SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Q&A met Cousin Feo, de voetbal-gekke rapper uit Los Angeles

Voetbal en muziek is misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar voor voetbalgekke rapper, Cousin Feo, is dat zeker wel zo.

De rapper uit LA heeft gestaag een aantal tracks uitgebracht met collega-voetbalfan en rapper Lord Juco, waarin voetbal altijd het referentiepunt is; Death At The Derby. In het bijzonder gebruiken ze voetbalrivaliteit van over de hele wereld, hiermee maken ze nostalgisch-klinkende hip-hop waarvoor derby’s als Der Klassiker en The Old Firm als directe inspiratie dienen.

Wij kregen de mogelijkheid voor een praatje met Cousin Feo zelf, die ons inzicht gaf in de Death At The Derby serie, voetbalcultuur in de VS en meer.

(Header foto @enkrypt_losangeles)

https://www.instagram.com/p/B5_ecWLgP61/

Stel jezelf voor aan diegenen die je misschien niet kennen …

Voor degenen die me niet kennen, mijn naam is Cousin Feo. Ik ben een MC uit Los Angeles. Sinds mijn geboorte ben ik altijd al betrokken geweest bij sport en muziek. Of het nu mijn smaak in rapplaten was of mijn skills op het veld, al mijn ooms hebben een grote invloed gehad op waar ik nu mee bezig ben. Mijn moeder draaide thuis ook de hele dag muziek, dit konden alle genres zijn, van disco tot Spaanse rock. Ik kwam in aanraking met voetbal door mijn oudste oom, hij was een prof in de hoogste competitie van Guatemala in de jaren ’70 en zijn zoon (mijn neef) was ook een lokale ster tijdens zijn jeugd.  

Wat zijn je eerste voetbalherinneringen?

Mijn eerste herinnering aan het voetbal is denk ik wel het WK 1994, dat ik samen met alle mannen uit mijn familie keek; mijn ooms, opa en stiefvader. Ze waren allemaal voor Brazilië, aangezien Centraal Amerika nooit echt een echte internationale kanshebber had geproduceerd. We keken vaak samen naar wedstrijden van Manchester United, Real Madrid en River Plate en voordat ik wist stond ik zelf op het veld om het spelletje te leren.

Wat zijn je eerste herinneringen aan hip-hop?

Mijn eerste herinneringen aan hip-hop zijn denk ik gewoon dat ik wat aan het hangen was buiten de slaapkamer van mijn oom Ryan (mijn moeders’ jongste broer), waar hij tapes van Wutang of Bone Thug aan het luisteren was. Mijn oom en zijn vrienden hielden van graffiti, kleedden zich fly en schreven hun eigen rhymes. Ik was toen gewoon een spons. Elke keer als hij me een tape gaf, bestudeerde ik deze alsof ik er de volgende dag een toets over zou krijgen, vanaf toen werd deze passie meer en meer gevoed. Toen ik stopte met voetballen begaf dit zich zeker nog meer naar de voorgrond.

Je Death At The Derby serie bestaat nu uit een aantal afleveringen. Leg het concept uit voor degenen die er misschien niets van weten.

In de “Death At The Derby” serie brengen mijn broer Lord Juco en ik hulde aan het spel en de meest erkende derbywedstrijden. Hij is voor Liverpool, ik voor Manchester United, maar uiteindelijk zijn we fans van de sport en gelukkig hebben we een formule gevonden die de twee meest invloedrijke culturen ter wereld, voetbal en hip-hop, op de juiste manier mixt. Met behulp van undergrondproducers als Hobgoblin, Dre Mendoza, Fourlimbs, Farma en anderen, hebben we de rauwe energie van zowel de fans als de wedstrijden zelf kunnen vastleggen en daarmee hebben we ook een geheel nieuw genre kunnen creëren in de rap community.

Waarom geeft voetbalrivaliteit je zo veel inspiratie?

Iedereen die fan is van is van het spelletje weet hoe veel passie voetbalfans hebben. Voetbal is een religie, leven en dood voor alles en iedereen die de sport support. Of je het nu hebt over River Plats vs. Boca Juniors, Flamengo vs. Fluminese of AC Milan vs. Inter, dat vuur is er. Wat rap betreft, denk ik dat de derby’s een goede weerspiegeling zijn van de rauwheid en hardcore energie die je vindt op de tribunes en in de straten voorafgaand aan deze wedstrijden.

Hoe heb je Lord Juco ontmoet?

Lord Juco was eigenlijk de gene die contact met mij opnam, na de release van mijn eerste EP “A Little Caviar”, die ging over legendarische Franse voetballers. Onze gemeenschappelijke liefde voor voetbal en de muziek zorgde ervoor dat we sinds die dag een klik hebben. Hij woont in Toronto (Canada), dus als het internet niet bestaan zou hebben hadden we elkaar waarschijnlijk nooit ontmoet. Na de Northwest derby tussen onze favoriete clubs zaten we samen en voordat we het wisten hadden we de derby serie in onze handen.

Hoe kies je aan welke kant van de rivaliteit je staat wanneer je een track maakt?

Voor zover we een kant kiezen, kiest een van ons wel eens een team, waarna de ander logischerwijs met het overgebleven team aan de slag gaat. Ik denk dat we ook wel een of twee keer kop of munt gedaan hebben, maar uiteindelijk maakt het niet echt uit wie welke kant representeert. Af en toe is het ook zo dat een van ons al een rhyme in zijn hoofd heeft die we heel graag willen gebruiken, dan krijgt de ander automatisch het overgebleven team.

Soms belanden je tekstuele referenties in een briljante niche, moet je voor deze serie onderzoek doen, of heb je al deze voetbalkennis al in je hoofd?

Voor sommige tracks was wel een beetje research nodig zodat we genoeg namen of historische momenten hebben waar we naar kunnen refereren in onze verses, maar grotendeels komt onze kennis gewoon van het kijken van zo verdomd veel wedstrijden. Om eerlijke te zijn, praten Juco en ik meer over de sport dan dat we over rap praten. Hij speelde vroeger ook toen hij jonger was, dus die shit zit in ons DNA.

 

Wat is volgens jou de meest felle rivaliteit in het voetbal?

De felste rivaliteit is sowieso River vs. Boca. Er is niets dat in de buurt komt. Toen ze vanwege de fans de Copa Libertadores-finale naar Spanje moesten verplaatsen, was dat een officiële bevestiging. Spelers worden aangevallen, buren verbranden elkaars huizen, mensen zijn gestorven, het is gewoon een ongeëvenaarde rivaliteit.

Het je het gevoel dat de voetbalcultuur groeit in de VS?

Het is zeker dat de sport groeit, maar het is nog steeds een beetje een “rich kid” sport op verschillende manieren en de achterstand op het gebied van kwaliteit en de fans ten opzichte van Zuid-Amerika en Europa is nog altijd merkbaar. De MLS is verschrikkelijk hard gegroeid, elke paar jaar breken er weer nieuwe clubs door die titels winnen en met de hulp van buitenlandse spelers is er zeker meer interesse gekomen in de VS. Er wordt zo veel omzet gecreëerd door de sport dat mensen het zien als een lucratieve kans om te investeren in clubs etc. Pulisic heeft een zware last op zijn schouders, aangezien hij zo veel hoop geeft voor de toekomst, spelend op het hoogste niveau van Europa. Tot nu toe maakt Captain America zijn land trots.

 

Gefeliciteerd met alles dat de serie bereikt heeft. Het is serieus een van de meest originele hip-hop concepten die ik in jaren heb gezien. Wat brengt de toekomst voor je raps? Meer Death At The Derby releases, solo werk?

Voor 2020 heb ik wat meer traditionele projecten op de planning staan, die niets te maken hebben met het huidige voetbalthema dat ik nu in mijn muziek gebruik. Na EP’s in Frankrijk en Argentinië gedaan te hebben, wil ik ook graag Nederland aan dit rijtje toevoegen. De derby-serie krijgt een vinyl-versie dankzij het Italitaanse platenlabel Tuffkong Records en mijn tweede release van dit jaar, “Choripan”, komt in april uit op Vinyl dankzij Copenhagen Crates uit Denemarken. Daarnaast is er nog veel meer onderweg.

Heb je zin om meer te lezen over rappers? Of wil je meer interviews zien? Laat het ons weten via Facebook of Instagram! We horen je mening graag!