SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Waarom Dušan Tadić in de basis moet staan

De huidige situatie bij Ajax is onrustig. Er wordt veel kritiek geuit op de spelers en het team als geheel. Dit leidde tot kritiek op trainer Alfred Schreuder en vervolgens zijn vertrek. Het loopt nu eenmaal niet lekker, maar is de kritiek op spelers als Tadić wel gegrond? Het is belangrijk om te onderzoeken of deze kritiek wordt gestaafd door de cijfers en statistieken, of dat het alleen gebaseerd is op emotie. Er zijn immers veel factoren die een rol spelen bij het presteren van een team. Het is belangrijk om een objectieve analyse te maken van de situatie bij Ajax en niet alleen te reageren op emoties. Onze ‘Player to Watch’ voor de maand februari is dan ook Dušan Tadić!

Player to Watch: Dusan Tadic

Waarom Tadić zo belangrijk is

“Hij is te traag!”, “Hij is te oud!”, “Hij voegt niets meer toe” en “Hij komt zijn man niet eens voorbij”. Dit soort termen hoor je veelal over aanvoerder Tadić vanaf de tribunes en vanuit menig woonkamers wanneer Ajax weer eens punten laat liggen. Laten we eens de emoties buitenspel zetten en kijken naar de harde feiten. De statistieken liegen er namelijk niet om: met 60 key passes (InStat) staat hij veruit op kop in de Eredivisie. Een Key pass is de laatste pass of pass tot schot die ertoe leidt dat de ontvanger van de bal een doelpoging doet zonder te scoren (dus geen assist). Elke opzettelijk gespeelde bal van de ene speler naar de andere. Om de vergelijking te trekken wordt de top 3 gecompleteerd door Gijs Smal (FC Twente) met bijna het helft aan aantal key passes van 35 en Joey Veerman (PSV) met 30.

Geen concurrentie

Maar het gaat niet alleen om het aantal key passes. Zijn expected assists, de waarschijnlijkheid dat zijn pass een assist gaat opleveren, is ook veruit het hoogste van de gehele Eredivisie. Dit betekent dat Tadić niet alleen veel passes geeft die leiden tot doelpogingen, maar ook dat deze passes vaak van hoge kwaliteit zijn. Dušan Tadić kan rekenen op een expected assist van 18. Gedeelde nummers twee van de huidige Eredivisie met een expected assist van 8 zijn Orkun Kökcü (Feyenoord), Tijjani Reijnders (AZ) en Steven Bergwijn (Ajax).

Laten we de komende maand eens kijken zonder emotie, maar op basis van het werkelijke rendement en wellicht komen we allemaal tot inzicht. Opvallend is dat Tadić sinds zijn komst in 2018 in alle 144 Eredivisie wedstrijden heeft deelgenomen. Nooit sloeg hij er een over. Houd hem dus in de gaten!