SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Heimwee naar FIFA Street!

Natuurlijk hebben we tegenwoordig Volta in de nieuwste FIFA-edities. In Volta zijn de graphics en de verhaallijn allemaal fantastisch, maar veel van ons koesteren toch een stukje sentiment van vroeger genaamd: FIFA Street. Een kleine throwback!

Heimwee naar FIFA Street!

FIFA Street 1

15 jaar geleden kwam FIFA met haar eerste spin-off op de FIFA-series. Deze spin-off – FIFA Street – werd teruggebracht tot een eenvoudige arcade game waarin de makers je meenamen over straatvoetbalveldjes over de hele wereld. In een 4-tegen-4 wedstrijd moest je tegenstanders zien te verslaan en zo je ultieme dreamteam bij elkaar zien te spelen. In het spel kwamen er vette items terug. Zo kreeg je een beloning na een reeks gelukte tricks. Bij het behalen van een x-aantal punten ontving je de Gamebreaker modus. Met deze modus werd jouw schot onhoudbaar voor de keeper.

Smaakmakers van het spel waren Brazilianen Ronaldinho en Ronaldo. Verder waren ook onder andere sterren als Deco en Thierry Henry gewilde spelers. FIFA Street 1 ontving in de UK een platina-award, nadat zij 300.000 exemplaren hadden verkocht van het spel voor de Playstation 2. Het spel vond ook gretig aftrek in Amerika. De muziek van deze editie is zo populair dat er op Spotify een heuse afspeellijst van te vinden is.

FIFA Street 2

Op de voorkant van FIFA Street 2 prijkte het Manchester United-talent Cristiano Ronaldo. De game werd uitgebreid met nieuwe, authentieke tricks. Met deelname aan toernooien over de hele wereld kon je punten verdienen voor jouw zelf ontworpen speler. Met deze punten kon je kleding kopen of je rating verbeteren. Naarmate de speler zijn skills verbeterde, werd hij aanvoerder van zijn eigen straatvoetbalteam en kon hij uiteindelijk international worden. Tijdens het spel konden ook legends als Zico, Carlos Alberto en Pelé worden vrijgespeeld. De reacties op het spel – dat een jaar na FIFA Street 1 verscheen – waren wisselend. Zo zou het verdedigen veel te moeilijk zijn. De tricks uit het spel werden onder andere geproduceerd door Nederlandse straatvoetballers als Edward van Gils en Issy ‘Hitman’ Hamdaoui.

 FIFA Street 3

De derde en laatste game die in de FIFA Street-serie van EA Sports BIG werd uitgebracht. Twee jaar na versie 2 keken de fans reikhalzend uit naar de ontwikkelingen. Qua aantal spelers en landen kreeg het spel een flinke upgrade. Zo zaten er 250 spelers met 18 verschillende nationaliteiten in het spel. Daarnaast is de kenmerkende stijl van spelers goed naar voren gehaald. Zo heb je spelers in verschillende categorieën, namelijk de Tricksters, Playmakers, Finishers en de Enforcers. Op de cover van de derde editie staan dan ook spelers met verschillende kwaliteiten. Ronaldinho de Trickster, Peter Crouch de Finisher en Gennaro Gattuso de Enforcer vormen het boegbeeld van het spel. Ook deze street-versie was niet onomstreden. Veel mensen vonden het spel te ongeloofwaardig door spelers die tegen muren op konden rennen.

FIFA Street 4

Nadat de 3de editie een flop bleek te zijn was er vier jaar lang een radiostilte rondom de straatvoetbalgame. EA Canada kwam op het idee om een nieuwe straatvoetbal game op de markt te brengen in de vorm van FIFA Street 4, gebaseerd op FIFA 12. In deze street-editie werden voor het eerst de vijf grootste competities van Europa en de MLS toegevoegd. Het spel was een grote uitbreiding met ook nieuwe speellocaties en uitbreiding teams. Iedereen was lovend over de nieuwste FIFA Street uitvoering, omdat het meer realistisch was dan de vorige versie. Naast de gewone vijf tegen vijf wedstrijden kun je ook een potje panna of futsal spelen. Toch bleven de gewone FIFA-games populairder, dit zorgde ervoor dat er ook nooit meer een vervolg kwam.

FIFA Street 1, 2, 3 en 4 zijn nog altijd online te koop. De bedragen zijn flink omlaag gegaan en zijn voor minder dan €10 verkrijgbaar.

FIFA 23 al bemachtigd? Dit jaar zijn er weer gloednieuwe celebrations die je kunt doen na het maken van een schitterend doelpunt. Dance like Christian Pulisic!

FIFA Street