SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Rolls-Royce onder de kroketten is jarig

De enige echte Amsterdamse Holtkamp kalfcroquet, met een Q inderdaad, viert zijn 50ste verjaardag. Zelfs wereldwijd bekende chefs zoals Ottolenghi zijn fan, dus een mooi moment om bij dit stukje culinair erfgoed stil te staan.

 

Rolls Royce

De Holtkamp kalfskroquet viert zijn 50ste verjaardag. Cees Holtkamp is de bedenker van deze legendarische croquet, hij begon 50 jaar geleden met het ontwikkelen van de welbekende snack. Van origine is de croquet een uitvinding van de Fransen en werd in 1650 al uitgevonden. In 1830 kwam de croquet in de Nederlandse restaurants terecht.

De Q in het woord croquet heeft verder ook nog een reden.Culinair recensent Johannes van Dam zei namelijk ooit dat de beste croquet van Nederland het verdient om met een Q geschreven te worden. En als Johannes dat zegt, kan je je daar ook maar beter aan houden.

 

Holtkamp’s geheime recept

Het geheime recept van Holtkamp staat in een boekje, dat met alle zorgvuldigheid in een kluis wordt bewaard. Hierin staan onder andere de geheimen voor de beste ragout en het flinterdunne krokante laagje.

Ottolenghi & Co.

Wereldwijd bekende chefs zoals Ottolenghi zijn ook fan van de croquet en chef Julius Jaspers ziet de croquet als een stuk cultureel erfgoed. De snack wordt dus niet alleen in de Hollandse voetbalkantine gewaardeerd. Ondertussen is de croquet ook niet alleen meer in Amsterdam vaste prik. Tegenwoordig is de croquet ook te vinden Hong Kong en zelfs de Côte d’Azur.

 

Croquetten motie

Jan-Peter Balkenende bleek ook groot fan te zijn van de knapperige lekkernij. Hij voerde de enige echte ‘Croquetten motie’ in, waarbij elk gemeenteraadslid recht heeft op een croquet als de raadsvergadering na 11 uur ’s avonds duurt.

 

Michiel Kramer

Nu we het toch over croquetten hebben, ook voetballers en de snack zijn een goede match. Naast het feit dat de croquet in veel voetbalkantines te vinden is, zijn er ook voetballers die een croquetje op zijn tijd kunnen waarderen. Tijd om wat beelden uit de oude doos te halen, waar spits Michiel Kramer tijdens de wedstrijd een heerlijk broodje croquet naar binnen werkt. Groot gelijk heeft ‘ie, toch?

Meer lifestyle lezen? Laat het ons weten via Facebook of Instagram! We horen je mening graag!

Ook zo’n honger gekregen na het lezen van dit stuk? Check dit stuk voor een heerlijk restaurant:

https://lifeafterfootball.eu/mr-meat-amsterdam-menu-review/