SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Topvoetballers over taboe in het topvoetbal

Onder het motto van goede voornemens zijn oud-voetballers Gianni Zuiverloon en Edson Braafheid een gloednieuwe podcast gestart, Building Bridges. In deze podcast nodigen zij iedere week een nieuwe gast uit waarmee zij in gesprek gaan over de mentale gesteldheid van spelers in de voetbalwereld en de begeleiding die zij hiervoor krijgen. Gianni en Edson stellen zich kwetsbaar op in de podcast en dat zorgt ervoor dat de gast van dienst ook openhartig vertelt over zijn ervaringen. Door middel van dit gesprek hopen zij het taboe rondom mentale gezondheid in de voetbalwereld definitief te doorbreken.

Building Bridges: Topvoetballers over taboe in het topvoetbal

Een van de belangrijkste onderwerpen die in de Building Bridges-podcast aan bod komen, is de begeleiding die spelers krijgen bij het omgaan met mentale problemen. Veel clubs bieden professionele hulp, zoals therapeuten of psychologen, maar de deelname aan deze programma’s is vaak vrijwillig. Dit kan ertoe leiden dat spelers zich ongemakkelijk voelen bij het delen van hun persoonlijke problemen met hun club of medespelers. In sommige gevallen vallen deze spelers terug op een persoonlijk uitgekozen therapeut of psycholoog. Gianni (o.a. Feyenoord, SC Heerenveen en West Bromwich Albion) en Edson (o.a. FC Twente, Bayern München, Lazio Roma) hebben zelf veel meegemaakt en gebruiken dit dan ook om zich in te leven in hun gast. Zelf vertellen zij wekelijks waar zij gedurende hun lange voetbalcarrière tegenaan zijn gelopen. Daarnaast hebben zij de voetbalwereld zien veranderen van de 00’s tot aan nu. Wat zijn de grote verschillen in deze ogenschijnlijke korte periode?

Ervaringsdeskundigen aan het woord

In de podcast worden verhalen gedeeld van spelers die mentale problemen hebben gehad. Sommigen zijn erin geslaagd om hiermee om te gaan en weer op het veld te staan, maar een heel aantal heeft persoonlijke situaties nooit weten te verwerken door de lack aan begeleiding. In de laatste podcast gingen Gianni en Edson in gesprek met Ruben Schaken, een oud-voetballer die openlijk heeft gesproken over zijn mentale struggles gedurende zijn actieve carrière. Hij deelde zijn verhaal in de hoop om andere spelers te helpen die met soortgelijke problemen worstelen.

Ook Michel Vorm en Urby Emanuelson waren eerdere gasten in de podcast. Michel Vorm, de oud-doelman van onder andere Tottenham Hotspur en het Nederlands elftal, deelt zijn ervaringen over hoe hij omging met een langdurige blessure en hoe dit hem mentaal beïnvloedde. Urby Emanuelson speelde voor onder andere Ajax, AC Milan en het Nederlands elftal. Hij deelt zijn ervaringen over hoe hij omging met persoonlijke en professionele problemen tijdens zijn carrière. Zo vertelt Urby een anekdote over de spanningen rondom de transferperiode. Hij legt uit dat het niet in de koude kleren gaat zitten wanneer je de vaste linksback bent en de trainer besluit op de slotdag van de transferperiode plots twee concurrenten voor deze positie te halen. Hoe ga je hiermee om en wat gaat er in je hoofd om? Bijzondere verhalen om van echte ervaringsdeskundigen te horen.

Spread the word!

In de Building Bridges-podcast wordt duidelijk dat mentale gezondheid een belangrijk onderwerp is in de voetbalwereld. De gasten delen hun persoonlijke ervaringen en inzichten, en hopen zo andere spelers te helpen die met mentale problemen worstelen. Door openlijk te praten over dit onderwerp, hopen de hosts van de podcast dat steeds meer spelers de stap zullen zetten om professionele hulp te zoeken als ze dat nodig hebben.