SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Moment van het weekend: vijf minuten wachten op een verkeerde beslissing

Elke week kunnen we het er wel over hebben: de VAR. Dit weekend was de virtuele assistent scheidsrechter weer (té?) nadrukkelijk aanwezig op de Nederlandse voetbalvelden. Aanvankelijk werd er gezegd dat de VAR het spel eerlijker zou maken, maar het tegendeel blijkt waar te zijn.

Iedereen was laaiend enthousiast over de bekendmaking van de VAR in het betaald voetbal. Het spel zou er een stuk eerlijker op worden en dat zal minder gezeur op moeten leveren. Maar er is nu toch al enige tijd onvrede over de VAR. Het zorgt voor te veel opschudding over de genomen beslissingen. De extra toevoegingen van 2D- en 3D-lijnen voor buitenspel maken het nog erger. Tegenwoordig sta je buitenspel als het koordje van je broek zich achter de laatste verdediger bevindt.

Buitenspel of toch niet?

Het hoogtepunt, of eigenlijk dieptepunt van dit weekend, zagen we tijdens FC Twente-FC Groningen. Na een Twentse aanval schiet buitenspeler Václav Černý de bal in het doel. Tegenwoordig is het normaal dat elk doelpunt wordt gecheckt door de VAR, dus nu was dat niet anders. Maar het heeft bij elkaar liefst vijf minuten geduurd voordat er eindelijk een beslissing werd genomen. De VAR geeft aan – na het bekijken van de beelden met het bekende lijntje – dat Černý buitenspel stond, maar was dit wel buitenspel? Heel voetbal kijkend Nederland is verontwaardigd over deze beslissing. Het lijkt er sterk op dat dit een onterechte beslissing is, omdat Černý achter of gelijk met de laatste verdediger staat. Zoals gezegd ligt het spel bijna vijf minuten stil en wacht iedereen op een beslissing, die later ook nog eens fout blijkt.

Goede beslissing van de VAR?

Leuker met of zonder VAR

De VAR heeft tegenwoordig zo veel invloed op het spel dat de hele wedstrijdbeleving verandert. Alle kleine dingen worden bekeken en dit kost enorm veel tijd. De ene voetballiefhebber is positief gesteld over de VAR, omdat het eerlijker wordt. De ander vind het niks, omdat het spel flink wordt vertraagd. Vroeger kon je niet terugzien of een speler met zijn grote teen buitenspel stond of dat er mogelijk hands gemaakt was. Het spel wordt er eerlijker van, maar draven we niet te ver door met al die extra toevoegingen aan de VAR? Het is duidelijk: de KNVB en de scheidsrechters hebben nog een hoop huiswerk. 

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.