SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Life After Football of… Eljero Elia

Waar voetballers vroeger vaak in een zwart gat belandden na het beëindigen van hun actieve profcarrière, zien we hen steeds vaker terug in het bedrijfsleven. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland zie je dat oud-profs gaan ondernemen of beginnen te fungeren als hoge manager bij multinationalondernemingen. Van een eigen kledinglijn met de initialen van de voetballer tot directeur van een miljoenenbedrijf. Je ziet het allemaal voorbijkomen in de rubriek: Life After Football of… .

Eljero Elia

Voetballen op het hoogste niveau

Eljero Elia heeft voor achttien jaar op het allerhoogste niveau gevoetbald in Nederland, Duitsland, Italië, Engeland en Turkije. Op het WK van 2010 was hij als 23-jarige heel erg opgehypet door het Nederlandse volk. Zo kwam hij op het toernooi aan een heleboel invalbeurten en vonden velen dat hij moest starten. In het interview van Fernando Halman vertelde Eljero dat hij het toernooi zelf ervaarde als ieder ander toernooi. Pas toen hij terug in Nederland kwam merkte hij wat een impact hij en de Nederlandse prestaties hadden op het Nederlandse volk.

Na het WK was er veel vraag naar Elia. Hij had op dat moment al een contract bij HSV, maar zag clubs als Bayern München en Juventus interesse tonen. Na twee jaartjes HSV belandde Elia dan toch bij Juventus, maar niet geheel vrijwillig. De club uit Hamburg zat in financiële moeilijkheden en forceerde Elia om de club te verlaten. Anders zou hij geen minuten meer hebben mogen maken daar, vertelde Elia aan Fernando. Juventus werkte niet goed uit, jammer genoeg. Daarom dat hij koos om na een jaar te vertrekken. Hij speelde na Juventus voor Werder Bremen, Southampton, Feyenoord – waar hij de Schaal en de beker mee won –, Instanbul Başakşehir – waar hij kampioen is geworden –, FC Utrecht en ADO Den Haag, waar de 35-jarige prof na een ernstige enkelblessure nu overweegt om een einde te maken aan zijn professionele voetbalcarrière. Eljero Elia speelde 30 interlands.

Klinkt als muziek in de oren

De langdurige blessure heeft Eljero wel aan het denken gezet. In Real Talk vertelde Eljero aan Fernando dat hij veel dingen heeft bedacht om aan te werken, nu hij zo veel tijd over heeft. Eljero heeft de ambitie om met muziek uit te pakken. Dat is waarom hij, samen met een muzikale vriend van hem, een label is gestart: Culture and Entertainment. Ook staat zijn eigen EP op de planning. Hij heeft de afgelopen jaren namelijk veel aan muziek gewerkt, waarvan hij veel zelfs niet heeft uitgebracht. Hij doet het omdat hij het leuk vind, maar was vroeger nog bang voor de reactie van anderen. Hij was bang dat ze zouden zeggen dat hij geen focus zou hebben op het voetballen, terwijl hij echt alles gaf om het beste uit zijn voetbalcarrière te halen. Zijn label is nog steeds in zijn beginfase. Dat is waarom sommige coöperaties niet helemaal verliepen zoals ze hoopten.

Bekering tot de Islam

Naast muziek is Eljero heel erg bezig met zichzelf als persoon. In het interview maakte hij bekend dat hij zich na de Ramadan zou willen laten bekeren tot de Islam. Dit was geen keuze die zomaar kwam. Door belangrijke personen in zijn betrouwbare cirkel hebben hem op het idee laten komen. Elia kreeg van zijn goede vriend een Koran, waar hij heel geïnteresseerd in dook. Hij voelde een betrekking tot het geloof en vond het prachtig hoe hij sommige levens in positieve zin zag veranderen door de houvast die het geloof gaf aan belangrijke mensen in Eljero’s omgeving.

Life After Football

Muziek en zijn keuze om te bekeren tot de Islam waren niet de enige dingen die hem bezig hielden. Hij heeft een hart voor ondernemen en hij begon al vroeg. Zijn maakte al op jonge leeftijd gebruik van zijn ‘business mind’. Dit kwam – vertelde hij – door Regi Blinker als voorbeeld. Regi begon natuurlijk het prachtige platform Life After Football en hierdoor begon Eljero zich ook af te vragen wat hij na het voetballen nou eigenlijk moest gaan doen.

Een geboren ondernemer

Na het WK van 2010 benaderde Demy de Zeeuw Eljero om te vragen of hij samen een kledingmerk wilde opstarten. Dat zag de jonge voetballer, die toen in zijn piek van zijn carrière zat, wel zitten. Hij investeerde €350.000 en liet Demy werken aan het nieuwe merk; BALR. Niet veel later gaf Demy aan dat zij nog een investering nodig hadden. Gregory van der Wiel haakte aan en investeerde nogmaals €350.000. Terwijl veel kledinglijnen van actuele of oud-spelers niet goed uitpakte, pakte BALR enorm goed uit. Het groeide uit tot over heel Nederland, waar bijna iedereen met een shirtje, pet of rugtas van BALR liep. Grote spelers als Di Maria – tijdens zijn presentatie – liepen met BALR. Op een gegeven moment kreeg Eljero daarentegen het gevoel dat hij steeds minder betrokken werd bij de keuzes die De Zeeuw en BALR maakten. Eljero koos ervoor om zijn aandelen te verkopen, en dat natuurlijk met een heel leuk prijsje, waarvan hij niet vertelde om hoeveel geld het ging.

Naast BALR investeert de jonge ondernemer graag. Dit doet hij onder andere met het advies van een adviseur die zo nu een dan een leuk investeringsplan oplegt. Eljero heeft ook een huis in Suriname laten bouwen voor zichzelf en eentje voor zijn moeder, die natuurlijk ook verhuurbaar zijn. Laatst verkocht hij hiernaast zijn huis is Twente voor €800.000, die hij voor €325.000 had verkocht. Er kan gezegd worden dat Eljero zijn ‘Life After Football’ zeker goed voor elkaar heeft.

Bekijk het interview van Fernando Halman met Eljero Elia in Real Talk hier.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg ons dan op Facebook en Instagram.

Life After Football#72 met Henk Fraser is uit! Bestel de ISSUE nu op onze Webshop Life After Football.