SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Voormalige stervoetballer maakt nu bijzondere docu’s!

Hoe vaak maak je mee dat een voetballer een documentaire maakt? Manchester United-legende Éric Cantona heeft het gedaan! Een goede reden om daarom in onze wekelijkse rubriek DOCU DAY te kijken naar de documentaire “Looking for”. Hierin neemt de aanvaller je als een gids mee langs verschillende steden, waar de grootste voetbalclubs ter wereld spelen.

DOCU DAY: Looking For

Geschreven door: Milan Verleg

Een trip langs iconische voetbalsteden

Éric Cantona neemt je elke aflevering mee naar een andere stad in de wereld. Hij maakt elke keer een reis die eindigt met een game day ervaring in een iconisch voetbalstadion zoals Old Trafford. Voorafgaand zie je unieke ervaringen, zoals workshops met fans, wandelingen langs straatkunst en tactiek briefings met bekende journalisten.

In het seizoen komen de steden Milaan, Barcelona, Istanbul, Manchester, Buenos Aires en Rio de Janeiro aan bod. Een paar van die steden hebben te maken met grote derby’s en daar besteed Cantona dan ook veel tijd aan. De documentaire kwam uit in 2011, maar er zijn tot en met 2014 afleveringen online gekomen. Hij is te zien op Amazon Prime.

De Fransman heeft daarnaast zijn eigen voetbalreisorganisatie “Looking FC” opgericht. Hiermee kan jij zelf jouw reis boeken naar een van deze voetbalsteden! Het doel van de aanvaller is om de fans op deze manier dichter bij “the beautiful game” te brengen: “Als je een Manchester United-fan bent, is het kijken naar een wedstrijd op Old Trafford een droom. Maar dat is slechts een deel van het verhaal. Heb je gehoord van FC United en waar ze voor staan?  Ken je naast de artistieke schoonheid de betekenis van de Marcus Rashford-muurschildering voor de lokale gemeenschap? Dit is de essentie van voetbal, of je nu in Liverpool, Buenos Aires of Casablanca bent. Deze reizen zijn voor degenen die nog steeds in passie geloven en dieper willen gaan in hun liefde voor voetbal.”

Kung Fu-Kick Cantona

Éric Cantona hielp al eerder mee in de documentaire “The United Way“. Hierin vertelde hij over de clubgeschiedenis van Manchester United, maar ook over zijn bekende karatetrap, toen hij als speler van Manchester United in een uitwedstrijd een supporter van Crystal Palace trapte. Hij kreeg hier uiteindelijk een taakstraf en negen maanden schorsing voor, maar Cantona geeft aan geen spijt te hebben van de actie: “Ik heb maar van één ding spijt. Ik had hem graag nog harder willen trappen.”

De 56-jarige Fransman is naast het uitbrengen van de film nog meer actief in de sportwereld. Afgelopen januari heeft hij een kunsttentoonstelling geopend over hoe sporthelden de samenleving hebben veranderd. Hiermee hoopt hij de interesse van kinderen te krijgen. Hij heeft het gemaakt in samenwerking met kunstenaar Michael Browne en de kunst is tot juni te bezichtigen in het National Football Museum in Manchester.

Vorige week keken we naar de documentaire “Football Under Cover“. Hierin probeert een Duits voetbalteam de eerste vrouwelijke voetbalwedstrijd in de geschiedenis van Iran te regelen. Een uniek verhaal dat je niet mag missen!