SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De 7 meest iconische voetbalshirts van de Bundesliga

In deze rubriek lichten we wekelijks zeven iconische voetbalshirts voor je uit. Al kiezen wij deze shirts niet zelf. We krijgen hulp van RetrOriginalFootball. Zij weten immers alle ins and outs van de meest iconische shirts. Deze week zeven parels uit de Bundesliga! Al moeten we eerlijk zijn, de Bundesliga staat volgens RetrOriginalFootball niet bekend om de prachtige shirts. Er is eigenlijk maar één club die er uitspringt: Borussia Dortmund. Toch kozen ze niet alleen shirts van BVB en zijn ze hun archief afgegaan om ook van andere clubs iconische shirts voor je uit te lichten.

Borussia Dortmund

FC St. Pauli 1997-1999

FC St. Pauli is een club met een duidelijke cultuur en heldere normen en waarden. Niet voor niets dat zo’n club is terug te vinden in deze lijst. De club verzet zich sterk tegen extreemrechtse ideeën en kent een gemoedelijke, tolerante sfeer. Het waren juist deze normen en waarden die Jack Daniels ertoe zette om een samenwerking aan te gaan met de voetbalclub uit Hamburg. In 2019 verklaarde Yiannis Pafilis, algemeen directeur van Jack Daniels, dat nog maar eens. “Beide merken staan voor sterke waarden en een unieke oorsprong. Voor zowel FC St. Pauli als Jack Daniel’s zijn beide de basis van al onze acties.” Achter het thuisshirt dat werd gebruikt tussen 1997-1999 schuilen daarom normen en waarden, maar het ziet er ook nog eens bijzonder stijlvol uit. Zo heeft het een klassiek Puma logo en een nette kraag. Een geweldig mode-item voor aankomende zomer als je het ons vraagt.

Borussia Dortmund 1989-1990

Het thuisshirt van Borussia Dortmund, dat werd gedragen tijdens het seizoen 1989-1990, heeft hetzelfde design als het befaamde Oranjeshirt uit 1988. We hebben het over het beroemde vissengraat patroon, ook wel Ipswich template genoemd. Het gerucht gaat dat het design aanvankelijk is ontworpen voor Ipswich Town. Echter wilde de club het aflopende contract met Adidas niet verlengen en daardoor kregen de shirts van Ipswich Town geen nieuw design. Al moeten we zeggen dat dit shirt niet altijd populair was. Met name de spelers van het Nederlands elftal vonden het op zijn zachts gezegd, geen mooi shirt. Inmiddels wil elke voetbalfan, en helemaal Nederlanders, het shirt in de kledingkast hebben. Het design is tussen 1988 en 1990 gebruikt voor 29 professionele club- en landenteams, waaronder dus Borussia Dortmund. Hieronder is het shirt op de linker foto zichtbaar!

Borussia Dortmund 1992-1993

Voor één keertje maken we een uitzondering en doen we twee shirts van één club in een lijstje. Al was de keuze hiervoor nog best moeilijk: eigenlijk zijn alle shirts van BVB van begin tot midden jaren ’90 iconisch. Deze shirts werden gekenmerkt door het neon geel en werden ontworpen door bekende Nike ontwerper Drake Dramberg. De samenwerking tussen Nike en Borussia Dortmund duurde van 1990 tot en met 2000. Opvallend is hierbij dat in de mouwen van de shirts een opvallend en enorm gaaf patroon werd aangebracht. Wellicht bracht dit geluk. De jaren ’90 waren voor de club uit Dortmund een zeer succesvolle periode. Zo werden er in korte tijd twee Duitse kampioenschappen en een UEFA Champions League gewonnen. Moet Dortmund misschien weer gaan spelen in deze shirts? Op de foto hier rechtsonder is het thuisshirt uit het seizoen 1992-1993 zichtbaar.

Borussia Dortmund
Borussia Dortmund

Bayern München 1999-2000

Bayern München en Adidas hebben de langste sponsorsamenwerking in het voetbal. Adidas bezit zelfs 8.33% van de aandelen in Bayern München, doordat het sportmerk heeft bijgedragen aan de financiering van de Allianz Arena. In het seizoen 1999-2000 ontwierp adidas een schitterend uitshirt, met een strak design. Zo is onder andere het iconische logo van Opel zichtbaar in het midden van het shirt. Dit logo is ook zichtbaar geweest op shirts van onder andere AC Milan, PSG en Feyenoord. Met de opkomende modetrends, lijkt dit een ideaal shirt voor de komende zomerfestivals.

FC Köln 1991-1992

We gaan door met het shirt van FC Köln uit het seizoen 1991-1992. Dit shirt werd ontworpen door het Duitse merk Puma. Het tenue valt vooral op door het unieke design, die je niet snel terugziet bij andere clubs. Daarnaast zorgt het oude logo van het Koreaanse electronicamerk Samsung voor nog meer meer nostalgie. Köln won met dit shirt niet alleen een plekje in deze lijst, maar wist ook te eindigen bij de eerste vier in de Bundesliga. Dit resulteerde in deelname aan de Champions League.

Bayern München
FC Köln

FC Schalke 04 1993-1994

Schalke 04 en adidas zijn met elkaar verbonden. Op bijna elk shirt van Schalke vind je een adidas logo. De club ging weliswaar tussen 2018 en 2022 vreemd met een ander merk, maar sindsdien is de samenwerking weer zo hecht als eerst. Begin jaren ’90 kwam uit deze samenwerking een geweldig shirt met klassieke adidas kenmerken, zoals de stijlvolle overlappende kraag, het Original’s logo en de strepen op de mouwen. Overigens is de sponsor op dit shirt ook uniek. Schalke werd gesponsord door de grootste melkfabrikant van het Verenigd Koninkrijk, Müller Milk, die is gevestigd in Schotland en in handen is van de Duitse familie Müller. Wist je dat de Nederlandse spits Youri Mulder één van zijn meest succesvolle seizoen speelde bij Schalke 04 in dit shirt?

VFL Bochum 1997-1998

Het thuis-, uit- en derde shirt van Bochum uit het seizoen 1997-1998 kunnen we niet afzonderlijk noemen. Dit trio hoort bij elkaar en is enorm populair onder verzamelaars. Op alle drie de shirts is een regenboog zichtbaar, die staat voor tolerantie, solidariteit en gelijkheid. Behalve deze morele boodschap, is het shirt ook memorabel doordat Bochum in dit shirt debuteerde op het Europese toneel. In de UEFA Cup werd er dat seizoen gewonnen van Club Brugge en Trabzonspor. Ajax bleek uiteindelijk een maatje te groot, maar dat maakt het shirt niet minder iconisch. De regenboog kwam later nog zelfs terug op shirts van Bochum.

Neem vooral zelf een kijkje op de website van RetrOriginalFootball voor de meest iconische voetbalshirts!

Vorige week keken we naar de zeven meest iconische voetbalshirts uit de Premier League. Check het nu!

Foto’s: ©RetrOriginalFootball