SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Ballon d’Or-winnares Aitana Bonmatí: ”Ik wil mensen blij maken en sociale verandering teweeg brengen”

Aitana Bonmatí Conca begint als zevenjarig meisje haar loopbaan bij de lokale voetbalclub CD Ribes. Met speels gemak voetbalt ze met de jongens van haar leeftijd mee. Ook voetbalgrootmacht FC Barcelona herkent het talent van de jonge Aitana en vraagt haar te komen voetballen in de jeugdopleiding van de Catalanen. Een kleine elf jaar later mag Bonmatí, als de opvolger van teamgenote Alèxia Putellas, de prestigieuze Ballon d’Or in ontvangt nemen en zich de beste voetbalster ter wereld noemen. In een uitgebreid interview met The Guardian vertelt Bonmatí over haar beginjaren als voetbalster, de lessen die ze heeft geleerd en blijkt de middenveldster nog altijd even ambitieus.

Aitana Bonmatí toont de Ballon d'Or aan Camp Nou

Het enige meisje van het team

De jonge Aitana is zeven jaar oud en zit op basketbal, maar beleeft ook veel plezier aan het voetballen op schoolpleintjes. Ze besluit zich aan te melden Club Deportiu Ribes, de lokale voetbalclub. ”Ik was daar vier tot vijf jaar en toen ging ik naar een ander team, Club de Futbol Cubelles”, begint Bonmatí, tegenover The Guardian. ”Al die jaren was ik het enige meisje in het team. In Catalonië is er echter een regel dat je als cadete (14-15 jaar oud) niet meer in gemengde teams mag spelen. Dus toen ben ik gestopt met het spelen met jongens en ik had het geluk dat Barcelona me op dat moment contracteerde. Maar toen ik bij FC Barcelona kwam, heb ik niet echt een doel gehad, omdat het onmogelijk was om dat te zien. In die tijd was er nog geen professioneel vrouwenvoetbal, zelfs niet bij Barcelona.”

Nooit het hoofd laten hangen

Een decennia later is de 26-jarige een Ballon d’Or, WK-titel, Champions League en verschillende landskampioenen verder. Maar de moeilijke periodes is Bonmatí niet vergeten: ”Ik heb geleerd dat veerkrachtig zijn, nooit mijn hoofd laten hangen en elke dag werken zijn voordelen heeft. Het brengt je waar je heen wilt. De reis is niet mooi, maar je moet accepteren dat die slechte momenten er bij horen zijn om je te kunnen verbeteren en te weten hoe je beter moet worden.”

Nog altijd ambitieus

”Ik heb op mijn 26e een aardige prijzenlijst, maar ik heb honger naar meer. De dag dat ik die honger en ambitie niet meer heb, is de dag dat ik stop met professioneel voetbal. Vandaag de dag heb ik nog steeds die vonk van binnen die mij elke dag doet strijden en trainen op het hoogste niveau”, aldus de ambitieuze Bonmatí, die als de dag van haar pensioen komt, wel weet hoe ze herinnerd wil worden. ”Natuurlijk zou ik graag hebben als een geweldige voetbalster, maar ook voor wat ik buiten het veld heb kunnen doen. Ik probeer altijd dicht bij de fans te staan, want ik denk dat we hen veel verschuldigd zijn. Zonder hen zouden we niet zijn waar we nu zijn en zouden we geen ervaringen kunnen beleven zoals het uitverkopen van Camp Nou. Ik wil dus herinnerd worden als een geweldige voetballer, maar ook als iemand die waarden had buiten het veld en probeerde veranderingen teweeg te brengen op sociaal niveau, zodat de namen van vrouwelijke voetballers meer mensen bereiken.”

Benieuwd naar het hele interview met Aitana Bonmatí? Lees verder bij The Guardian.