SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van voetbalcultuur, fashion en lifestyle?

SCHRIJF JE NU IN!
Menu

Het onbekende Ronaldo-drama!

Rondom het wereldkampioenschap voetbal gaat ons voetbalhart nog een paar tandjes harder slaan. Het allerhoogste podium waar de meest fantastische voetballers het maximale uit hun capaciteiten halen. Gedurende dit WK zal de tv overuren draaien met alle wedstrijden, maar ook de voor-, tussen- en nabeschouwingen zullen bekijks trekken. Tijdens een eindtoernooi wordt natuurlijk meermaals aan het succesvolle EK ’88 gerefereerd. Zo heeft ieder land zijn eigen bijzondere verhaal rondom een eindtoernooi en dit leveren natuurlijk prachtige beelden op. Veel van deze beelden worden gebundeld in een documentaire en wat is er nu lekkerder dan tussen de wedstrijden door de mooiste voetbaldocu’s te bekijken? In deze rubriek lichten we de meest bijzondere documentaires uit rondom het WK voetbal. We trappen af met het (bijna) drama rondom Ronaldo Nazario’s eerst WK-finale in 1998, The Phenomenon: The Definitive Story of Ronaldo.

Ronaldo The Phenomenon

Geboren talent

In het begin van de docu wordt de kijker meegenomen naar de PSV-periode van de talentvolle aanvaller. Op 18-jarige leeftijd wist hij niet alleen de Eindhovenaren op de banken te krijgen, maar de gehele wereld. Dit leverde hem een transfer op naar het grote FC Barcelona. Dit was in voetballend opzicht een prachtige stap, maar ongewenste bijkomstigheid was ook dat de pure spits ook niet meer onherkenbaar over straat kon in voetbalminnend Catalonië. Overal waar Ronaldo Luís Nazário de Lima was, was de pers aanwezig. Voor zijn huis, na afloop van wedstrijden, in privésituaties en zelfs onderweg naar de training én wedstrijden op de weg. De goedlachse Braziliaan heeft een trauma overgehouden aan de drukte rondom zijn landing op het vliegveld van Barcelona na zijn veelbesproken overstap. Op het veld vond hij echter snel zijn draai en wist zich twee keer op rij (’96 en ’97) te kronen tot wereldvoetballer van het jaar. In 1997 wist hij dit te presteren in het shirt van Internazionale. Samen met zijn maatje voorin, Christian Vieri, waren ze een nachtmerrie voor alle Europese defensies.

Druk van een wereldspits

Zijn verkiezing tot wereldvoetballer van het jaar leidde tot de favorietenrol van Brazilië op het WK van 1998 in Frankrijk. Ronaldo loodste De Gele Kanaries door de groepsfase heen en excelleerde in de knock-outfase wedstrijden tegen Chili, Denemarken en Nederland. Tijd voor de finale. R9 deelde de hotelkamer met een ander aanstormend talent: Roberto Carlos. In de documentaire praten Ronaldo en Roberto over die bewuste dag van de finale, en wat er zich toen afspeelde op kamer 290 van Chateau de Grande Romaine in Lésigny. Ronaldo kwam namelijk niet met A Seleção aan in het Stade de France. Na het ontvangen van het wedstrijdformulier brak er paniek uit onder de journalisten, voetbalfans en de familie van Ronaldo. Niet hij, maar Edmundo zou zijn opwachting maken in de finale.

Hoteldrama

In de documentaire schept O Fenômeno eindelijk helderheid in deze bijzondere kwestie. Zoals gewoonlijk vertrok het tweetal op de dag van de WK-finale na de lunch naar hun hotelkamer. Hier pakten zij hun laatste rust en scheerde Ronaldo zijn hoofd nog een keer strak. Deze middag was het alles behalve rust wat heerste in kamer 290. Kamergenoten César Sampaio en Edmundo hoorden vanuit hun slaapvertrek Roberto Carlos in paniek om hulp roepen. Zij schoten direct te hulp en zochten de linksback op in zijn kamer. Daar vonden zij Ronaldo in de badkamer, schuddend. Zijn lichaam shakete. Zijn kaken stonden stijf op elkaar en er kwam schuim uit zijn mond. Samen wisten zij te voorkomen dat de wereldspits zijn tong in zou slikken en droegen zij de zorg over aan teamarts Lidio Toledo. Drie tot vier minuten was Ronaldo buiten bewustzijn en dus werd er met spoed koers richting een kliniek in Parijs ingezet. Op dat moment stapten de Brazilianen in de bus op weg naar de WK-finale.

Groen licht

In iedere andere situatie was Ronaldo natuurlijk uitgebreid onderzocht in het ziekenhuis en zou de Braziliaanse selectie de wedstrijd zonder hem moeten winnen. In deze specifieke situatie lag het allemaal net even wat anders. Allereerst was daar bondscoach Mario Zagallo. Ronaldo was de beste speler te wereld en was bang dat hij als zondebok gepromoveerd zou worden indien zij de finale verliezend zouden afsluiten. Daarnaast wilde ook teamarts Toledo niet de boeman worden. “Als ik Ronaldo niet had laten meedoen had ik na het WK naar de noordpool moeten verhuizen.”, verdedigde hij zelf.

Daarnaast waren er nog meer belangenbehartigers die met extra veel aandacht de situatie op de voet volgden. Zo zou Nike de Braziliaanse bond dringend hebben verzocht om Ronaldo op te stellen. De reden? Een sponsordeal van 160 miljoen dollar. Een van de voorwaarden die onderdeel van de deal zouden zijn, was dat Ronaldo alle wedstrijden op het eindtoernooi moest spelen. Toenmalige bondsvoorzitter Ricardo Texeira zou dit voor aanvang van de finale nog maar eens duidelijk hebben aangekaart bij bondscoach Zagallo. Ronaldo zou spelen, met gevaar voor eigen leven, maar zou Brazilië helaas niet voor een nederlaag kunnen behoeden.

Het volledige verhaal is te zien in de bijzondere docu The Phenomenon: The Definitive Story of Ronaldo. Hier zien we – naast Ronaldo en Roberto Carlos – ook Christian Vieri, Paulo Maldini, Bebeto en Romário aan het woord. Bekijk de trailer hieronder.

Zin in nog meer docu’s? Bekijk de film over Luís Figo en zijn – op zijn zachtst gezegd – opvallende transfer.