SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Wereld Whisky Dag: zó proef je whisky

De Champions League-finale onder de whisky liefhebbers, Wereld Whisky Dag. De dag waarop we de meest bijzondere Single Malt Whisky’s uitlichten en vandaag in het bijzonder één van de oudste destilleerderijen van Schotland, The GlenDronach. De smaakpapillen maken overuren in de Schotse Highlands mede door de karakteristiek gerijpte whisky’s op Spaanse Sherryvaten. We gingen op zoek naar het verhaal achter de wereld van whisky.

GlenDronach proeven doe je zo

Het verhaal van The GlenDronach is als een episch voetbalverhaal dat je meeneemt naar de magische sfeer van de Schotse Highlands. Diep verscholen in de vallei van Forgue, ook wel bekend als de ‘Vallei van de Dronach’, staat aan de oever van de Dronach rivier een legendarische distilleerderij: The GlenDronach. Whisky dat zijn faam heeft verdiend door het rijpingsproces alleen op de allerbeste Oloroso- en Pedro Ximenez-sherryvaten uit Andalusië toe te staan. James Allardice, de oprichter van The GlenDronach, was als een pionier in de whisky-industrie. Hij heeft Scotch Single Malt whisky naar een nieuw niveau getild door diverse sherry cask finishes te introduceren. Het selectieproces verloopt als de scouting van een voetbalteam, waar alleen de sherryvaten van de allerbeste kwaliteit worden gekozen. Zo zorgt The GlenDronach ervoor dat zij hun topkwaliteit al 200 jaar kunnen waarborgen.

De aanhouder wint

Waar de voetbalwereld legendes van de sport kent met een enorme nalatenschap als Johan Cruijff, Diego Armando Maradona, Pelé en Zinédine Zidane kent, heeft The GlenDronach ook zijn pioniers en legendes. Neem nu Stewart Buchanan, Global Brand Ambassador van The GlenDronach. Hij kent het merk als geen ander en geeft duidelijk aan: “Het merk moet mee gaan met de trend. Dit betekent niet dat zij hun visie en strategie over boord gooien. Nog steeds worden de whisky’s op de allerbeste vaten gerijpt”. Denk aan een samenspel van bloedsinaasappels uit Sevilla, ontstaan uit de rijping op Pedro Ximenez-vaten, en tonen van geroosterde kastanjes en gekruide chocolade door rijping op de allerbeste Oloroso-sherryvaten. Dit resulteert in whisky’s met robuuste, krachtige en rijke smaken, die geliefd zijn bij de echte Scotch Single Malt liefhebbers.

De oude The GlenDronach destilleerderij heeft zijn charmes
Stewart Buchanan, de Global Brand Ambassador van The GlenDronach
Een van de oudste whiskydestilleerderijen van Schotland

Whiskyproeven doe je zo

Stewart Buchanan legt ons één keer uit hoe je voor eens en altijd op de juiste manier de whisky het allerbeste kan proeven. Het is als het ervaren van een spannende voetbalwedstrijd. Elke slok brengt je dichter bij de essentie van de drank en onthult de smaken en tonen die erin verborgen zitten. Net zoals een ervaren voetballer die het spel leest en anticipeert op de volgende zet, kun je met de volgende tips van Master Blender Rachel Barrie je proefvaardigheden aanscherpen en de kwaliteit van een Scotch Single Malt whisky volledig ervaren.

Tip 1: Kies het juiste glas

Een onderschat onderdeel van het proefproces. Een breed glas met een smalle opening zorgt voor een optimale verspreiding van de aroma’s en een ultieme smaaksensatie. Alle tonen kunnen zo hun individuele bijdragen leveren, waardoor we het onderscheid kunnen maken.

Tip 2: Observeer

Observeer de kleur van de whisky. De stelregel is vaak: hoe jonger de whisky, hoe lichter de kleur. Een lichte kleur gaat vaak gepaard met fruitige en zachte aroma’s, terwijl een donkere kleur vaak wijst op tonen van vanille, karamel of suikerriet. De intense, donkere kleur van The GlenDronach-whisky’s belooft een krachtige en rijke smaakervaring. Draai het glas ook een beetje rond en observeer de textuur van de whisky. Is het dik en stroperig of juist dun en soepel.

Tip 3: Ruik

Net zoals het publiek de spanning voelt opbouwen wanneer de spelers het veld betreden, breng je langzaam je neus naar het glas en neem je de tijd om de aroma’s te ontdekken. Concentreer je en probeer de verschillende geuren en smaken te herkennen die zich ontvouwen. Bij The GlenDronach-whisky’s kun je tonen van rijke kruiden, kers en misschien zelfs donkere chocolade ruiken.

Tip 4: Proef

Nu is het tijd om het veld te betreden en de whisky te proeven. Begin met kleine slokjes en laat de smaken rustig je mond verkennen voordat je het langzaam doorslikt. ‘Houd de bal hoog’ in je mond en laat de whisky je smaakpapillen prikkelen en de verschillende smaaklagen ontdekken. Let vooral op de afdronk – wat proef je nadat je de whisky hebt doorgeslikt? Afhankelijk van de whisky kun je hints van fruit, zoals abrikoos en zwarte kers, of kruiden, zoals nootmuskaat proeven.

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes in de lifestyle-industrie via onze website

Op wereld whisky dag lichten wij The GlenDronach destilleerderij uit
Stewart Buchanan vertelt over GlenDronach