SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Welke voetbalschoen past het beste bij jou?

De Bundesliga is weer begonnen! Ook LaLiga, de Premier League en de Serie A starten weer in de loop van juni. Van de grote vijf competities heeft alleen de Franse Ligue 1 bevestigt het seizoen niet af te maken. Eindelijk weer topwedstrijden en topspelers zien schitteren op je tv-scherm. Al deze spelers hebben hun eigen voetbalstijl en daar hoort natuurlijk de juiste voetbalschoen bij.

De Franse voetbalschoenexpert Footpack heeft geanalyseerd welke voetbalschoen het populairst is onder de topvoetballers in Europa. Alle spelers van de 98 clubs uit de vijf grootste Europese competities zijn onder de loep genomen.

Topspelers per merk

Om het beste tot je recht te komen op het veld, wil je de perfecte schoen dragen. Door de jaren heen merk je vanzelf welk merk voetbalschoen bij jou past. Daarnaast wordt er in het hedendaagse profvoetbal ook vaak een sponsorcontract met een topvoetballer afgesloten, waardoor zij op schoenen van dat merk moeten voetballen. Zo spelen Cristiano Ronaldo, Neymar, Mbappé en Virgil van Dijk op Nike’s. Lionel Messi, Mo Salah en Paul Pogba zijn trotse Adidas-dragers en Griezmann, Luis Suárez en Aguëro dragen Puma.

Meest gedragen type

De drie grootste sportmerken (Nike, Adidas en Puma) lanceren vaak een paar keer per jaar nieuwe modellen. Vaak zijn dit varianten op voorgaande types, maar soms zitten er ook baanbrekende, gloednieuwe, exemplaren tussen. In deze schoenen zit ook weer veel verschil, want uit de analyse van Footpack blijkt dat de meest gedragen schoen de Nike Mercurial Vapor is. Bijna 1 op de 5 spelers voetbalt op deze schoen. Op de tweede plaats staat de Adidas X 19.1 en net daarachter staat de Nike Phantom Venom.

Niet alleen topmerken

Naast de grote drie sportmerken zijn er ook voetballers die met een ander merk voetbalschoen spelen. Zo speelt Liverpool-ster Sadio Mané op New Balance schoenen en Memphis Depay op het merk Under Armour.

Nike: 52,02% (1312/2520)
Adidas: 38,06% (959/2520)
Puma: 8,13% (205/2520)
Lotto: 0,40% (10/2520)
Mizuno: 0,36% ( 9/2520)
Joma, Under Armour: 0,24% (6/2520)
Unknown: 0,20% (5/2520)
New Balance: 0,16% (4/2520 )
Wizwedge, Kipsta, Umbro, Asics: 0,04% (1/2520)

Per positie

Waar sta jij op het veld? Wil jij dezelfde patta dragen als andere topvoetballers op jouw positie? Check dit overzichtje en weet welke voetbalschoen het beste past bij jou positie. Buiten keepers om is over het algemeen de Nike Mercurial de meest populaire schoen, maar misschien ben jij meer een Adidas-type.

Keepers:
– Adidas Predator = 26%
– Nike Phantom = 18%
– Nike Mercurial = 13%

Verdedigers:
– Nike Mercurial = 36%
– Nike Phantom = 17%
– Adidas X = 15%

Middenvelders:
– Nike Mercurial = 25%
– Nike Phantom = 19%
– Adidas X = 15%

Aanvallers
– Nike Mercurial = 47%
– Adidas X = 20%
– Nike Phantom = 11%

Per leeftijd

Het stereotype dat ouderen vaker de Adidas Copa Mundial’s dragen en de jonge talenten op de meest kleurrijke schoenen lopen is niet meer actueel. Tegenwoordig dragen de meer ervaren spelers vaak dezelfde schoenen als de jonge honden. Bij de jongeren staat de Nike Mercurial Superfly 7 erg hoog, die bij de andere leeftijdsgroepen niet terug te vinden is.

17-21 jaar:
22% = Nike Mercurial Vapor 13
12% = Nike Mercurial Superfly 7
9%    = Adidas X 19.1

22-28 jaar:
21% = Nike Mercurial Vapor 13
13% = Adidas X 19.1
11% = Nike Phantom Venom

29 jaar en ouder:
14% = Nike Mercurial Vapor 13
13% = Nike Phantom Venom
9%   = Adidas X 19.1

Per rugnummer

Voor de aanvallers is uitgezocht met welke schoen zij het liefste voetballen. Zo voetballen de vleugelspelers en de nummer 10 het liefst op de Nike Mercurial. De Mercurial wordt vaak gekoppeld aan spelers voor wie snelheid belangrijk is voor hun spel. De spitsen voetballen over het algemeen op de Adidas X.

Distributie per nationaliteit

De Nederlanders in de vijf topcompetitie zijn voornamelijk Nike-dragers. Met 59% van onze landgenoten moeten we de Portugezen (63%) net voor ons laten. Op de derde plaats vinden we Spanje waar 56% van hun landgenoten Nike dragen.

Wat betreft de Adidas-schoenen lopen de Zuid-Amerikanen voorop. Onder de Argentijnen (53%) en Brazilianen (51%) wordt over het algemeen meer Adidas dan Nike gedragen. Voor de rest geldt dat niet, al speelt alsnog 42% van de Duitsers op hun moedermerk.

Puma wordt significant minder gedragen door profvoetballers, maar is voor Fransen toch een populair merk. 13% Van de Fransen en 9% van de Italianen en Argentijnen spelen ook op het Duitse merk.

Heb jij na deze analyse de voetbalschoen gevonden die bij jou past?

Meer lezen over de schoen die je ook een betere FIFA-speler maakt? Lees het hier!

Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Check onze Facebook en Instagram.