij sprak hiervoor met onder anderen Matthijs de Ligt, Jan Mulder, Rob Jacobs, Dennis Bergkamp, Joop Zijlaard en ook Donny van de Beek en Sjaak Swart. Dat laatste was nogal een apart verhaal. Nino stond eens met Estelle Bergkamp, Donny van de Beek en Donny’s vader te praten over het idee van het boek. Toevallig stond Sjaak Swart niet ver van hen vandaan en de vader van Donny besloot Mister Ajax even voor te stellen aan ‘de kleinzoon van’. Een bijzondere kennismaking, want wat volgde was een waslijst aan prachtige verhalen en anekdotes van Sjaak over opa Faas Wilkes.
Familie Wilkes
Om het boek zo gedetailleerd mogelijk te maken, was Nino op zoek naar zoveel mogelijk verhalen. Dus ook van zijn oma Mona die vroeger nooit in de media verscheen, maar ook tegenwoordig niet van al die aandacht houdt. Zij zag er dus in eerste instantie ook niets in om mee te werken in dit verhaal. Nino wilde heel graag zijn oma hierover spreken en alles vastleggen en besloot dus om vader Michael in te schakelen. Michael Wilkes besprak het met zijn moeder en benadrukte dat dit een belangrijk stukje geschiedenis is. Mocht zij komen te overlijden dan zou het verhaal niet meer zo sterk zijn en vele anekdotes zouden worden vergeten. Ze stemde ermee in en ging in gesprek met haar kleinzoon over haar overleden echtgenoot Faas. Het was een heel bijzonder gesprek dat gelukkig nog wel plaats vond. Want op 11 september jongstleden kwam Mona Wilkes op 89-jarige leeftijd te overlijden.
Eerbetoon
Op 11 september zou ook de eerste druk van het boek plaatsvinden, maar Nino wist deze productie nog net tegen te houden. Hij paste het boek in het geval van zijn oma op sommige plekken aan. Uiteindelijk kon het boeken dan toch in productie gaan. Als eerbetoon aan zijn oma heeft Nino het allereerste boek bij haar graf gezet. Het is nu een dierbaar familiedocument geworden. Uit het gesprek met zijn oma kwamen veel namen naar voren uit de generatie van opa Faas. Deze namen schreef Nino allemaal op en hij is deze mensen op gaan zoeken. Verder zocht hij dus ook spelers uit jongere generaties op zoals Donny van de Beek en Matthijs de Ligt. Aan de hand van archiefbeelden van het polygoonjournaal waarin Faas Wilkes werd uitgelicht gaven zij aan wat ze van Nino’s opa vonden.
Gerechtigheid
In het boek komen ook fantastische anekdotes naar voren die de man Faas Wilkes ten voeten uit beschrijven. Zo vertelde Nino dat Faas eens op een treinstation stond en een sportjournalist vroeg zijn handtekening. In het handtekeningenboekje zette Faas zijn handtekening en de journalist was dolblij. Vervolgens besloot een van de andere sporters op het treinstation het handtekeningenboekje op het spoor te gooien. Faas keek op en zonder na te denken sprong hij op het spoor, raapte het boekje op en gaf deze terug aan de journalist. De zaak was pas echt opgelost toen Faas vervolgens boos naar de sporter toe liep en zijn sporttas vervolgens op het spoor opgooide. Zo was Faas altijd op zoek naar gerechtigheid.
Ook was er de situatie dat Il Tulipano Volante zijn auto verkeerd had geparkeerd. Een parkeerwachter zag dit en schreef een boete uit. Wilkes vond het gezegend en liep weg. De parkeerwachter sommeerde Wilkes echter om zijn auto te verzetten. Eigenwijs dat hij was zei hij: “Ik heb toch al een boete gehad, waarom zou ik hem dan nu nog wegzetten?”. De parkeerwachter werd razend en schreef nog een boete uit aan Faas. De voormalig topvoetballer besloot de bekeuring deze keer te verscheuren. De parkeerwachter ontplofte bijna van woede en liep stampvoetend weg.
Als laatste haalt Nino de anekdote op van een avond in restaurant Kaat Mossel. Lang geleden zat Faas Wilkes hier met wat vrienden te drinken. Aan het einde van de avond keerde Faas huiswaarts met een slokje teveel op. Hij reed zelf weg in zijn auto, maar was zo aangeschoten dat hij alle spiegels van de geparkeerde auto’s eraf reed. De dag erna zorgde Faas Wilkes er zelf voor dat alles netjes werd afgehandeld. Het leek iedereen handiger dat Faas zelf niet meer zou rijden. Gevolg? Faas kreeg zijn eigen chauffeur, zodat dit soort ongelukjes niet meer zouden gebeuren.
Cruijff
Door dit boek is Nino nog meer gaan beseffen hoe belangrijk zijn opa eigenlijk was in de Nederlandse voetbalhistorie. Alle oud-collega’s van Faas Wilkes gaven aan dat Johan Cruijff groot fan was van Faas en hem als zijn grote idool beschouwde. Nino’s verhaal was rond toen plots Johan’s weduwe Danny Cruijff opbelde. Zij treedt niet graag naar voren, maar voor dit verhaal wilde Danny maar wat graag met Nino spreken. Ondanks dat ze niet veel meer wist uit die periode wilde ze dolgraag alle verhalen met Nino delen. Dit deed ze omdat ze wist dat Johan een groot bewonderaar van de voetballer Faas Wilkes was. Dit interview zorgde ervoor dat de cirkel voor Nino nu rond is.
Met dit boek bezorgt hij de familie én voetballiefhebbers een prachtig document wat nog generaties lang een dierbaar item in de familiecollectie zal zijn. Met de beschreven geschiedenis en anekdotes van Faas, is het een boek voor alle generaties een echte aanrader.
Het boek is vanaf vandaag te koop in (online) boekhandels.
De zoektocht naar Faas Wilkes is ook te volgen via het Instagramaccount Faas Wilkes.
De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!