SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Oud-voetballers gaan strijd aan met mentale gezondheid

Het is vandaag Wereldgezondheidsdag! Een goede reden om in onze wekelijkse rubriek Dive into Archive te kijken naar de mentale problemen in de wereld. Dit komt namelijk niet alleen voor op het voetbalveld, maar ook bij de jeugd. Gelukkig zijn er twee oud-voetballers, Edson Braafheid en Gianni Zuiverloon, die de mensen hierin graag willen ondersteunen. Hoe ze dit doen? Met de Play Mental Foundation!

Oud-voetballers gaan strijd aan met mentale gezondheidBraafheid-Zuiverloon-header-1940x920

Geschreven door: Milan Verleg

Doorbreken van een taboe

Voor Life After Football zijn de twee oud-voetballers geen onbekende. Ze zijn al meerdere keren voor de camera verschenen en vertelde vorig jaar in ISSUE 71 over de Play Mental Foundation. Zo vertelde Gianni onder meer hoe ze op het idee kwamen om te beginnen: “Het begon een tijd geleden toen we elkaar tegen kwamen en we een babbeltje maakten. Toen vroeg Edson opeens: “Hoe gaat het echt met je?”. Die vraag had ik niet verwacht en we hebben vervolgens uren gepraat. Vervolgens hebben we contact gehouden en niet veel later besloten we samen te gaan werken en een foundation op te richten, de Play Mental Foundation.”

Het doel van de Play Mental Foundation is om bij de jeugd en jongvolwassenen het taboe te doorbreken van mentale gezondheid. Edson en Gianni waren namelijk van mening dat het, op en naast het voetbalveld, ontbrak aan mentale ondersteuning. Nu willen ze aan de hand van mental coaches, psychologen en ambassadeurs de mensen helpen die hetzelfde ervaren als zij deden. Dit doen ze door het geven van motivational talks, workshops en sport clinics op scholen, bedrijven en sportverenigingen.

Onder de ambassadeurs scharen zich tal van (oud-)voetballers die graag meedenken dit probleem te voorkomen. Ze hebben allemaal hun eigen verhaal van hoe ze te maken kregen met mentale problemen in de voetbalwereld. Zo vertelt Jan van Halst op de website van de Play Mental Foundation dat hij altijd door iedereen aardig gevonden wilde worden, terwijl Ryan Babel aangaf altijd bezig te zijn met wat andere over hem denken. Interessante verhalen die we zeker aanraden om even te lezen!

Gianni Zuiverloon vertelt over mentale gezondheid

Nieuwe podcast met interessante verhalen

Sinds begin januari zijn de twee oud-voetballers ook begonnen met de podcast “Building Bridges”. Hierbij komt een (oud-)voetballer vertellen over zijn ervaringen met mentale gezondheid in de topsport. Zo zijn nu al Urby Emanuelson, Royston Drenthe en Romano Denneboom aan bod gekomen. Het heeft ondertussen al negen afleveringen en is te volgen op Spotify.

Ondanks dat ze veel bezig met de Play Mental Foundation, kunnen de twee oud-voetballers ook genieten. Dit ervaarden wij zelf toen ze voor de camera van Life After Football kwamen. Zo schitterde Edson in ISSUE 47 en 21, terwijl we van Gianni het ene na het andere mooie plaatje schoten in ISSUE 36 en 30. Foto’s waar wij maar al te graag op terugkijken!

Edson Braafheid voor de camera van Life After Football
Edson geniet in zijn eigen keuken