SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Terug in de schoolbanken met Edwin van der Sar

Let’s talk business met… Edwin van der Sar. Het is niet vanzelfsprekend dat een profvoetballer na zijn actieve carrière successen boekt. Of dat nu als zaakwaarnemer, hoofdcoach of bestuurder is: ‘Een goed paard is nog geen goede ruiter’, zei Co Adriaanse eens. Dat Van der Sar zich nuttig wilde maken na zijn carrière stond wel buiten kijf. Dat hij algemeen directeur zou worden van AFC Ajax: daar had hij zelf ook niet op gerekend. De functie bekleden van CEO van de Amsterdamse club vereist de nodige branie, ‘never a dull moment’. Aan deze prachtige periode is nu een einde gekomen. Van der Sar zei zelf: “Ik ben op”.

Terug in de schoolbanken met Edwin van der Sar

Wat voor studie volgde Edwin van der Sar?

In 2011 hing de destijds 40(!)-jarige doelman zijn voetbal- én handschoenen aan de wilgen. Tijd om eens te genieten van zijn voetbalpensioen nam hij niet, want hij dook direct de schoolbanken weer in voor de masteropleiding International Sport Management. “Ik ben de studie vooral gaan doen na contact met Johan Cruijff en Dennis Bergkamp. Johan had een visie waarin vooral oud-voetballers een rol moesten spelen bij een club. Door alle lagen van de club heen vond hij dat er ex-profs, met dus de nodige voetbalervaring, moesten rondlopen: van de jeugdopleiding tot en met de bestuurskamer. Ervaringen had ik genoeg, maar ik had natuurlijk geen idee van het zakelijke stuk”, aldus Edwin van der Sar zelf.

Van onder de lat naar achter het bureau

Zoals verwacht was het flink schakelen voor Het Ijskonijn. Hij werd vergezeld door studenten om hem heen die actief waren in het bedrijfsleven. Naast deze zakenlieden zat Edwin ook bij oud-wielrenners, -zwemmers en -turners in de klas. Hij pikte de stof vrij gemakkelijk op en nadat de knop definitief was omgezet, verliep het naar eigen zeggen ‘prima’. “Als voetballer heb je speeltijd nodig om ervaring op te doen en moet je vlieguren maken. En eigenlijk werkt dat ook zo als marketing- en algemeen directeur. Toen ik eenmaal aan de slag ging bij Ajax moest ik wel wennen aan het vergaderen. Onder Louis van Gaal waren wij als spelers wel wat gewend, hij was zeker niet vies van lange meetings met videobeelden. Maar dit was toch even andere koek”, concludeert de voormalig CEO van Ajax. Ook aan de vergaderingen ging Van der Sar wennen. Zo dacht hij graag mee en ging mee met degenen die hem konden overtuigen om iets op een bepaalde manier te doen. Is dat niet het geval, dan gaat het op de manier van de voormalig keeper. “Ik geef veel vertrouwen aan mijn team en we doen het samen. Dat werkt op het veld zo, maar ook op zakelijk gebied. Maar soms moet ik beslissingen nemen en die schuw ik ook niet”, vertelt Van der Sar als een ware algemeen directeur.

Edwin van der Sar:
Ervaringen had ik genoeg, maar ik had natuurlijk geen idee van het zakelijke stuk

Grootste les tijdens zijn studie

De momenteel 52-jarige zakenman werd vooral gewezen op zijn geduld, want alles duurt langer. Zo is er niet één specifiek moment in de week waarop je moet pieken, zoals bij een wedstrijd. Zijn nieuwe carrière is meer een marathon. “Een trainer kan in de dertigste minuut iemand wisselen en meteen anticiperen of een tactische omzetting doen. In het verkeer ben ik ongeduldig en ik kan slecht tegen wachten. Ik ben geduldig wanneer collega’s mij willen overtuigen met hun kennis, maar uiteindelijk moet daar wel een streep worden getrokken en die trek ik. Maar ik heb geen groot ego en kan dingen makkelijk van mij af laten vallen. Ik hoef echt niet altijd haantje de voorste te zijn. Ik vind het juist top als mensen met een goed idee of een toffe campagne komen”, vertelt De Vliegende Hollander.

Edwin van der Sar is niet de enige met een goed stel hersenen in de voetballerij. Velen wisten – net als de voormalig doelman – een hoge studie af te ronden tijdens of na hun actieve carrière. Wij hebben een elftal opgesteld van topvoetballers met onder andere een master in de Psychologie, een adviesorgaan van de Franse regering en twee polyglotten!

We zijn live op TikTok! Kom ons volgen en zie de tofste video’s voorbijkomen.