SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De man die tatoeages zet bij Nederlandse voetbalsterren

Henk Schiffmacher is een 71-jarige man die bekend staat als een van Nederlands beste tatoeëerders. Waar we dit op baseren? Zelfs de grootste Nederlandse voetballers gaan bij de man langs om een print op hun huid te krijgen. Henk is zelf ook groot voetbalfan en heeft een voorkeur voor de club uit Amsterdam: Ajax. Dit werd tijdens een interview met Life After Football nog maar eens duidelijk.

Henk Schiffmacher is de man van de tatoeages

De kracht van tatoeages

Voetbal en tattoos zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. We zijn creatiever geworden, de spelers zelf en ook hun kleding zijn veel meer modisch dan voorheen. En kijk dan eens even in een voetbalstadion. Daar passen tussen de 40.000 en de 60.000 mensen in en driekwart is getatoeëerd.  Maar waarom deze twee begrippen zo goed samen gaan? Volgens Schiffmacher is het antwoord simpel: ‘Het verbindt. De nationale sport gaat alleen maar over Anschluss. Het is volks, volksvermaak zelfs. Hetzelfde geldt in zekere zin voor tattoos. Mensen willen een simpele, eenvoudige tekening. Die kan ik maken. Ik noem mezelf wel eens The Poor Man’s Rembrandt.

De klanten van Schiffmacher zijn heus niet alleen de mensen op de goedkopere rangen. Sterker, de internationale voetbalwereld loopt de deur plat aan de Ceintuurbaan. ‘Stopt er in één keer zo’n dikke bak voor m’n deur… Dan krab ik toch wel effe achter m’n oren. Dealt-ie of is het een sportjongen?! Tja, dat denk ik dan. Laatst waren hier een paar spelers van AS Roma, die kwamen ineens zo maar binnenwandelen. Al pratend, kwam ik er pas achter wie ze waren. Stond in de kortste keren een heel zooitje Ajax-tuig hier binnen. Die legden die Italianen wel even het vuur aan de schenen..! Mijn tattooshop is neutraal terrein, dat wil ik wel gezegd hebben. Je moet het zien als een klein stukje Zwitserland in Amsterdam. Als jij als Rotterdammer hier binnenkomt en je vraagt om een Feyenoord-logo, dan zeg ik niet dat ik ’t niet doe. Maar spelfouten zijn op eigen risico, dat wel’, lacht de geboren Harderwijker.

Voetbalavonturen

‘Edgar Davids komt hier, Heitinga, Reiziger, Bogarde… Als ik nog één persoon zou mogen toevoegen aan de lijst van voetballers die ik getatoeëerd heb, dan zou het Zlatan Ibrahimovic zijn. Ik ben daar wel klaar voor, ja. Pittig mannetje, met die grote bek van hem, dat mag ik wel. Hij haalt ze links, rechts, overal vandaan, die tatoeages van ‘m. Ik mag hopen dat-ie hier ook een keertje binnenloopt. We hebben natuurlijk altijd op talent gespeeld, maar als je vroeger zo’n Jaap Stam of bij Feyenoord Theo de Tank (Theo Laseroms, red.) voor je had staan, dan moest je toch wel effe slikken. Daarom vind ik Zlatan zo cool. Zo’n beest van een vent, zit totaal onder de troep (tatoeages, red.). Die heeft echt betrokkenheid voor zijn team. Witheet is-ie als er verloren wordt. In Nederland vinden we zijn mentaliteit gemiddeld gesproken wat heftig. Onsportief gedrag noemen we dat, maar ik mag het wel. Hij knokt ervoor.’

‘Weet je, ik heb een paar cruciale wedstrijden meegemaakt. Voetbal zit in mij door de ervaringen van zo’n wedstrijd. Ik heb Ajax tegen AC Milan gezien in Madrid. Ik geloof dat ik 15 of 16 was. Ik was daar met een stel Amsterdamse pooiers en klerelijers, die hadden mij al hun geld gegeven. Dan stond ik aan de bar met zo’n stapel van die dubbelgevouwen flappen en keek de menigte mij aan van “wat moet dat joch met al dat geld?’’ Ben die lui trouwens kwijtgeraakt in Madrid. Ze hebben acht uur naar me lopen zoeken terwijl ik al dat geld op zak had. Dat was wel even lachen, ja. Voor mij iets meer dan voor hen.’

Een voetballer die helemaal onder de tatoeages zit is David Beckham. De Engelsman heeft meer dan zeventig huidtekeningen en bijna allemaal hebben ze een betekenis. Benieuwd wat ze inhouden? We hebben David Beckham zijn vijf meest bijzondere tatoeages voor je uitgelicht.