SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

5 Europese rappers om in de gaten te houden in 2020

Hier bij Life After Football maken we van onze liefde voor muziek geen geheim, en die liefde delen we graag met je.

 Maar we hadden niemand nodig die zijn voetbalschoenen ruilde voor een microfoon om daar achter te komen – zoals onze rubriek LAF PLAYLISTS al liet zien, zijn er veel spelers die zich voorbereiden op wedstrijden met rap en hip-hop muziek. Hoewel onze vrienden aan de andere kant van de wereld natuurlijk het genre lijken te domineren, is er ook een enorme hoeveelheid talent in Europa te vinden als het gaat om rap. Om het nieuwe jaar in te leiden, willen we vijf Europese rappers aan het licht brengen die je moet kennen.

 

Sommige zul je kennen, andere niet, maar al deze artiesten zijn het checken waard:

 

  1. Octavian

We beginnen met een van de meer voor de hand liggende keuzes, aangezien deze in Frankrijk geboren artiest van hoogtepunt naar hoogtepunt ging in 2019.

 

De track waarmee hij bekend werd, Party Here, werd een hit aan beide kanten van de wereld, toen niemand minder dan Drizzy Drake zelf het nummer steunde, dat later praktisch het nieuwe Britse volkslied werd in Octavian’s hometown Londen. Door allerlei moderne rapsounds te combineren met een enorme Drake-invloed, ontving zijn Spaceman-mixtape veel liefde en net toen dat jaar ten einde liep, werd een nieuwe reeks video’s gefilmd en uitgebracht.

Verwacht veel meer van Octavian in 2020.

 2. Ray Fuego

Amsterdam’s eigen Ray Fuego komt over als een echte man van het volk.

Hij representeert een sterke en alsmaar groeiende underground scene in de Nederlandse hoofdstad die wordt belichaamd door de Smib Collective en onderschreven door vooruitstrevende merken zoals New Originals en de streetwear legendes van Patta.

Ray Fuego voldoet aan alle verwachtingen. Originaliteit? Hij heeft het in overvloed met het vermogen om te schakelen tussen meer ’traditionele’ rapping en trapping, en af en toe ook invloed van zijn geliefde rock- en punkmuziek. Hij is een bekroonde artiest in Nederland dankzij zijn meesterwerk, Zwart record.

Bummy Boys 3 is zijn nieuwste werk, dat uitkwam in 2019. Ook zijn shows moet je zeker niet missen, onlangs had hij op BudX nog een dynamic hip-hop sessie waarvan zichtbaar genoten werd. Bovendien is hij pas 24 jaar oud, een jonge legende die voorbestemd is voor meer.

 

3. Gradur

Velen zien de France rap en hip-hop scene als de grootste na Amerika wat betreft output, talent en zelfs flows. Er is een enorm publiek voor dergelijke muziek in Frankrijk en in het bijzonder voor de moderne trapmuziek.

Gradur belichaamt dit en de 28-jaar oude rapper werd groot met een serie freestyles bekend als Sheguey. Door deze te releasen, creëerde hij, al dan niet bedoeld, zijn eigen subgenre met zijn sound waar makkelijk mee te viben is. Dit heeft het enorm populair gemaakt bij een jonger, energiek publiek en hoewel liefhebbers van old-school rap het misschien niet zo voelen, wordt Gradur’s aanwezigheid gevoeld in heel Frankrijk en daarbuiten.

4. slowthai

Hier is nog een rapper die barst van de originaliteit.

Geboren in Northampton, een stad die nauwelijks bekend is buiten de UK, haalt slowthai zijn inspiratie overal en nergens vandaan met punk en grime als twee voor de hand liggende haltes op een muzikale reis waar hij onderweg duizenden fans opdeed. De energy die hij brengt met zijn live shows, samen met zijn raadselachtige DJ, Kwensington, is besmettelijk – een sfeer waar je springt, of er op je gesprongen wordt.

De Runt EP was in 2018 het meest complete werk dat hij uitbracht, maar in 2019 kwam hij met zijn eigen album, genaamd Nothing Great About Britain. Verder bracht hij nog enkele singles uit die bij de release meteen underground hits werden, compleet met dramatische visuals die zijn artistieke visie laten zien. Wie weet krijgen we in 2020 weer een volledig nieuw album.

5. Lava La Rue

We blijven in de UK, maar gaan terug naar de smeltkroes van muziek en cultuur die we Londen noemen, voor Lava La Rue.

Een all-round creatieveling, Ava Laurel is rapper, zangeres, producer, fashion designer en artiest – ze is ook de moeder van één van de meest opwindende underground bewegingen van Londen, nine8collective. In 2018 bracht Lava haar debuut EP uit, Letra, die werd onthaald met veel lovende kritieken en een nog betere reactie van luisteraars, van wie velen wachtten op een vrouwelijke Britse rapper om het over te nemen.

 

Haar perspectief is even origineel als haar sound, als een queer artieste in een heteronormatieve, door mannen gedomineerde scene. Vorig jaar stelde ze zich voor aan een groter publiek dankzij platfors zoals Colors en dit jaar zou ze wel eens een superster kunnen worden … maar één met een voorliefde om het real te houden, omdat haar alter ego Lil Rue het niet ander zou willen zien.

 

Meer lezen over rap? Onlangs hadden wij een Q & A met Cousin Feo, de voetbalgekke rapper uit LA, lees het hier.