SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Dit knappe Gyre horloge vraagt je aandacht voor het goede doel

De GYRE SeaCleaner is het eerste sporthorloge wat gemaakt is van gerecyclede visnetten uit de Indische Oceaan. Het nieuwe, Nederlandse horlogemerk richt zich op een duurzaam GYRE sporthorloge die het plastic soep probleem tegengaat.

Drie jaar lang heeft GYRE onderzoek gedaan. Maar nu is het dan eindelijk zo ver: Gyre is een brandnieuw merk dat niet alleen toffe, frisse horloges maakt maar ook nog eens je aandacht vraagt voor het goede doel. De oprichter is Bernard Werk, een van de prominentste horlogejournalisten van Nederland. Hij begon het merk nadat hij er bewust van werd gemaakt hoe groot de plasticsoep in de Grote Oceaan is: zo groot als Italië, Frankrijk en Duitsland bij elkaar. Hij besloot zelf actie te ondernemen door dit horlogemerk op te richten. Zelf zegt hij erover: ‘natuurlijk weet ik  ook wel dat tik de plasticsoep niet ga oplossen met horlogekasten van zeventig gram. Maar horloges zijn een geweldige gespreksopener, en dat wil ik hier bereiken. Dat mensen gaan praten over het probleem van oceaanvervuiling.’

Aanvankelijk wilde Werk horloges van gerecycled plastic maken dat uit de plastic soep kwam, maar dat bleek technisch onhaalbaar. Daarom zijn de horlogekasten van Gyre gemaakt van een ander reusachtig probleem: oude visnetten.

GYRE SeaCleaner

GYRE is een nieuw Nederlands bedrijf dat aandacht wil vragen voor de plasticsoep. Maar omdat er gelauwerde horlogeveteranen achter zitten, verliezen zij stijl en comfort zeker niet uit het oog. Om het horloge zo duurzaam mogelijk te produceren heeft hij de originele zwarte kleur. Ook  is het vervangen van de batterijen niet nodig. Het uurwerk is Japans en 3 uur licht is goed voor 6 maanden aan energie. Het heeft een roestvrijstalen achterzijde wat zorgt voor comfort en bescherming.

Ocean clean-up

Lokale vissers verzamelen de visnetten uit de zee en leveren deze af bij de recycler. Hiervoor ontvangen ook zij een vergoeding voor hun medewerking om de plasticsoep niet nog groter te laten worden. De netten worden vervolgens schoongemaakt en vermaakt tot granulaat. De band van de horloge worden nu nog gemaakt vangerecyclede PET-flessen, maar ook die zullen in de toekomst van gerecyclede visnetten zijn gemaakt. Daarnaast ondersteunt het jonge merk ‘The Ocean Cleanup’ door 5% van elk verkocht sporthorloge te doneren aan dat goede doel.

Probleem naar oplossing

Naast allerlei andere soorten plastic, vallen de visnetten toch echt tot de grootste problemen in de oceaan. 46% van het plastic in de ‘Great Pacific Garbage Patch’ is afkomstig van visnetten. In zee vindt je zo’n 640.000 ton van deze ‘spooknetten’ terug. Het vervuilt het water niet alleen, het beschadigt ook koraalrif en dieren komen er in vast te zitten. Dit probleem willen zij met de GYRE dus omzetten naar een oplossing. En al is het een druppel op de gloeiende plaat… al deze beetjes helpen!

Vanaf dinsdag 5 mei start GYRE een crowdfunding op Kickstarter om de oceanen nog beter schoon te maken en het daarna ook schoon te houden.

Pre-order de GYRE SeaCleaner op kickstarter.com/gyrewatch.

Lees hier meer over het meest duurzame festival van Nederland.