SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De grootste nederlaag ooit

Is er iets leukers dan in het weekend met je vrienden een potje voetballen in de kelderklasse? Slidings vliegen je om de oren, er komt geen pass aan en het maakt niks uit als jullie weggespeeld worden. Na afloop staan vaak uitslagen op het bord die je nooit ziet bij professioneel voetbal. Alhoewel, heel soms is dit wel het geval. In onze wekelijkse rubriek DOCU DAY lichten we het bizarre verhaal uit van de voetbal documentarie “Next Goal Wins”.

Documentaire over grootste nederlaag ooit

Geschreven door: Milan Verleg

Grootste nederlaag ooit

De documentaire gaat over Amerikaans-Samoa. Het nationale voetbalelftal van dit land staat namelijk bekend als een van de zwakste elftallen ter wereld. Waar dit op gebaseerd is? In 2001 leden ze tegen Australië een historische nederlaag. Het werd maar liefst 31-0 voor de “The Socceroos”. Spits Archie Thompson was de gelukkige man met maar liefst vier hattricks (13 goals) en was daarmee medeverantwoordelijk voor de grootste nederlaag ooit in een officiële internationale wedstrijd.

De wedstrijd ging heel de wereld over en twee mensen besloten er zelfs een documentaire over te maken. In de documentaire volg je het team in hun route naar het wereldkampioenschap. Al kunnen we vast verklappen dat ze dat niet hebben gehaald. Verrassend hè!

Nederlander aan het roer

Het bijzondere is dat de Amerikaans-Samoaanse bond voor deze kwalificatiereeks een Nederlandse trainer aanstelden, Thomas Rongen. Hij kreeg het voor elkaar om de houding van de spelers ten opzichte van voetbal te veranderen. Er kwam meer professionaliteit en discipline en hierdoor leed het land nooit meer zo’n grote nederlaag. Zo staan ze nu zelfs 187ste op de FIFA-wereldranglijst.

Toch draait de voetbal documentaire ook veel over de persoonlijke verhalen van de spelers. Iedereen vecht namelijk voor hun kans om te spelen voor het nationale elftal. Iets waar waarschijnlijk iedereen in de wereld van droomt. Eén daarvan bij Amerikaans-Samoa is Jaiyah Saelua. Hij is de eerste transgender ooit die meedeed aan een WK-kwalificatie wedstrijd en hier is ook veel aandacht aan besteed tijdens de documentaire

Toch meer interesse in wat anders? Vorige week lichtten wij in onze wekelijkse rubriek DOCU DAY de documentaire “Allemaal Gelijk?” uit. In dit artikel kijken we naar racisme op de Nederlandse voetbalvelden.