SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Wereldmacht China wil ook stappen maken op het voetbalveld

China heeft de grootste economie ter wereld en is een absolute wereldmacht. Echter stelt het land, ondanks het aantrekken van vele Brazilianen of andere topvoetballers in de nadagen van hun carrière, weinig voor op het gebied van voetbal. Daar wil de mogendheid verandering in brengen. Met als doelstelling om voor 2050 een keer uit te komen op het WK. Maar is dit dit realistisch? Deze keer in onze wekelijkse rubriek DOCU DAY lichten we een aflevering uit van de documentaireserie ”Door het hart van China”. Documentairemaker Ruben Terlou en regisseur Maaik Krijgsman reizen in zeven afleveringen door het immense land. In deze aflevering nemen zij de staat van het Chinese voetbal onder de loep.

Voetbal in China - Docu Day

Afgelopen zomer vertrok Erik ten Hag van Ajax naar Manchester United. De oefenmeester stond voor een enorme uitdaging, om maar te beginnen met de situatie van Cristiano Ronaldo. Al snel werd duidelijk dat de Portugese superster mocht vertrekken. Ronaldo heeft vele wenkbrauwen doen fronsen met zijn keuze voor het Saudische Al-Nassr. Echter volgt deze zomer met onder meer N’golo Kante, Hakim Ziyech en Karim Benzema de ene na de andere topvoetballer zijn voorbeeld. Eerder gebeurde dit op kleinere schaal ook in China. Voetballers als Marouane Fellaini, Graziano Pellè en Brazilianen als Hulk, Paulinho of Oscar vertrokken in de nadagen van hun carrière naar China om daar nog even flink te cashen. Buiten het aantrekken van topvoetballers, investeerde het land in buitenlandse trainers als Giovanni van Bronckhorst, Stanley Menzo en Jordi Cruijff, in voetbalkennis uit Europa en luxe jeugdcomplexen met uitstekende faciliteiten. Voetbal is de grootste sport ter wereld en op dat toneel wil wereldmacht China niet ontbreken. Maar hoe vergaat het spelletje China? En welke vruchten plukken zijn van de investeringen?

China wil in ieder geval voor 2050 het Wereldkampioenschap voetbal bereiken. Hoewel Ruben Terlou nog niet onder de indruk is van het niveau van het Chinese voetbal, staat hij wel met 60.000 (!) andere fans mee te juichen als Evergrande voor de zevende keer op rij landskampioen wordt. Verder bezoekt hij de Chinese schatkamer van het voetbal, een gigantisch trainingscomplex voor jonge talenten.

De aflevering ”Voetbal in China’‘ is te bekijken bij de VPRO. Na deze interessante voetbal documentaire nog niet uitgekeken? Check het verhaal van Inter Miami in de Verenigde Staten, de nieuwe club van Lionel Messi.