SCHRIJF JE NU IN OP ONZE NIEUWSBRIEF

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van voetbalcultuur, fashion en lifestyle?

SCHRIJF JE NU IN!
Menu

Vluchtelingen die hun verlies veranderden in overwinningen op het veld

Niet alle voetballers hebben een gemakkelijke weg afgelegd om profvoetballer te worden. Zo groeiden sommigen op in arme wijken, terwijl anderen moesten vluchten voor een oorlog. Vandaag op Wereldvluchtelingendag verdiepen we ons meer in deze wereld en lichten we acht vluchtelingen uit die het uiteindelijk hebben gemaakt in de voetbalwereld.

Christian Benteke was ooit een vluchteling

Geschreven door: Milan Verleg

Van vluchteling naar wereldster

We beginnen het lijstje met Alphonso Davies. Zijn ouders zaten midden in de Liberiaanse burgeroorlog, toen ze besloten te vluchten naar Ghana. Hier werd op 2 november 2000 kleine Alphonso geboren. Hij leefde hier met zijn ouders vijf jaar in een vluchtelingenkamp, waarna ze het land verlieten. Ze verhuisden naar Canada en daar begon de verdediger met voetballen in een naschoolse voetbalcompetitie. Hij bleek aardig wat talent te hebben en zijn carrière kon gaan beginnen.

We gaan door met Christian Benteke. De spits werd geboren in de Democratische Republiek Congo, maar er was veel sprake van politieke instabiliteit in het land. De ouders van de aanvaller vonden het daarom niet veilig en besloten de tweejarige Benteke naar Luik te sturen. Hier groeide hij zonder zijn eigen ouders op en de goalgetter is nog steeds erg dankbaar dat België hem hielp. Zo sprak hij een paar jaar geleden zelfs een boodschap in op Wereldvluchtelingendag.

Als derde kijken we naar Luka Modrić. De middenvelder werd geboren in Kroatië en groeide op bij zijn grootouders. Hier belandde hij in de Kroatische onafhankelijkheidsoorlog, waarin uiteindelijk de grootvader van Modrić werd geëxecuteerd. De Ballon d’Or-winnaar moest daarna zelfs het huis ontvluchten en ging wonen in een hotel. Het was daardoor geen gemakkelijke jeugd voor de voetballer, al wil de middenvelder er nooit graag over praten.

We gaan door met een andere speler van Real Madrid: Eduardo Camavinga. De middenvelder werd in 2002 geboren in een vluchtelingenkamp in Angola. Hier waren zijn ouders beland nadat ze waren gevlucht uit de Democratische Republiek Congo. Op tweejarige leeftijd vertrok Camavinga samen met zijn gezin naar Frankrijk en daar kon hij echt gaan genieten van zijn jeugd.

Opgroeien in Duitsland

Ook Dejan Lovren voelde zich niet veilig in zijn thuisland. De verdediger moest als driejarig jongetje zijn geboortedorp in Bosnië verlaten vanwege de burgeroorlog. Hij vertrok daardoor naar Duitsland, maar na zeven jaar mochten ze hier niet meer blijven. Ze moesten van de Duitse overheid terug nu de oorlog voorbij was. De familie van Lovren zag dit alleen niet zitten en besloot te gaan wonen in Kroatië. Hier groeide hij uit tot profvoetballer, maar zijn verleden is hij nooit vergeten. In zijn documentaire “Lovren – My Life as a Refugee” vertelt hij openlijk over zijn tijd als vluchteling.

Er is nog een andere speler die vluchtte naar Duitsland: Neven Subotić. De oud-verdediger van Borussia Dortmund groeide op in zijn geboorteland Joegoslavië, maar vertrok naar Duitsland wegens een burgeroorlog. Hij ging hier verder met voetballen, maar de centrale verdediger maakte pas een grote ontwikkeling in de Verenigde Staten. Het land waar hij sinds zijn elfde was gaan wonen. Hij speelde bij de IMG Socces Academy, waarna hij in 2006 weer terug ging naar Duitsland om te voetballen bij FSV Mainz 05.

Opgevoed door ander gezin

Ook Victor Moses heeft het niet altijd gemakkelijk gehad. Hij werd geboren in Nigeria en op elfjarige leeftijd werden zijn ouders vermoord tijdens een beruchte maand van religieuze rellen. Moses hoorde dit terwijl hij aan het voetballen was en verstopte zich bij zijn vrienden. Hier verbleef de rechtsachter totdat hij kon ontsnappen naar het Verenigd Koninkrijk. Hij vroeg hier asiel aan en werd opgevoed door een gezin in Zuid-Londen.

Als laatste hebben we Xherdan Shaqiri. De aanvallende middenvelder groeide op in Kosovo, maar vertrok in 1992 naar Zwitserland. De reden hiervoor? Er was op dat moment een burgeroorlog aan de gang in zijn thuisland. Hij voelde zich niet veilig en ging verder met voetballen in een ander land. Hier bleef hij zichzelf ontwikkelen en dat leverde hem uiteindelijk een mooie carrière op.

Het Amsterdamse goede doel KLABU zet zich in voor sporten in vluchtelingenkampen. Zo lanceerden ze zelfs prachtige collecties die wij vandaag op Wereldvluchtelingendag nog graag één keer uitlichten.