SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 7: Garrincha

Rugnummer 7: Garrincha

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. Vroeger kregen de basisspelers de rugnummers 1 tot en met 11, maar die tijd zijn we al lang voorbij. Elke speler heeft zo zijn voorkeur en wensen. Hierdoor komt het voor dat er hele opmerkelijke rugnummers op de shirts staan. In de zevende maand van 2021 wordt rugnummer 7 uitgelicht aan de hand van een speler en zijn verhaal.

Manuel Dos Santos Francisco, beter bekend als Garrincha of ‘klein vogeltje’, leefde een sprookjesachtig bestaan, al was de afloop allerminst vredig. De Braziliaanse legende mag dan wel een van de meest gevreesde aanvallers aller tijden zijn, hij was absoluut geen doorsnee voetballer. Het kleine vogeltje werd namelijk in 1933 geboren met een handicap, waardoor hij een x-been en een o-been had. Het leek vrijwel een onmogelijke opgave om uit te groeien tot een begenadigd voetballer, maar Garrincha was bijzonder en werd ondanks zijn handicap een dodelijke dribbelaar. Daarnaast was hij de eerste Braziliaan die het ‘bananenschot’ perfectioneerde. De aanvaller speelde ruim zeshonderd wedstrijden voor Botafogo FR, de club waar Clarence Seedorf in 2014 zijn schoenen aan de wilgen hing. Vanwege zijn intrigerende bestaan en exceptionele kwaliteiten is Garrincha de meest bijzondere voetballer die het veld betrad met rugnummer 7.

In zijn eentje

Hij was pas 24 toen hij zijn debuut voor de nationale ploeg van Brazilië maakte, maar zijn invloed bleek immens. Tussen 1955 en 1966 speelde Garrincha namelijk vijftig wedstrijden voor zijn vaderland, waarvan hij enkel de laatste wedstrijd verloor. Het kleine vogeltje was samen met zijn compagnon Pelé actief op drie verschillende WK’s. Toen laatstgenoemde tijdens het WK 1962 geblesseerd raakte, sloeg de paniek toe in Brazilië. Echter was deze nervositeit maar van korte duur, want Garrincha toverde al snel weer een lach op de gezichten van zijn landgenoten. Maradona wordt vaak geroemd als de enige speler die ‘in zijn eentje’ een land wereldkampioen maakte, maar daar zijn lang niet alle kenners het over eens. De Braziliaanse baltovenaar zorgde er namelijk ook hoogstpersoonlijk voor dat Brazilië in 1962 de wereldbeker in Chili veroverde.

Alcohol en vrouwen

Het ging Garrincha op het voetbalveld allemaal voor de wind, maar hij had enorm veel moeite om zijn privéleven in goede banen te leiden. Zijn leven buiten het voetbal om werd namelijk getekend door alcohol en affaires met vrouwen. Het kleine vogeltje veroorzaakte een reeks auto-ongelukken, waar bijna altijd alcohol in het spel was. De zwartste dag uit zijn leven dateert op 13 april 1969. Op deze dag veroorzaakte de Braziliaanse baltovenaar namelijk een auto-ongeluk dat zijn schoonmoeder haar leven koste. Na dit dodelijke ongeluk ging het bergafwaarts met Garrincha. De uitbundige levensstijl leidde uiteindelijk ook tot zijn eigen dood, op 49-jarige leeftijd. De fles won van de bal en het kleine vogeltje stierf als een eenzame alcoholist. Een treurig einde voor de rugnummer 7 die Brazilië in 1962 ‘in zijn eentje’ de wereldtitel bezorgde.

Life After Football #69 is uit! Koop jouw issue nu hier en lees exclusieve interviews en bekijk fantastische rapportages!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.