SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Een bijzondere tijdreis met ‘The Dalmore Decades’

The Dalmore Decades is een ware smaaksensatie

Vier verschillende, bijzondere whisky’s. Waarom? Omdat The Dalmore Master Distiller Richard Paterson het tijd vond voor een collectie met veertig jaar whiskygeschiedenis. Elke fles van ‘The Dalmore Decades’, zoals de collectie heet, staat voor een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van het merk en vertelt een uniek verhaal.

De destilleerderij Dalmore werd in 1839 opgericht door Alexander Matheson en droeg het 28 jaar later over aan nieuwe eigenaren. Andrew en Charles Mackenzie werden naar voren geschoven en brachten het iconische 12-puntige Royal Stag-embleem mee, de caberfeidh die elke fles The Dalmore heeft versierd. Door de jaren heen is elk Dalmore product is gerijpt in twee verschillende soorten houten vaten: Amerikaanse wit eiken bourbonvaten en exclusieve gerijpte sherryvaten van Gonzalez Byass. Elk sherryvat wordt geselecteerd door meesterdistilleerder Richard Paterson. The Dalmore Decades is Patersons’ persoonlijke selectie, een hoogtepunt waar hij jarenlang naartoe heeft gewerkt en een tastbaar bewijs van de collectie uitzonderlijk zeldzame vaten die de distilleerderij in huis heeft.

Vloeibaar goud

De No.4 Collection wordt in 25 begeerlijke sets op de markt gebracht, elk bestaand uit vier Decades whisky’s (1979, 1980, 1995, 2000). Elke uniek gemaakte karaf wordt gegraveerd met een exclusief setnummer en voorzien van een opvallende zwarte kraag en stop. Een bijzondere mogelijkheid om vier opmerkelijke momenten in de Schotse geschiedenis vast te leggen. Elke set wordt voorzien van een op maat gemaakte displaypilaar, met individuele compartimenten voor elke karaf. Het verhaal van elke whisky wordt op de deur gegraveerd. Elke No.4 Collection-set wordt exclusief verkocht via retailers, en de Nederlandse set zal voorlopig ter display staan in het Waldorf Astoria Amsterdam 5* hotel. De No.4 Collection heeft een adviesprijs van €125.000.

Jaren ’80

De eerste fles is de The Dalmore Decades 1979 – ‘Curating Exquisite Casks’. Deze 40 jaar oude single malt doorliep zijn rijping in een bijzonder Matusalem Oloroso sherryvat. De laatste rijping vond plaats in een vat van de uiterst zeldzame Graham’s Port Vintage 1952. De uiteindelijke whisky is uitbundig, bevat hints van sultanarozijnen en geroosterde pistachenoten en eindigt met aangename tonen van ahornsiroop, ananas en sappige dadels. De volgende fles stamt ui 1980 en wordt ook wel ‘Unbroken Chain of Visionaries’ genoemd. Onder wakend oog van Richard Paterson rijpten de laatste Mackenzie creaties. De whisky is eerst gerijpt op Bourbonvaten, daarna op Matusalem-sherryvaten en bracht vervolgens meer dan vijf jaar door in ‘first-fill’ ex-bourbonvaten voordat deze werd gebotteld. Het is een gedurfde werkwijze, die nieuw leven en vuur toevoegt aan de smaakbeleving, die bestaat uit prachtig georkestreerde lagen single malt, met een zacht gefluister van bittere chocolade, marsepein en cacaopoeder.

Bijzondere tijdreis

In de jaren negentig werd een icoon gecreëerd, namelijk de minimalistische klokvormige fles van The Dalmore. De kronkelige rondingen van de fles weerspiegelen de wulpse vorm van de ketels, waar de weergaloze creaties van de distilleerderij doorheen stromen. The Dalmore Decades 1995 – ‘The Creation of an Icon’ is gerijpt in voormalige Bourbonvaten en afgewerkt in spectaculaire Tintilla de Rota portpijpen. Het resultaat is een explosie van rode bessen, geglazuurde nectarines, frangipane en smakelijke pecannotentaart, culminerend in een voortreffelijke afdronk. De laatste fles kent een bijzonder verhaal.

Terwijl de wereld het begin van een nieuw tijdperk vierde, stonden de medewerkers van The Dalmore op zaterdag 1 januari 2000 om 00:02 uur paraat om voor de Highland distilleerderij een unieke prestatie te leveren. Om exact drie minuten na middernacht liep het eerste Schotse distillaat van de 21ste eeuw de distilleerketels uit. Deze laatste whisky vanuit de The Dalmore Decades collectie: ‘Into the New Millennium’  is misschien wel de meest onderscheidende. Hij heeft zijn complete twintig levensjaren doorgebracht in een Matusalem Oloroso sherryvat, een unicum voor de werkwijze van The Dalmore. Het resultaat is zeldzaam en intrigerend. Zwarte maraschino kersen en bittere chocolade doordrenken het gehemelte, terwijl op de achtergrond een laatste kus van zoethout en tarte tatin langzaam wegebt. Hoewel het twintig lange jaren heeft geduurd om deze unieke drank te maken, herken je de uitzonderlijke kwaliteit ervan in luttele seconden.

Een unieke en overheerlijke fles van The Dalmore bestellen? Check dan de website voor het gehele assortiment.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.

Ons nieuwe ISSUE #70 is uit met niemand minder dan Edwin van Sar! Koop nu uw exemplaar.