SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Life After Football of… Björn Gulden

Waar voetballers vroeger vaak in een zwart gat belandden na het beëindigen van hun actieve profcarrière, zien we hen steeds vaker terug in het bedrijfsleven. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland zie je dat oud-profs gaan ondernemen of beginnen te fungeren als hoge manager bij multinationalondernemingen. Van een eigen kledinglijn met de initialen van de voetballer tot directeur van een miljoenenbedrijf. Je ziet het allemaal voorbijkomen in de rubriek: Life After Football of… .

Björn Gulden

Profcarrière prioriteit nummer twee

Soms zijn voetballers na hun voetbalcarrière nog succesvoller dan tijdens deze carrière. Björn Gulden is een goed voorbeeld hiervan. Björn Gulden is een voormalig Noors international die tegenwoordig zijn handen vol heeft met business. De Noor speelde op het middenveld en begon zijn loopbaan bij Strømsgodset IF in Noorwegen. In het seizoen 1984/85 speelde Gulden vier keer voor 1. FC Nürnberg in de 2e Bundesliga en scoorde daarin één keer. Nadat hij in het voorjaar van 1986 weer voor Strømsgodset IF had gespeeld, verhuisde Gulden in de zomer van dat jaar naar Bryne FK. Björn hing zijn voetbalschoenen al op 23-jarige leeftijd op, want hij had zijn hoofd hoogstwaarschijnlijk al ergens anders.

Geboren ondernemer

Na afloop van zijn carrière behaalde hij al snel zijn MBA/Master Ondernemerschap. Later leidde hij diverse divisies bij Adidas en Helly Hansen en leidde hij de Deense juwelier Pandora. In december 2012 werd er bij Puma in onderling overleg besloten dat CEO Franz Koch zijn functie zou moeten neerleggen, omdat de onderneming een nieuwe managementstructuur wilden gaan hanteren bij de nieuwe fase in de ontwikkeling van het bedrijf. Björn Gulden wordt per 1 juli 2013 de nieuwe directeur van het sportschoenenmerk.

Zo snel als een Puma

Toen hij in 2013 aan het roer kwam bij Puma, richtte Gulden zich volledig op de merkmantra “Forever faster”, die voor het hele bedrijf en strategie moest gaan gelden. “Puma gaat over snelle producten, snelle atleten, snelle ontwerpen en snelle besluitvorming” vertelde Gulden bij de introductie van zijn nieuwe en innoverende strategie. We kunnen nu terugkijken en concluderen dat de strategie zeker heeft gewerkt. Puma heeft zijn omzet sinds de aanstelling van Gulden zo goed als verdubbeld en werd geschat rond de zes miljard dollar in 2019. De samenwerkingen met Rihanna en Jay-Z en hits als de Clyde-schoen (oorspronkelijk beroemd geworden door Walt “Clyde” Frazier van de Knicks in de jaren zeventig) hebben Puma naar een jaarlijkse omzetgroei van bijna 20% in Amerika, een markt die ervoor voor dood achter was gelaten. In drie jaar tijd heeft het aandeel 232% winst gemaakt. 2021 was volgens Retail Detail het beste jaar van Puma. We vergeten bijna dat Puma de shirtsponsor is van vele voetbalteams als Borussia Dortmunt, Manchester City en AC Milan.

Persoonlijke trofeeën 

Björn Gulden persoonlijk ontving zelfs een aantal persoonlijke prijzen. Hij werd onder andere bekroond tot vijfde in de ranglijst van Businesspersons of the Year 2019, volgens Fortuna. Een minder succesvolle voetbalcarrière, maar succesvoller als directeur bij een miljardenbedrijf kan bijna niet.

Ons gloednieuwe magazine met coverster Henk Fraser is vanaf nu verkrijgbaar in onze webshop. Koop nu ISSUE #72!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.