SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De 7 meest iconische voetbalshirts van de Ligue 1

Een voetbalshirt is veel meer dan het kledingstuk dat spelers verplicht moeten dragen tijdens wedstrijden. Fans voelen zich verbonden met de shirts van hun eigen club en bij het zien van oude voetbalshirts denk je direct terug aan de goede, oude tijd. Je ziet die schitterende goal weer voor je of herinnert je hoe de aanvoerder van je elftal een prijs omhoog tilt. In deze rubriek lichten we wekelijks zeven iconische voetbalshirts voor je uit. Al kiezen wij deze shirts niet zelf. We krijgen hulp van RetrOriginalFootball. Deze week kozen zij zeven parels uit de Ligue 1!

Voetbalshirts Ligue 1

AS Monaco 1996-1997

We trappen het lijstje af met het thuisshirt van AS Monaco uit het seizoen 1996-1997. Kenmerkend aan dit shirt is de diagonale lijn. Dit komt vaker terug in de tenue’s van Monaco. Het shirt is uiteraard in de clubkleuren en een jonge Thierry Henry maakte hier vroeger speelminuten in. Een collectors item als je het ons vraagt!

Paris Saint-Germain 1992-1993

Als tweede lichten we het uitshirt van Paris Saint-Germain uit het seizoen 1992-1993 voor je uit. Op de voorkant van dit shirt is een grote sponsor zichtbaar, iets wat in die tijd erg gebruikelijk was in Frankrijk. Dit shirt heeft echter iets unieks; er is een tweede Nike-logo zichtbaar! Door een onduidelijke fout en het feit dat het prototype het Nike-logo aan deze kant van het shirt had, werden de prototype-shirts gebruikt. Hierdoor werden er prints over de originele prints toegevoegd.

Olympique Lyonnais 1991-1992

Midden jaren ’90 werd Olympique Lyon door Nike voorzien van zeer strakke shirts. Eén daarvan is het uitshirt uit het seizoen 1991-1992. Hierbij zie je direct het geweldige patroon op de mouwen, terwijl het shirt ook een nette kraag heeft. Lyon promoveerde eind jaren ’90 na een afwezigheid van 6 jaar terug naar de Ligue 1. In 1995 wisten ze zelfs als tweede te eindigen in de hoogste divisie en de grote succesjaren zouden volgen. Tussen 2002 en 2008 werd de Franse club zes keer landskampioen.

AS Monaco
Paris Saint-Germain
Olympique Lyon

Paris Saint-Germain 1995-1996

In het seizoen 1995-1996 speelde Paris Saint-Germain in een uniek thuis- en uitshirt. Deze combinatie kunnen we daardoor niet anders als samen vermelden. Wat direct opvalt is het oude logo, dat in de ogen van RetrOriginalFootball een stuk mooier is dan het nieuwe logo. Daarnaast sluit dit perfect aan bij de sponsor Opel en maken de kleuren het helemaal af. We kunnen wel stellen dat Nike en PSG een gouden combinatie waren in de jaren ’90!

Paris Saint-Germain

Olympique Marseille 1990-1991

Olympique Marseille had tussen 1974 en 1994 een samenwerking met het Duitse merk adidas. Uit deze samenwerking kwam onder andere deze prachtige trui, die werd gedragen in het seizoen 1990-1991. Aan het eind van de jaren ’80 begon een geweldige periode voor Marseille. Tussen 1989 en 1992 vierde de club vier opeenvolgende Franse kampioenschappen. Het hoogtepunt vond plaats in 1993, toen Marseille de Champions League won.

Bordeaux 1990-1991

Girondins de Bordeaux heeft een zeer zeldzaam uitshirt, met lange mouwen, uit het seizoen 1990-1991. Het ontwerp is strak en het is direct duidelijk dat Opel de sponsor is. Het shirt is in de herkenbare kleuren van de club en werd gedragen twee seizoenen voordat Zinédine Zidane bij de club kwam. Het shirt had daardoor nog legendarischer kunnen zijn!

FC Nantes 1978-1979

We sluiten af met het thuisshirt van FC Nantes uit het seizoen 1978-1979. Het shirt is ontworpen door adidas en ziet er met de kleuren enorm gaaf uit. Toch werd het vooral iconisch door een andere reden; op het internet gaat er een foto rond waarin Bob Marley dit shirt droeg. Wellicht kan de Franse club net als Ajax een uniek shirt ontwerpen als eerbetoon aan de artiest?

Olympique Marseille
Bordeaux
FC Nantes

Neem vooral zelf een kijkje op de website van RetrOriginalFootball voor de meest iconische voetbalshirts!

Vorige week keken we naar de zeven meest iconische voetbalshirts uit de La Liga. Check het nu!

Foto’s: ©RetrOriginalFootball