SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Wat zijn de grote voetbalplannen van Saudi-Arabië?

Bijna iedere dag is er een nieuw gerucht van een stervoetballer die gelinkt wordt aan een club uit Saudi-Arabië. Afgelopen winter vertrok de grootheid Cristiano Ronaldo naar het land, waarna sterspelers als Karim Benzema en N’Golo Kanté afgelopen weken de overstap maakten. Het is nu niet de vraag of er nog spelers vertrekken naar Saudi-Arabië, maar hoeveel er nog gaan. Belangrijkste beweegredenen voor deze transfers is natuurlijk geld, maar wat weten we verder over de voetbalcompetitie van Saudi-Arabië?

Karim Benzema gaat aan de slag in Saudi-Arabië

Grote toekomstplannen

Het is al jaren een groeiend fenomeen, je carrière afsluiten in ‘de zandbak’. Een grote reden is dat er enorm veel geld valt te verdienen. Zo vertrokken voetballers eerst vaak naar Qatar, Abu Dhabi en ook in China was het goed boeren, maar nu dus ook naar Saudi-Arabië. Zij bieden nog veel meer geld en dit trekt de echte voetbalsterren aan.

Maar waarom wil Saudi-Arabië dit zo graag? Nou, het is echt een voetballand! Het heeft ongeveer 36 miljoen inwoners en een hele hoop van die mensen zit wekelijks voor de buis om voetbal kijken. Zo zijn ze zeer geïnteresseerd in de Premier League, maar is hun eigen competitie ook belangrijk. En of de Saoedi-Arabiërs zelf ook goed kunnen voetballen? Afgelopen WK in Qatar wisten ze de hele wereld te verrassen door te winnen van Argentinië. Daarmee waren ze het enige land dat op het eindtoernooi de Argentijnen wist te verslaan.

Toch wil het land ook meer aanzien krijgen met hun competitie. Dit willen niet alleen de inwoners, maar ook kroonprins Mohammed bin Salman al-Saoed. Saudi-Arabië moet hetzelfde niveau gaan worden als de Europese subtop. Hiervoor heeft de kroonprins een speciaal project: Saudi Vision 2030. Hiermee probeert het Aziatische land zich te richten op een toekomst zonder inkomsten van olie. Hoe gaan ze dan alle voetballers naar de competitie brengen? Het doel was daarnaast ook het WK 2030 organiseren, maar afgelopen week werd bekend dat het land zich terugtrok uit die strijd.

Inbreng van de Saoedische staatsfonds

De Saoedische staatsfonds (PIF) speelt hierin een grote rol. Zij zijn meerderheidsaandeelhouder geworden van vier grote clubs. Eén van die clubs is Al-Nassr, de club van Cristiano Ronaldo. Zij zijn voor 75 procent in handen van het PIF en op deze manier willen ze meer grootheden naar de competitie lokken. Ze kunnen immers veel geld bieden. En komt de naam PIF bekend voor? Het Engelse Newcastle United is ook in handen van het Saoedische staatsfonds.

Het gaat in ieder geval niet aan de fans liggen. Zij steunen massaal hun favoriete club en kunnen helemaal uit hun dak gaan na een overwinning. Dit zagen we ook bij de overwinning van het nationale elftal tegen Argentinië. Het werd zo groots gevierd dat de dag van de wedstrijd zelfs is uitgeroepen tot nationale feestdag. Het voetbal leeft dus niet alleen bij de overheid, maar ook zeker bij de inwoners.

Sterspelers in Saudi-Arabië

Onlangs werd bekend dat Kalidou Koulibaly, Rúben Neves en hoogstwaarschijnlijk ook Hakim Ziyech hun Europese ambities tijdelijk stopzetten. Ziyech zal aan de zijde van Cristiano Ronaldo gaan schitteren bij Al-Nassr. De topscorer aller tijden van de Champions League was afgelopen winter echter niet de eerste topvoetballer die Europa verliet voor het geld in Saudi-Arabië. Het afgelopen jaargang zagen we ook al drievoudig Europa League-winnaar Éver Banega en de altijd scorende Marokkaanse spits Abderrazak Hamdallah op de Arabische velden. Verder schitterden Luiz Gustavo, Anderson Souza Conceição, alias Talisca, Adam Maher, Luciano Vietto, David Ospina en Cristian Tello ook het afgelopen jaar in de oliestaat.

De toptransfers volgen elkaar in rap tempo op, maar jaren geleden waren er al een aantal voetballers overgehaald om in Saudi-Arabië te komen schitteren. Zo zwichtten eerder Paulinho, Nordin Amrabat, Ola John, Bafétimbi Gomes, Marko Marin, Youness Mokhtar en nog vele anderen voor het grote geld. Wij zijn benieuwd welke sterren we in de toekomst nog meer richting het Midden-Oosten zien vertrekken.

Eerder keken we al naar het salaris van Karim Benzema. De Franse topspits heeft namelijk een contract getekend bij Al-Ittihad Club en is daardoor volgend seizoen te aanschouwen in Saudi-Arabië. Wij vergeleken zijn salaris met één geheel NFL-team. Wie verdient er meer?