SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Dit zijn de vergeten sterren van de jaren ’90

Je ziet als voetbalfan talloze voetballers door de jaren heen voorbij komen. Sommige voetballers groeien uit tot ware legendes, anderen verdwijnen weer even snel van het toneel als dat ze als talent stormachtig doorbraken. Waar een speler voor de één er dertien van in een dozijn gaan, daar is hij voor de ander de cultheld voor het leven. De één zorgt nou eenmaal voor meer memorabele momenten dan de ander. Hoe dan ook: sommige spelers mogen vanwege hun fabelachtige techniek, onverschrokkenheid, prijzenkast of opmerkelijke verschijning nou eenmaal niet vergeten worden. Dit zijn de vergeten sterren uit de jaren ’90.

Vergeten sterren van de jaren 90

Taribo West

De voetbalreis van Taribo West begon in zijn thuisland Nigeria, waar hij voor Sharks FC en Julius Berger uitkwam, voordat het Franse AJ Auxerre zijn potentie herkende en hem naar de Europese velden haalde. Ook hier wist de verdediger te imponeren en Internazionale pikte West op. Hier kende de Nigeriaan zijn absolute hoogtepunt op voetbalgebied: winst van de UEFA CUP. Verder kende West successen met de nationale ploeg, die met onder andere Jay-Jay Okocha en Nwankwo Kanu sowieso over een memorabele selectie beschikte. Maar Taribo West mag niet alleen herinnerd worden om zijn prestaties op het veld. West baarde jarenlang opzien met zijn groene, opgestoken dreadlocks. Daarnaast heeft West een groot hart met zijn vele filantropische activiteiten, vooral in zijn thuisland Nigeria, waar hij zich inzette voor het ondersteunen van kansarme gemeenschappen en hij tegenwoordig als predikant door het leven gaat. Taribo West was, en blijft, een ware legende binnen het Nigeriaanse voetbal.

Cláudio Taffarel

Cláudio Taffarel is keeper van beroep. De Braziliaan kende een succesvolle clubloopbaan met onder meer de UEFA CUP en UEFA Super Cup met Galatasaray, maar ook absolute hoogtepunten als keeper van de nationale ploeg. Tweemaal werd de Copa América gewonnen en één keer het wereldkampioenschap van 1994, waar Taffarel een penalty pakte in de beslissende strafschoppenserie. Vier jaar later waren de Brazilianen hard op weg dit kunstje te herhalen. Helaas voor Taffarel ging de finale verloren tegen thuisland Frankrijk. Ondanks dat verlies, kan de keeper terugkijken op een fantastische loopbaan met in totaal 101 interland voor Seleção, die in die tijd over een groot aantal geweldenaars beschikten. Tegenwoordig is Taffarel keeperstrainer bij Liverpool FC, waar hij met zijn landgenoot Alisson Becker wekelijks op het trainingsveld staat.

Gheorghe Popescu

De volgende in dit rijtje is Gheorghe Popescu. De Roemeen kende een fantastische loopbaan met onder meer Steaua Boekarest, PSV, FC Barcelona en Galatasaray. De verdediger kwam in totaal 115 keer uit voor de nationale ploeg, nam deel aan drie WK’s en vormde samen met onder met Gheorghe Hagi, Dan Petrescu en Bogdan Stelea de kern van een succesvol Roemeens elftal. Ondanks de aanwezigheid van geweldenaar Hagi werd Popescu zesmaal verkozen tot Roemeens Voetballer van het Jaar. Daarnaast kende de verdediger een periode onder Johan Cruijff bij FC Barcelona, waar hij de legendarische uitspraak had: “Het eerste jaar onder Cruijff bij Barcelona was het beste uit mijn carrière. Cruijff is de nummer één van de wereld, de nummer twee van de wereld en ver daarna komt de rest. Als hij een vrouw was geweest, had ik elke ochtend geroepen: ik hou van jou!”.

Jürgen Kohler

Jürgen Kohler is misschien wel de meest onbekende naam van het stel, maar kende een uiterst succesvolle carrière. Van landskampioenschappen in Duitsland en Italië tot aan grote successen met de nationale ploeg als het winnen van het WK 1990 en het EK van 1996. De bikkelharde verdediger is na Lothar Matthäus, Miroslav Klose en Lukas Podolski de speler met de meeste interlands voor Duitsland. Daarnaast kende Kohler een moment waar vele Nederlandse voetbalfans, met name in Rotterdam, maar al te graag aan herinnerd worden: tijdens de finale van UEFA CUP van 2002 ging Kohler in de 31e minuut in de fout met een rode kaart en penalty tot gevolg. Pierre van Hooijdonk nam plaats achter de bal en schoot Feyenoord richting de eindoverwinning. Deze desastreuze wedstrijd was tevens de laatste van zijn actieve loopbaan, die absoluut een mooier slot had verdiend.

Dit waren de vergeten sterren van de jaren ’90. De vorige keer bespraken wij de vergeten sterren van het decennia ervoor met onder meer een ware Mexicaanse doelpuntenmachine en Franse legende.