Zes outsiders voor het bondscoachschap van Oranje
Een goede lichting, een ervaren staf en een Oranje-legioen in extase, alle ingrediënten waren aanwezig voor een succesvol EURO 2020. Maar de realiteit is dat het toernooi is verplaatst naar 2021, FC Barcelona Ronald Koeman heeft gecontracteerd en de KNVB nu snel op zoek moet naar een vervanger. Veel namen hebben de revue al gepasseerd maar wij zetten zes outsiders op een rij.
We hebben gekeken naar welke trainers op dit moment vrij zijn en direct kunnen instappen. Ook zijn er trainers die momenteel wel een club onder hun hoede hebben, maar het Oranje toch als unieke kans zouden zien. Naast een paar Nederlanders zijn we ook over de grens gaan kijken. Het is belangrijk dat het Nederlands Elftal haar identiteit niet verliest en een aanvallende speelstijl hanteert.
Clarence Seedorf
17 jaar was Magnificent C toen hij zijn debuut maakte voor Oranje. Uiteindelijk kwam hij tot 87 interlands en won hij met drie verschillende clubs de Champions League. Een speler met een wereldcarrière en geliefd door iedereen. Met zijn schat aan ervaring is hij een grote inspiratiebron voor de spelers. Zijn trainerscarrière is met een valse start begonnen, bij AC Milan liep hij Europees voetbal mis en zo werd Clarence na 5 maanden alweer ontslagen. Ook in China hield hij het maar een half jaar vol, want met Shenzhen Xiangxue wist hij niet de gewenste resultaten te behalen. Een degradatie met Deportivo La Coruña stond ook niet goed op zijn cv. Zijn laatste klus was het bondscoachschap van Kameroen. Na een zwakke Afrika Cup in 2019 moest hij ook hier samen met assistent Patrick Kluivert het veld ruimen. Wij hebben er echter vertrouwen in dat Clarence sterker is geworden door deze tegenslagen en zien hem graag aan de slag gaan als bondscoach.
Mark van Bommel
Van Bommel werd landskampioen in Nederland, Spanje, Duitsland en Italië en mag dus een echte winnaar genoemd worden. Nadat hij in 2013 afzwaaide als voetballer, ging hij aan de slag als assistent van schoonvader Bert van Marwijk. Hier leerde hij de kneepjes van het trainersvak bij Saoedi-Arabië en Australië. Zelf haalde hij zijn trainer/coach-diploma in de jeugd van PSV en in de zomer van 2018 volgde hij Philip Cocu op als coach van de hoofdmacht. Zelf speelde de geboren Limburger 79 interlands en droeg een tijd zelfs de aanvoerdersband. Na het teleurstellende EK 2012 gaf Van Bommel aan plaats te willen maken voor de jonge garde. Hij bedankte echter nooit definitief en hield de deur op een kier, maar werd vervolgens niet meer opgeroepen voor Oranje. Van Bommel zit momenteel zonder werk en zou direct aan de bak kunnen.
Jorge Sampaoli
De Argentijn werd in zijn jonge jaren gekscherend Toboggan de Piojos genoemd – ofwel De Luizenglijder. Hij kreeg deze bijnaam, omdat hij zo vroeg kaal werd. In deze periode moest Jorge ook op 19-jarige leeftijd ook een punt achter zijn voetbalcarrière zetten. Een scheenbeen- en kuitblessure ontnam hem zijn droom, maar Jorge pakte door en werd trainer. Via verschillende clubs in Argentinië, Peru en Ecuador kwam Sampaoli in Chili terecht. Zijn succesvolle periode bij Universidad de Chile bracht hem verder in de trainerswereld en de nationale ploeg van Chili klopte aan. Hij werd bondscoach en werd wereldwijd bekend om zijn attractieve voetbal. Met Chili won hij de Copa America in 2015 en door deze prestatie stond Sampaoli op het podium naast Josep Guardiola en Luis Enrique tijdens de verkiezing voor “Beste Coach”. Hij verkaste voor twee jaar naar Sevilla, maar na een jaar vertrok hij voor de functie van bondscoach van Argentinië. Hij kwam niet verder dan de achtste finales op het WK 2018 en in goed overleg vertrok hij. Een trainer met veel ervaring als bondscoach lijkt een zekerheid te zijn voor een succesvol Oranje op EURO 2020. Maar wellicht dat de taalbarrière roet in het eten kan gooien.
Eddie Howe
Howe was gedurende zijn actieve voetbalcarrière geen hoogvlieger. Op 29-jarige leeftijd promoveerde Howe tot speler/coach van zijn club AFC Bournemouth. Als speler van het eerste team, werd hij coach van het tweede elftal. Een half jaar later kreeg Eddie te maken met een ernstige knieblessure en werd gedwongen te stoppen met voetballen. Niet veel later werd Howe hoofdcoach van AFC Bournemouth en hij zwaaide drie seizoenen lang de scepter. Hij maakte één seizoen een uitstap naar Burnley, maar keerde al snel weer terug op het oude nest. Acht jaar lang was Eddie Howe vervolgens hoofdcoach en sleepte als coach van een laagvlieger opvallend veel persoonlijke prijzen in de wacht. Zo werd hij Football League Manager of the Decade Award 05-15, LMA Manager van het jaar 2015 en LMA Championship Manager van het jaar 2014-2015. Hij was de coach die AFC Bournemouth naar de Premier League loodste en hen vervolgens ook met aantrekkelijk voetbal in competitie hield. Een jonge coach die dicht bij de spelers staat. Is Eddie Howe de coach die Oranje nodig heeft?
Laurent Blanc
Misschien een opmerkelijke naam en niet heel passend bij Oranje, maar Laurent Blanc is uitgekozen puur op basis van zijn winstpercentage. Van alle topcoaches weet Le Président namelijk een opvallend hoog gemiddelde van 2,16 punten per wedstrijd te halen. In vergelijking met andere topcoaches die op dit moment beschikbaar zijn, zoals Mauricio Pochettino (1,61 punten per wedstrijd) en Maurizio Sarri (1,74 punten per wedstrijd) steekt Blanc er met kop en schouders bovenuit. Hij speelde voor Europese grootheden als FC Barcelona, Internazionale en Napoli. Als trainer is hij niet onbekend met een bondscoachschap. Als coach leidde hij Les Bleus naar de kwartfinale van het EK 2012. Na dit EK verkaste hij naar Paris Saint-Germain. Met PSG werd hij drie jaar op rij landskampioen, won hij twee keer de Franse beker, drie keer de Coupe de la Ligue en drie keer de Franse supercup. Een trainer die bekend is met prijzen winnen en statistisch gezien Oranje naar de EK-overwinning kan leiden.
Hein Vanhaezebrouck
Bij zijn aanstelling bij KAA Gent in 2014 moest Vanhaezebrouck aansluiting vinden met de top, aangezien zij het seizoen daarvoor Play-off 1 was misgelopen. Hij paste het speelsysteem aan naar 3-4-3 en slaagde er direct in om de eerste landstitel uit de clubgeschiedenis binnen te slepen. Door het kampioenschap gingen zij Champions League spelen, ook hier bleek een stunt in de maak. Ze wisten de cup met de grote oren natuurlijk niet te winnen, maar slaagde er wel in om de groepsfase te overleven. In de knock-out fase kregen ze te maken met Tottenham Hotspur en ook de Londenaren waren niet bestand tegen het aanvallende spel van KAA Gent. Uiteindelijk bleken de landgenoten van KRC Genk te sterk in de achtste finales. Hein Vanhaezebrouck werd door zijn succesvolle periode verkozen tot Voetbaltrainer van het Jaar en Sportcoach van het Jaar. Hein was nog kort actief bij RSC Anderlecht, maar vertrok hier na een jaar. Een coach met aanvallend voetbal en met een minimale taalbarrière tussen trainer en spelers.
Dit nieuwe Omega-horloge is is een must voor James Bondfans.
Volg nu onze Facebook en Instagram en blijf 24/7 op de hoogte van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle.
Gerelateerde artikelen
The new European football stadiums opening in 2025
From FC Barcelona’s renovated Camp Nou to a beautiful modern arena in Ankara.
Read more