SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De duistere kant van de voetbalwereld

Manchester City, Paris Saint-Germain en Newcastle United zijn voorbeelden van clubs die steenrijke eigenaren hebben. Eigenaren die de club middelen bieden om spelers te kopen welke ze maar willen, neem nu Chelsea. Ze spendeerden maar liefst 610 miljoen en toch lukte het de club om de Financial Fair Playregels niet te verbreken. Hoe dan? In Nederland zijn er ook steeds meer geruchten over de overnames van clubs door sjeiks. Zo kwam NAC Breda vorig jaar groot in het nieuws met een mogelijke overname door de City Football Group, maar deze deal ketste uiteindelijk af. Zou jij willen dat jouw club zo’n rijke eigenaar zou hebben? Om je meer inzicht te geven kijken we in onze wekelijkse rubriek DOCU DAY naar de voetbal documentaire “The Men Who Sell Football”.

Documentaire geeft uniek inzicht in de wereld van voetbaleigenaren

Geschreven door: Milan Verleg

Fictieve miljardair gaat witwassen

In de voetbaldocumentaire zie je hoe het kan dat Engelse voetbalclubs worden gekocht door extreem rijke, maar ook veroordeelde criminelen. Want als we eerlijk zijn, dat hoort toch niet te kunnen? Al Jazeera-verslaggevers vonden ook van niet en hadden een plan bedacht om dit aan de wereld te tonen. Ze gingen undercover als de vertegenwoordigers van een fictieve Chinese miljairdair, die graag bij een Engelse voetbalclub zijn oneerlijk verkregen geld wilde verbergen.

Ze probeerden een samenwerking aan te gaan met Chris Samuelson, expert op het gebied van offshore financiën, en Keith Hunter, voormalig rechercheur bij Scotland Yard. Samuelson koppelt namelijk Chinese en Russische mensen aan beroemde voetbalclubs zoals Derby County, Aston Villa en Chelsea. Iets wat ideaal zou zijn voor de fictieve crimineel. Het lukt ze dan uiteindelijk ook zo goed, dat op verborgen camerabeelden zelf voormalig eigenaar van Chelsea, Roman Abramovich, te zien is.

Voetbalwereld trapt er in

Maar hoe lukte het de undercoververslaggevers om Samuelson dit te laten regelen? Nou, Samuelson trapte volledig in het verhaal van de verslaggevers. Ze vertelden hem dat hun baas, “Mr X”, een rijke Chinese zakenman was met een onsmakelijk achtergrondverhaal. Zo moest hij vluchtte naar Hong Kong, omdat hij op het vasteland van China was vervolgd en veroordeeld. Daarnaast zat hij ook nog eens zeven jaar vast voor omkoping en het witwassen van geld, maar via het casino wist hij alsnog veel geld te houden. Je gelooft het of niet, maar hij geloofde alles!

In de Premier League is de regel dat geen enkele crimineel of ex-gevangen eigenaar mag zijn van een club. In de voetbaldocumentaire zie je nu hoe dit toch kan. Samuelson adviseert namelijk “vuile trucs” die ze kunnen toepassen om de voetbalautoriteiten te misleiden. Zo zou Mr X bijvoorbeeld een Cypriotisch paspoort ter waarde van 10 miljoen euro krijgen. In ruil voor dit alles zou Samuelson een commissie van 3% van de totale verkoop ontvangen.

Voetbalclub kopen?

Keith Hunter kon daarentegen toegang geven tot de bankrekeningen en persoonlijke gegevens van de koper van de concurrenten. Dit zorgde uiteindelijk voor een hoogtepunt toen de nepkopers op het punt stonden om een van de oudste voetbalclubs van Engeland, Derby County FC, te kopen. En wat er toen gebeurde? Daarvoor moet je toch echt de voetbaldocumentaire zelf kijken!

Niet alleen aan de hand van sjeiks als eigenaren is er te zien dat geld meer een rol speelt in de voetbalwereld. Twee jaar geleden probeerden clubs hun eigen, geheime competitie op te richten: de Super League. Iets wat allemaal achter de rug van de UEFA om gebeurde en vorige week keken wij dan ook in onze rubriek DOCU DAY naar deze bijzondere competitie.