SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rugnummer 3: Jaap Stam

Sinds het begin van de 20ste eeuw vinden we rugnummers terug op shirts van clubs en nationale elftallen. De basisspelers spelen voornamelijk met de rugnummers 1 tot en met 11. Voor elke positie een iconisch rugnummer. Soms geven spelers een eigen draai aan hun speeltenue met een opmerkelijke rugnummer. De andere keer maken de spelers van een standaard rugnummer echt hun eigen. Veel iconen op het veld met ieder zijn eigen verhaal. Een ideale mogelijkheid om door ons de mooiste toe te lichten.

JAAPIE STAM !

Jakob (Jaap) Stam heeft een geweldig verhaal. Jaap Stam was als voetballer een laatbloeier maar heeft bij de grootste clubs van de wereld gevoetbald. Jaap is de meest gevreesde verdediger van zijn generatie, waarvan niemand het een pretje vond om tegenover te staan.

De Rots van Kampen

Jaap Stam is geboren en getogen in Kampen. Hier voetbalde hij zijn hele jeugd bij lokale amateurclub DOS Kampen. Niet alleen als klein jochie, maar tot zijn twintigste speelde hij bij de amateurs. Pas toen werd ‘De Rots van Kampen’ opgepikt door, de toen nog, Eerste Divisieclub, PEC Zwolle. Jaap Stam werd dat jaar ervoor met DOS Kampen nog Nederlands kampioen van de amateurvelden, na een zinderende finale tegen De Treffers, die met 2-1 werd gewonnen.

Na één jaartje bij PEC vertrok Jaap naar Cambuur, waarmee hij na een jaartje promoveerde. Na nog een jaar Cambuur in de Eredivisie, speelde Stam nog een half jaar bij Willem II, waarna hij in 1996 de overstap naar PSV maakte. Hier kreeg hij ook de rugnummer 3. In Eindhoven won de keiharde verdediger zijn eerste prijzen. In het seizoen van 1996/97 won Jaap met PSV het kampioenschap en werd hij zelfs vernoemd tot Nederlands Voetballer van het Jaar.

The Bald Slayer

Na nog een mooi seizoen in Eindhoven was er een club, en vooral een trainer, heel erg gecharmeerd van Jaap Stam. Sir Alex Ferguson had er namelijk veel voor over om de Nederlander naar Manchester te brengen. Manchester United heeft uiteindelijk rond de  35 miljoen gulden neer moeten leggen en de deal was rond. Jaap had gelijk een impact. Drie jaar achter elkaar won hij met The Red Devils de Premier League en in 1999 zelfs de Champions League, waar hij grotendeels van de jaren als basisspeler fungeerden. Dat was nog niet vanzelfsprekend met de indirecte concurrentie van onder meer Gary Neville, John O’Shea, Dennis Irwin, Ronny Johnsen en David May. De Engelse competitie bleek een perfecte match. Jaap werd geloofd voor zijn charisma, wilskracht en keiharde ingrepen. Niet voor niets verdiende hij in Engeland dan ook de bijnamen The Dutch DestroyerThe Beast en The Bald Slayer.

Jammer genoeg eindigde het verhaal in Engeland met een vervelende echtscheiding van Jaap en de club, waar Sir Ferguson niet eerlijk is geweest tegen Stam. Dus vertrok de ervaren verdediger naar Italië. Ook niet voor niets noemde Ferguson de verkoop van de Nederlander ‘zijn grootste blunder ooit als trainer’. Drie jaar speelde Stam voor Lazio, waarna hij in 2004 nogmaals een prachtige transfer verdiende. Dit keer naar toenmalig landskampioen AC Milan. Hier was Jaap onderdeel van één van de meest gevreesde laatste linies in de geschiedenis van het voetbalspelletje. Jaap Stam stond zij aan zij met grootheden Paolo Malidini, Alessandro Nesta en Cafú. Jammer genoeg heeft AC Milan in de jaren 2004 tot 2006 met Stam niet meer kunnen verzilveren dan een Supercoppa Italiana trofee. In de vijf jaar in Italië heeft Jaap Stam met rugnummer 31 gespeeld. Jaap Stam sloot zijn voetbalcarrière af in Nederland bij Ajax, waar hij in 2006 en 2007 nog twee schalen en één KNVB beker mee won. Hier wel met de nummer 3 op zijn rug.

De #3 van Nederland

Voor het Nederlandse elftal maakte Jaap Stam zijn debuut in 1996. Dat jaar kreeg hij rugnummer 5, omdat er nog veel Nederlandse verdedigers voor hem zaten. Na het pensioen van Danny Blind in 1996 werd Jaap al snel als vaste kracht bij het Nederlandse elftal gezien. Vanaf het seizoen 1996/97 speelde hij met rugnummer 3 en dat hield hij nog tot 2004 aan. Jaap Stam heeft gespeeld in drie verschillende EK’s en een WK en speelde uiteindelijk een prachtig aantal van 67 interlands voor Nederland, waarin hij goed was voor drie goals.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg ons dan op Facebook en Instagram.

Wil je de nieuwste magazines lezen? Dan zijn ze te vinden op onze Webshop Life After Football.