Het WK van Oranje in cijfers: Nederland – Qatar
Uitkomen voor je land op het WK Voetbal is de ultieme droom van elke voetballer. Zo ook voor onze Oranjeleeuwen, maar de grote vraag is: hoe goed zijn we nu eigenlijk? Deze vraag gaan wij met behulp van harde statistieken beantwoorden. Voor elke wedstrijd van het Nederlands elftal leggen we de data naast elkaar. Waar liggen de kansen en waar schuilt het gevaar? Voor de wedstrijd Nederland – Qatar duiken wij in de statistieken van de eerste twee wedstrijden uit de poule. Qatar lijkt, zeker nu het al is uitgeschakeld, een makkelijke halte naar de volgende ronde. Maar de statistieken zeggen wat anders: zowel de nederlagen van Qatar als de punten van het Nederlands elftal blijken geflatteerd.
Toernooi tot nu toe
In de poule speelden beiden tegen Senegal en Ecuador. Qatar en Ecuador speelden de openingswedstrijd van het toernooi, hier verpesten de Ecuadorianen het feestje van het thuisland door met 0-2 te winnen. Nederland ging wel voortvarend van start door met dezelfde cijfers van Senegal te winnen. Ook de tweede poulewedstrijd liep uit op een teleurstelling voor de Qatari: er werd met 1-3 verloren van Senegal. Hiermee was Qatar als eerste land uitgeschakeld. Nederland speelde 1-1 gelijk tegen Ecuador, maar buiten het resultaat, zorgde het spel ook voor veel teleurstelling.
De opbouw
Zowel Nederland als Qatar probeert voetballend tot kansen te komen. Waar Qatar 46 keer een aanval opzette, trok Nederland 43 keer ten aanval. Nederland verstuurde hierbij wel meer passes (513 tegen 462) en waren tegelijkertijd met een passnauwkeurigheid van 86% tegenover 82% ook een stuk zorgvuldiger dan de aankomend opponent. Beide ploegen leiden exact evenveel balverlies. Al deden de Qatarezen dit vaker op een gevaarlijke positie: 22 keer raakten zij de bal kwijt op de eigen helft, tegenover 13 keer voor het Nederlands elftal.
Over de flanken
Mocht een succesvolle opbouw tot een aanval leiden dan gebeurt dit bij Nederland vooral over de rechterkant (32 keer) tegenover 19 keer door het centrum en 22 keer over links. Bij de Qatarezen is dit precies het tegenovergestelde: zij vallen vaker aan over links dan over rechts. Aanstaande dinsdag lijkt Denzel Dumfries dus aan de bak te kunnen. Hoewel Qatar uiteindelijk minder vaak tot een voorzet komt, weten zij wel procentueel vaker hun teamgenoot voor het doel te bereiken. Nederland is daarnaast vaker aan de bal op de vijandige speelhelft, toch weten zij gemiddeld slechts één keer per wedstrijd meer het zestienmetergebied binnen te dringen van de tegenstander.
Defensieve muur
Dan het verdedigende werk van beide ploegen. Nederland kreeg tot nu toe 1 goal tegen, terwijl de Qatarese doelman al 5 keer de bal uit het net mocht vissen. Qua duelkracht ontlopen de beide ploegen elkaar nauwelijks. Na de openingswedstrijd tussen Qatar en Ecuador werd er gesuggereerd dat de Qatarese vooral in de lucht makkelijk te kloppen waren. Nu blijkt dat Nederland maar 1% meer van zijn luchtduels wint dan Qatar (54 tegen 53%). Ook zetten beide ploegen op vergelijkbare wijze druk: 8 keer werd er hoogdruk gezet en 7 keer werd de bal op de helft van de tegenstander verovert. Wat opvalt is de xG-score per tegengoal. De xG-score is de verwachte kans op een doelpunt op basis van de kwaliteit van de kans. Senegal en Ecuador hebben gemiddeld maar weinig kansen verzilverd: 0,47. Op basis van de kwaliteit van de kansen waren er meer tegengoals voor het Nederlands elftal verwacht.
Uiterst effectief
In dit allesbeslissende duel zijn beide ploegen op zoek naar doelpunten. Qatar wil als thuisland zijn supporters trakteren op goals en wellicht zelfs een overwinning. Het klinkt misschien gekker dan dat de cijfers laten zien. Het Arabische emiraat weet namelijk de afgelopen wedstrijden op het WK tot gemiddeld 8 schoten op doel te komen, waar Nederland dat maar 5,5 keer is gelukt. Het percentage dat vervolgens ook echt op doel is, spreekt in het voordeel van de Nederlanders.
Dan de statistiek xG (expected goals) weer. De vier doelpunten die Nederland heeft gescoord waren namelijk niet zo vanzelfsprekend. De doelpunten die gescoord zijn hadden een gemiddelde van 0,27 verwacht aantal doelpunt. Kleine kansen zijn dus wel gepromoveerd tot doelpunten, bijzonder effectief dus! Ook was er op basis van de kansen verwacht dat Qatar inmiddels al 2 punten zou hebben (1 per wedstrijd). Terwijl Nederland op basis van expected goals nog niet eens 1 punt zou hebben gehad (0,8).
Al met al kan er gezegd worden dat het Nederland niet heeft tegengezeten. Wellicht is het ook kwaliteit van de spelers, maar Nederland gaat uiterst zorgvuldig met zijn kansen om. Daarnaast heeft Qatar misschien niet de punten gekregen die ze op basis van het veldspel wel verdiend hadden.
Bekijk ook wat onder andere Gregory van der Wiel en Tijjani Reijnders verwachten van het WK Voetbal in Qatar en met wie zij Oranje naar de overwinning zullen juichen.
Wil je op de hoogte blijven van al het nieuws rondom lifestyle, fashion en natuurlijk de opmerkelijke verhalen van (oud-)voetballers en hun leven naast hun carrière? Houd onze website in de gaten en zorg ervoor dat je ons volgt op Facebook en Instagram.
Gerelateerde artikelen
The new European football stadiums opening in 2025
From FC Barcelona’s renovated Camp Nou to a beautiful modern arena in Ankara.
Read more