SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

De Spaanse competitie overschaduwd door racisme

Helaas komt racisme nog steeds voor in de voetbalwereld. Er wordt veel over gesproken, maar het lijkt maar niet te willen stoppen. Dit werd gisteren weer eens duidelijk toen Vinícius Júnior racistisch werd bejegend in de uitwedstrijd tegen Valencia CF. Het kwam weer volop in het nieuws en wij kijken naar hoe de voetbalwereld reageerde op deze schandalige actie van de ‘supporters’.

Vinícius Júnior racistisch bejegend

Geschreven door: Milan Verleg

Rode kaart Vinícius Júnior

In de tweede helft van de wedstrijd Valencia CF – Real Madrid vond er een opstootje plaats. De fans gingen zich hiermee bemoeien en richtten zich vooral op Vinícius Júnior. Hierdoor waren er veel racistische spreekkoren te horen en de Braziliaanse aanvaller wees zelf naar de tribune waar de dader zat.

De scheidsrechter besloot hierop de wedstrijd even stil te leggen en liep naar de kant toe. Toch wilde hij de wedstrijd niet definitief staken en het gevolg was dat er later gewoon weer werd gevoetbald. De racistische spreekoren bleven alleen te horen vanaf de tribune en Vinícius Júnior werd zo geïrriteerd dat hij in de blessuretijd een speler van Valencia in het gezicht sloeg. Dit zorgde ervoor dat hij ook nog eens met een rode kaart het veld moest verlaten.

Statements in de voetbalwereld

Na de wedstrijd ging het amper over de rode kaart. Het internet stond vol met steunbetuigingen aan het adres van de Braziliaan en zelf postte hij op social media ook een statement: “Het was niet de eerste keer, niet de tweede en niet de derde. Ofwel racisme is normaal in La Liga. Het spijt me zeer. De competitie die in handen was van Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano en Messi, behoort nu tot racisten. Een prachtige natie die mij verwelkomde, die ik omarm en waar ik van hou, stemt ermee in dat het beeld van een racistisch land naar de wereld wordt geëxporteerd. Het spijt me voor de Spanjaarden die het er niet mee eens zijn, maar vandaag, staat Spanje in Brazilië bekend als een land van racisten. En helaas, vanwege alles wat er elke week gebeurt, heb ik geen manier om dit te verdedigen.”

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vinicius Jr. ⚡️🇧🇷 (@vinijr)

Ook andere voetballers deden hun best om Vinícius een hart onder de riem te steken. Zo deed teamgenoot Thibaut Courtois dat direct na de wedstrijd in een interview, terwijl trainer Carlo Ancelotti weigerde te praten over de wedstrijd. Dat was in zijn ogen helemaal niet meer van belang en deze mening deelde FIFA-voorzitter Gianni Infantino. Hij vond dat de wedstrijd bij de eerste spreekoren stilgelegd moest worden en bij de tweede keer definitief gestaakt. Justin Kluivert, speler van Valencia FC, gaf daarnaast na de wedstrijd al aan zijn excuus aan te bieden namens de hele club.

Ook in Nederland komt racisme nog steeds voor en ESPN maakte hier zelfs speciaal een documentaire voor. Iets wat je zeker moet kijken!

Vinícius Júnior speelt net als vele anderen Brazilianen niet met zijn achternaam op de rug. Weet jij de reden hiervan? Wij hebben het uitgezocht!