SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van voetbalcultuur, fashion en lifestyle?

SCHRIJF JE NU IN!
Menu

De Amsterdamse binnenstad is van iedereen

Stille winkelstraten, lege hotels, restaurants gesloten. Tijdens de coronapandemie was dat het beeld van de binnenstad van Amsterdam. Het zou nooit meer hetzelfde worden, voorspelden sommige ‘deskundigen’. Inmiddels kun je er weer over de hoofden lopen, een reservering voor een tafeltje in je favoriete restaurant moet je een week van tevoren maken en de kamerprijs per hotelovernachting is weer één van de hoogste in Europa. En het aantal bezoekers blijft maar stijgen. Kortom, er wordt veel omzet gemaakt in de binnenstad. Wat verklaart dit succes?

Schinkelhaven is een van de succesvolle projecten van Heeneman & Partners

Op de eerste plaats is dat omdat Amsterdam een publieksmagneet is, met een binnenstad waarvan de grachtengordel op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. Amsterdam wordt in vergelijking met andere hoofdsteden ook weleens omschreven als een soort ‘werelddorp’. Dit vanwege de in internationaal perspectief beperkte omvang en korte afstanden tussen populaire gebieden, maar ook werelds omdat de ‘vibe’ die je in de stad voelt, deels vergelijkbaar is met metropolen als Londen en Parijs. Daarnaast is de binnenstad geen openluchtmuseum, maar wordt er volop gewerkt en gewoond.

In de hoofdwinkelstraten zoals de Nieuwendijk, Kalverstraat en de Leidsestraat zie je dat er hier en daar winkels leeg staan. Vergelijkbaar met andere steden is die leegstand beperkt. Waar je vroeger om de honderd meter een H&M-winkel zag, komt er nu meer afwisseling in het aanbod en dat lijkt winst.

Juist die afwisseling is wat het winkelen leuk maakt, anders kun je ook online bestellen. Een zeer geslaagd voorbeeld van afwisseling in het winkelaanbod zijn de ‘Negen Straatjes’: de straten tussen de (westelijke) hoofdgrachten in met veel leuke boetiekjes, cafés en restaurants, met lokale merken maar ook met designermerken. Door de omvang van de panden daar zal je er ook geen grote winkelketens vinden: die passen er (gelukkig) niet in. Wat verder opvalt is dat luxe merken zoals Armani en Dior nu ook kiezen voor de binnenstad, namelijk op de Dam!

Om in vastgoed in de Amsterdamse binnenstad te beleggen moet je normaal gesproken grote bedragen meebrengen. Bovendien is het investeren er zo gewild dat het erg lastig is om aan mooie panden te komen. Reden voor ons om nu een nieuw fonds te starten met panden in de Amsterdamse binnenstad. Want wie wil er nou niet mede-eigenaar worden van het leukste vastgoed van Nederland?

Benieuwd naar meer hardcopy verhalen? Lees het onder meer in ISSUE #74! Koop jouw exemplaar nú in de Life After Football webshop en laat ons weten wat je ervan vindt!

Op de hoogte blijven van meer nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.