SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van voetbalcultuur, fashion en lifestyle?

SCHRIJF JE NU IN!
Menu

De 11: meesterbreinen in de voetballerij

Gedurende de coronaperiode was het de ideale tijd voor topvoetballers om zich te focussen op andere dingen dan voetbal. De een gaat mediteren, de ander leert koken en weer anderen richten zich op zelfstudie. Life After Football maakten een elftal met topspelers die naast hun voetbalcarrière ook flink gestudeerd hebben. Van sommigen wisten we al dat het bollebozen waren, maar er staan ook een aantal verrassingen tussen. Deze keer de 11 meesterbreinen:

Giorgo Chiellini

Doelman: Simon Mignolet

We trappen “De 11” af met de Belgische doelman van Club Brugge. Hij behaalde een bachelor in de Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Leuven. Daarnaast spreekt hij vloeiend Engels, Duits, Frans en Nederlands. Big Si was in het verleden actief voor Sint-Truidense VV, Sunderland AFC en Liverpool FC. In zijn tijd bij Liverpool sprak coach Jürgen Klopp over Mignolet: “Simon is een van de meest intelligente doelmannen die ik ooit in mijn ploeg heb gehad.”

Rechtsback: Lilian Thuram

De Fransman speelde 142 interlands en behoorde tot de Gouden Generatie die het WK 1998 en het EK 2000 wisten te winnen. Tijdens zijn clubvoetbal carrière kwam hij onder andere uit voor grootmachten Juventus en FC Barcelona. In de kleedkamers bij deze clubs werd hij ook wel ‘The Smart Kid’ genoemd. Na het beëindigen van zijn voetbalcarrière houdt Thuram zich bezig met het geven van lezingen. Ook neemt hij deel aan debatten en is hij maatschappelijk betrokken bij manifestaties en acties in de strijd tegen racisme en discriminatie in Frankrijk. Ook was hij actief als lid in de Hoge Raad voor Integratie, een adviesorgaan van de Franse regering.

Centrale verdediger: Vincent Kompany

In de loopbaan van Kompany komt de term blessureleed veelvuldig voor. Vince the Prince besteedde zijn revalidatieproces nuttig door zichzelf te ontwikkelen op de universiteit. Zo wist de huidig trainer van Burnley onder andere zijn Master of Business Administration te halen op de Manchester Business School.

Centrale verdediger: Giorgio Chiellini

De Italiaanse rots in het hart van de defensie is altijd een betrouwbare kracht voor club en land geweest. Chiellini heeft zich tijdens zijn loopbaan goed voorbereid op zijn leven na zijn voetbalcarrière en is professor geworden. De voetballer is  afgestuurd op de Universiteit van Turijn voor de studie Business Economics.

Linksback: Glen Johnson

Normaal gesproken is Johnson rechtsback, maar heeft in zijn carrière ook op de linkerflank geacteerd. De 54-voudig Engels international is goed met cijfers. Johnson heeft namelijk een studie Wiskunde afgerond aan The Open University. In zijn carrière kwam Glen uit voor onder andere Chelsea, Liverpool, Portsmouth en Stoke City.

Verdedigende middenvelder: Nigel de Jong

Bij Nigel de Jong leg je altijd meteen de link met zijn harde spel. King Kong wijkt niet voor een harde tackle en is een meester in het incasseren, maar ook in het uitdelen van grove charges. Wat minder bekend is bij het grote publiek, is dat de voormalig middenvelder een licentiaatsdiploma economie op zak heeft. En die ontwikkeling werpt zijn vruchten af: De Jong is recent aangesteld als directeur topvoetbal bij de KNVB.

Rechtermiddenvelder: Esteban Granero

El Pirata staat onder contract bij Espanyol en houdt van lezen. Zijn twitter-account staat vol met citaten van Bukowski, Maupassant, Carver, Murakami en andere Kafkaianen. De middenvelder die eerder furore maakte bij Real Madrid heeft ook een masterdiploma in de psychologie.

Vincent Kompany
Giorgo Chiellini
esteban granero

Linkermiddenvelder: Juan Mata

Juan Mata is een tactisch meesterbrein op het veld, maar ook daarbuiten vallen zijn kennis op. Naast zijn fantastische linkerbeen, blinkt Mata ook uit in de journalistiek. Hierin behaalde hij zijn diploma aan de Polytechnische Universiteit van Madrid. Ook nu kan hij niet bepaald stilzitten. Zo volgt hij twee opleiding, de een voor Lichamelijke Opvoeding en de ander in de Marketing.

Rechtsbuiten: Dennis Bergkamp

The Iceman heeft een grootse carrière achter de rug en is als enige Nederlander opgenomen in de English Football Hall of Fame. In zijn tijd bij Arsenal maakte hij in 1997/1998 zijn meest succesvolle seizoen door. Hierin werden de FA Cup en de Premier League-titel veroverd. Bergkamp is een speler die over skills én brains beschikt. Hij heeft namelijk Werktuigbouwkunde gestudeerd aan de University of Bath.

Spits: Romelu Lukaku

De spits van Internazionale heeft een studie Toerisme afgerond. Dit verklaart misschien waarom hij maar liefst vijf talen vloeiend spreekt en er ook nog eens twee verstaat. Romelu Menama Lukaku Bolingoli, zoals hij voluit heet spreekt vloeiend Nederlands, Engels, Frans, Portugees en Spaans. Daarnaast verstaat hij Swahili en Duits. Nu voetbalt hij in Italië en zal hij met zijn talenknobbel de Italiaanse taal snel hebben opgepakt.

Linksbuiten: Adrian Mutu

Misschien wel de meest opvallende naam in dit lijstje. Mutu stapte voor 24 miljoen over van Parma naar Chelsea. Al vrij snel in Engeland liep het allemaal mis. Hij kwam in een echtscheiding terecht, was betrokken bij een seksschandaal en een politieachtervolging. De relatie met trainer Claudio Ranieri ging bergafwaarts en bij aanvang van het seizoen 2004/2005 nam José Mourinho het roer over. De relatie tussen beide was ronduit slecht te noemen en ruim een jaar na zijn contract ondertekening bij Chelsea kwam Mutu wederom negatief in het nieuws. De Roemeense bad boy moest Chelsea een schadevergoeding van 17 miljoen pond betalen en hij werd voor zeven maanden geschorst. Hij vertrok naar Italië en hier zagen we weer een glimp van de oude Adrian Mutu terug. Bizar feitje is dat Mutu zelf een masterdiploma in de Rechten heeft. Hij had dus kunnen weten wat hem boven het hoofd hing.

Meer lezen van de ”De 11”? Check hier de 11 multitalenten!