SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De 7 meest iconische voetbalshirts van de Serie A

Een voetbalshirt is veel meer dan het kledingstuk dat spelers verplicht moeten dragen tijdens wedstrijden. Fans voelen zich verbonden met de shirts van hun eigen club en bij het zien van oude voetbalshirts denk je direct terug aan de goede, oude tijd. Je ziet die schitterende goal weer voor je of herinnert je hoe de aanvoerder van je elftal een prijs omhoog tilt. In deze rubriek lichten we wekelijks zeven iconische voetbalshirts voor je uit. Al kiezen wij deze shirts niet zelf. We krijgen hulp van RetrOriginalFootball. Deze week kozen zij zeven parels uit de Serie A en dat was niet gemakkelijk. Italië is namelijk verreweg hun favoriete land op het gebied van vintage voetbalshirts.

Serie A shirts

Juventus 1999-2000

Italië was zonder twijfel het land met de meest stijlvolle voetbalshirts voor de eeuwwisseling. Als je denkt aan Italiaanse voetbalshirts, is er een merk die niet ongenoemd mag worden: Kappa. Het merk komt uit Turijn en is daardoor de ideale partner voor Juventus. Het opvallende logo van Kappa zou zijn ontstaan toen twee kappa-modellen tijdens een fotoshoot toevallig tegen elkaar aan zaten. Dit beeld werd uiteindelijk een symbool voor sportiviteit en vrijheid van man en vrouw. Sindsdien heeft Kappa grote Europese clubs voorzien van strakke shirts, waaronder Feyenoord en Ajax. Bovendien is het merk erin geslaagd om het logo op een stijlvolle manier te verwerken in de mouwen. Het thuisshirt uit het seizoen 1999-2000 is (helaas) het laatste thuisshirt dat het Turijnse merk voor Juventus heeft mogen ontwerpen.

AS Roma 1995-1996

Asics staat tegenwoordig niet bekend als een voetbalmerk, maar het Japanse merk had in de jaren ‘90 deals met grote Europese topclubs zoals Aston Villa, Blackburn Rovers en AS Roma. Uit de samenwerking met laatstgenoemde club kwamen prachtige voetbalshirts, waaronder het bekershirt uit het seizoen 1995-1996. In dit alternatieve shirt komen een hoop wensen van liefhebbers van voetbalshirts samen. Zo aanschouw je op dit shirt onder andere het ouderwetse Roma-logo, ook wel ‘Lupa’ genoemd, hetgeen (uiteraard) wolf betekend. Daarnaast is in dit vintage shirt het Romeinse symbool groots als watermerk verwerkt. Het logo van Asics is op een gave manier te aanschouwen in de mouwen en het shirt heeft een stijlvolle kraag waarin het Romeinse rood nog te herkennen is. Overigens was de uitwedstrijd in de kwartfinale van de UEFA Cup tegen Slavia Praag de enige wedstrijd waarin AS Roma dit shirt gebruikte. De Romeinen verloren de wedstrijd 0-2 en daardoor lijkt het niet een shirt wat geluk brengt.

Napoli 1989-1990

Voetbalshirts kunnen een iconische status krijgen door voetballers die erin hebben gespeeld. Het is niet uitgesloten dat daarvan sprake is bij dit Napoli-shirt uit het seizoen 1989-1990. Niemand minder dan Diego Armando Maradona maakte in dit shirt furore op de Italiaanse – en Europese velden. De Argentijn speelde van 1984 tot en met 1991 bij Napoli. De Italiaanse club speelde in bijna deze gehele periode in shirts van het klassieke, Italiaanse sportmerk Ennere. Daarbij werd dit shirt gesponsord door het wereldbekende Britse chocolademerk Mars. In dit tenue veroverde Napoli haar tweede Italiaanse landstitel. Deze prijs werd drie jaar eerder voor het eerst veroverd door de club uit Napels. Beide seizoenen drukte Maradona zijn stempel op de club en daarmee ook op het shirt.

AS Roma
Napoli Maradona

ACF Fiorentina 1997-1998

De combinatie van het Italiaanse sportmerk Fila en het Japanse (computer-)speelgoed merk Nintendo op dit Fiorentina-shirt is een van de gaafste sponsorcombinaties uit de geschiedenis van het voetbal. Nintendo sponsorde Fiorentina twee seizoenen en in deze periode brachten ze allerlei opvallende shirts uit, waaronder een trainingsshirt met een afbeelding van Super Mario. Fila is erin geslaagd om zowel voor Fiorentina als Nintendo een klassiek design te creëren, met een bijzonder stijlvol watermerk, stevige materialen en een nette kraag. Het kan dan ook niet anders dan dat Fiorentina in deze shirts meedeed in de top van de Serie A. Wellicht moet de club dit shirt weer terugbrengen?

ACF Fiorentina
ACF Fiorentina

Sampdoria 1989-1990

Momenteel speelt Sampdoria in de Italiaanse Serie B, waarin het strijdt voor promotie naar het hoogste niveau. De club stond vaker in deze positie en slaagde er steeds in om een rentree te maken naar de Serie A. Dit was ook het geval in 1982. In de daaropvolgende periode kende de club een succesvolle periode waarin het meedraaide in de top van het Italiaanse voetbal. In 1989 slaagde de club er zelfs in om de finale van het Italiaanse bekertoernooi te winnen. Hierdoor is traditiegetrouw het ronde icoon van de Coppa Italia aangebracht op het shirt uit het seizoen 1989-1990. Het shirt is daarnaast een toonbeeld van de bekende spreuk ‘less is more’ en met slechts drie verticale strepen, die de clubkleuren representeren, straalt het shirt een en al stijl uit.

Inter Milan 1997-1998

We gaan door met het derde shirt van Inter uit het seizoen 1997-1998. Dit klassieke shirt van Umbro staat symbool voor het succesvolle UEFA Cup-seizoen van Inter en het debuutseizoen van de jonge Ronaldo Luís Nazário de Lima voor de Italiaanse club. Nadat Ronaldo zich bij PSV en FC Barcelona had laten kennen als een doelpuntenmachine, slaagde Inter erin om deze Braziliaanse fenomeen vast te leggen. In de Europese uitwedstrijden speelde Inter dit seizoen in dit gave shirt met een gecentreerd logo en de typische Inter-sponsor Pirelli. De club beleefde een succesvol seizoen, waarin het de finale van de UEFA Cup bereikte. Inter trad op 6 mei 1998 aan in Parc des Princes in dit shirt. Dit gebeurde ondanks het feit dat de club ‘thuis’ speelde. Dankzij goals van Zamorano, Zanetti en niemand minder dan Ronaldo, kroonde de club uit Milaan zich voor de derde keer in de jaren ’90 tot winnaar van de UEFA Cup.

AC Milan 1991-1992

Bijna alle grote Italiaanse clubs zijn aan bod gekomen in deze lijst, maar er is er nog één die ontbreekt: AC Milan. Het thuisshirt uit het seizoen 1991-1992 is enorm iconisch. Het shirt heeft een relatief simpel design en tegelijkertijd een bijzonder karakteristieke uitstraling. De combinatie van deze rood-zwarte verticale strepen symboliseert de Milanese dominantie van het Italiaanse – en Europese voetbal eind jaren ’80 en begin jaren ’90. Met het befaamde Nederlandse trio Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Marco van Basten won Milan meerdere Italiaanse kampioenschappen. Daarbij won de club ook tweemaal de Europa Cup I en het WK voor clubs. De Nederlanders hadden een belangrijk aandeel in dit succes, waarbij met name van Basten zich in Milaan ontpopte tot een legendarische spits. Loop over straat in Milaan en iedereen noemt de drievoudig Ballon d’Or-winnaar een icoon.

Inter Milan
AC Milan

Neem vooral zelf een kijkje op de website van RetrOriginalFootball voor de meest iconische voetbalshirts!

Vorige week keken we naar de zeven meest iconische voetbalshirts uit de Bundesliga. Check het nu!

Foto’s: ©RetrOriginalFootball