SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Vergeten sterren: spelers die bloeiden in de jaren ’80

Bij sommige voetballers moet je even de naam horen, voordat je ze weer herinnert. Je ziet ineens die schitterende actie weer voor je en beseft je hoe goed die speler was. Vandaag lichten we vijf vergeten sterren uit de jaren ’80 voor je uit. Van Hugo Sánchez tot aan Zbigniew Boniek, deze spelers mogen niet vergeten worden!

Hugo Sánchez

Hugo Sánchez

Hugo Sánchez is een voormalig profvoetballer uit Mexico. De spits speelde bij tal van clubs, maar maakte vooral furore bij Real Madrid. Hij speelde maar liefst 268 wedstrijden in het shirt van ‘De Koninklijke’ en scoorde 199 keer. Zijn prijzenkast is hierdoor aardig gevuld: Sánchez won onder andere vijf keer de Spaanse landstitel. Daarnaast werd hij vijf keer topscorer van Spanje, met als hoogtepunt zijn 38 doelpunten in het seizoen 1989/1990. Toch wordt deze grootheid soms vergeten, al is dat niet het geval in Madrid. Hij staat hier voor altijd in de geschiedenisboeken, zoals het hoort. Ben je toch vergeten hoe de Mexicaan voetbalde? Check hieronder zijn mooiste goals!

Jean-Pierre Papin

In 1963 werd er in Frankrijk een toekomstig Ballon d’Or-winnaar geboren: Jean-Pierre Papin. De aanvaller heeft een waslijst aan clubs en speelde onder andere voor Bayern München, Olympique Marseille, Club Brugge en AC Milan. Daarnaast kwam hij ook uit voor het Franse nationale elftal en zijn debuut was historisch. Papin werd de eerste Fransman die debuteerde, voordat hij één wedstrijd in de Ligue 1 had gespeeld. We snappen wel waarom de Franse bondscoach dit deed. De aanvaller scoorde bij alle clubs aan de lopende band en is zelfs drie keer topscorer van de Champions League geworden.

Preben Elkjær Larsen

Als je denkt aan Deense voetballers, dan denk je aan Peter Schmeichel of de gebroeders Laudrup. De jeugd van tegenwoordig noemt Christian Eriksen, maar bijna niemand zegt Preben Elkjær Larsen. Toch moeten we deze icoon niet vergeten. Hij was erg belangrijk voor de Denen op het EK van 1984, toen Denemarken de halve finale haalde. Preben Elkjær Larsen werd door zijn prestaties op dit eindtoernooi uitgeroepen tot Deens voetballer van het jaar. Gedurende zijn carrière speelde hij lange tijd in België, terwijl hij zijn grootste trofee won in Italië. In 1985 werd de spits kampioen met Hellas Verona.

Léo Júnior

Léo Júnior staat in de schaduw van andere Braziliaanse grootheden, wat niet vreemd is gezien het aantal iconen dat uit het Zuid-Amerikaanse land voortkomt. Hij speelde voornamelijk als linksachter en Pelé gaf hem in 2004 een plekje in de FIFA 100, een lijst uit 2004 met de 125 beste, nog levende voetballers. In Brazilië doorliep Júnior de jeugdopleiding van Flamengo en in 1981 wist hij met deze club de wereldbeker voor clubs te winnen. Later in zijn carrière speelde hij in Italië, maar hier wist hij geen zilverwerk te veroveren.

Zbigniew Boniek

We sluiten het lijstje af met Zbigniew Boniek. Hij wordt onder de Polen gezien als de beste Poolse voetballer ooit, zelfs beter dan Robert Lewandowski, en speelde onder andere bij Juventus en AS Roma. In Turijn won hij de Europa Cup 1 (tegenwoordig de Champions League) en werd hij Italiaans kampioen. De aanvaller kwam daarnaast tachtig keer uit voor het nationale team van Polen en scoorde hierin 26 keer. Na zijn carrière bleef hij een impact hebben in de voetbalwereld. Boniek was actief als trainer en werd voorzitter van de Poolse voetbalbond.