SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Won Yip: “Er is een nieuwe crisis begonnen!”

Ondernemen en voetballen verschillen niet zo veel van elkaar. Je moet schieten op doel, pogingen ondernemen. Van de tien deals die Won Yip probeert te sluiten, gaan er zo’n negen niet door. Als je jezelf ergens in vastbijt gaat het ook echt wel een keer lukken. Het net moet bollen. Zijn ouders hadden Chinese restaurants in Zeeland, op 19-jarige leeftijd kocht hij zijn eerste café in Goes. “Ik kan bier tappen, maar niet koken. Daarom nam ik een café over en geen restaurant. Je begint natuurlijk ook geen taxibedrijf als je niet kan rijden.”, aldus Won. Tegenwoordig bezitten de YIP Group meerdere horecazaken op de meest prominente locaties in Amsterdam.

Won Yip: “Er is een nieuwe crisis begonnen!”

“Ik zit er kort op en werk ook samen met mijn familie. Privé en zakelijk gescheiden houden werkt bij mij niet. We hebben hart voor de zaak en uiteindelijk maakt het niet uit of ik ondernemingen of kapitaal overdraag, de generaties na ons moeten er zorgvuldig mee omgaan. Dat zouden ze in Den Haag ook eens moeten doen.”, vertelt Won. Zo vind hij het huidige beleid waardeloos en dat sijpelt door naar alle gemeenten. De verwachting is dat eind 2023 Yip’s nieuwbouwproject Heineken Hoek met hotel open zal gaan, de voorbereiding van dit prestigieuze project dateert al vanaf 2002. “Zes jaar geleden zaten we op een no return point. We zijn nu echt op een dieptepunt geraakt qua beleidsvoering. Je moet ondernemers na de zware coronaperiode eerst de gelegenheid geven een klein potje op te bouwen en op adem laten komen. Maar de beleidsbepalers kozen anders en gaan onverminderd door met tijd- en geldverslindende regelgeving”, geeft de gefrustreerde ondernemer aan.

Verandering van tijd

“Vroeger was op tijd komen de normaalste zaak van de wereld. Ik verwacht dat je op tijd komt, en daar ben ik consequent in. Je moet streng en consequent echter niet met elkaar verwarren. Als iemand bij mij te laat komt, dan voel ik dat diegene me niet serieus neemt. Dat zijn heel simpele zaken die tegenwoordig verwaarloosd worden. Dat heeft onder andere met opvoeding te maken”, aldus Won. Zo geeft hij aan dat ouders het niet moeten willen om beste vriendjes met hun kind te zijn, dat werkt simpelweg niet, er moet een gezagsverhouding zijn en dit kan prima. “Bij een voetbalelftal heb je toch niet voor niets een aanvoerder? Ik werk al jaren met het KISS-principe: Keep it simple and stupid. Dat werkt vaak heel oplossingsgericht. Er gebeurt een hoop in de wereld, en volgens mij zitten we al in een crisis. Na de lockdowns had ik er echt zin in, collectief zouden we samen in een mum van tijd de opgelopen achterstand wegwerken. De saamhorigheid was echter nergens meer te bekennen en ik heb al een naam voor de crisis die nu gaande is: werkcrisis. De combinatie van geld uitgeven en niet willen of kunnen werken is nooit een goede geweest. Werk moet lonen en de huidige maatregelen werken contraproductief. Men heeft niets geleerd van de jaren 80 met het kabinet-Lubbers, je kunt niet oneindig de rekening doorschuiven naar de hogere inkomens”, weet Won Yip.

Onverbloemd

“De documentaire over mij van 2DOC is erg goed ontvangen. Mensen hebben massaal gekeken en om heel eerlijk te zijn heb ik van niemand kritiek gekregen. Ik heb duizenden reacties ontvangen van mensen van over de gehele wereld. Nederlands die in Canada, Amerika, Azië of waar dan ook zitten. De meeste kennen mij van de glitter and glamour, maar ik gaf mijzelf vrij bloot. Geen dubbele agenda, maar alles hoe het nu eenmaal is”, zegt de openhartige Amsterdammer.  In de documentaire vertelt Won over de tumor die in zijn lichaam is geconstateerd. Hij is hier zelf niet anders door gaan leven. “Wat betreft de tumor. Ik ben niet iemand die hierdoor anders in het leven gaat staan. De artsen gaven aan dat ik, als ik wat gezonder zou leven, mogelijk tien jaar langer zal leven. Ik leef nu en er is geen enkele garantie dat de laatste tien jaar van een mensenleven aangenaam zullen zijn. Ik ben bereid om hier een risico in te lopen. Ik zie bij velen dat de laatste tien jaar van een mensleven niet bepaald een pretje zijn. Schrap die bij mij dan maar weg, want die zijn toch niet van goede kwaliteit. Ik ben een echte dinosaurus. Zo heb ik ook nog nooit iets online gekocht en maak ik geen gebruik van Uber, maar gewoon van TCA, Taxicentrale Amsterdam. Onlineplatformen zijn oneerlijke concurrenten, dus ik doe dat principieel niet”, sluit Won af.

Nog een documentaire aan vastplakken! Kijk dan ook nu onze bijzondere documentaires over het WK voetbal. In The Chosen Few volgt de FIFA zes aanvoerders van nationale elftallen. Daarnaast doet Ronaldo Lima ook openhartig zijn verhaal over het drama rondom de WK-finale van 1998.