SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Vijf vrouwelijke voetballers met een dubbele nationaliteit

Het WK vrouwenvoetbal 2023 is officieel van start. In Nieuw-Zeeland en Australië gaan 32 landen met elkaar de strijd aan om zich de beste ter wereld te mogen noemen. Voor een paar voetbalsters is dit helemaal speciaal. Zij hebben een dubbele nationaliteit en konden kiezen welk land ze vertegenwoordigen. We hebben ze speciaal voor jou op een rij gezet.

Vijf vrouwelijke voetballers met een dubbele nationaliteit

Nederland of België?

We beginnen dit lijstje met een Nederlander: Jackie Groenen. Ze is geboren in Nederland en heeft Nederlandse ouders, maar toch heeft ze een dubbele nationaliteit. Hoe is dat mogelijk? Nou, ze is opgegroeid in het Belgische Poppel. De middenveldster heeft daardoor zowel de Nederlandse als de Belgische nationaliteit. Gelukkig voor ons schittert ze dit WK in het oranje.

Als tweede hebben we Jordyn Huitema. Een Canadese voetbalster die momenteel voetbalt bij OL Reign in Seattle en ook onderdeel is van het Canadese vrouwenelftal. Zo won ze met Canada tijdens de Olympische Spelen de gouden medaille. Al had ze ook voor Nederland kunnen spelen. Haar overgrootouders zijn namelijk vanuit Friesland naar Canada verhuisd. De naam “Huitema” staat ook bekend als een Nederlandse achternaam.

Jordyn Huitema

Verhuisd op jonge leeftijd

We gaan door met Kosovare Asllani. Ze speelt sinds 2019 in Spanje bij CD Taćon, maar aankomende zomer vertegenwoordigt ze het Zweedse vrouwenelftal. Dit had alleen anders kunnen zijn. Ze is namelijk geboren in Kosovo. Haar ouders besloten alleen om direct daarna te verhuizen naar Zweden en daar is ze echt opgegroeid.

Als vierde in dit lijstje kijken we naar iemand uit het gastland: Aivi Luik. Ze komt uit voor Australië en is hier ook in 1985 geboren. Toch heeft ze ook de Estse nationaliteit. Dit komt vanwege haar familieachtergrond. Haar grootvader is afkomstig uit Estland en dit bracht haar in aanmerking voor het burgerschap van Estland.

De allerlaatste in dit rijtje is opnieuw een Nederlandse. We sluiten namelijk af met Damaris Egurrola. Het bijzondere is dat ze de keuze heeft tussen drie landen. De middenveldster is geboren in de Verenigde Staten, maar verhuisde op zevenjarige leeftijd naar Spanje. Het land waar haar vader vandaan komt. Haar moeder daarentegen is geboren in Nederland en daardoor had de speelster ook nog de keuze uit ons kikkerlandje. Wij zijn dan ook erg blij met haar keuze voor Oranje en we hopen haar naam veel te horen dit WK.

Eerder keken wij al naar unieke vrouwen in de voetbalwereld. Hierbij ging er niet alleen aandacht uit naar voetbalsters, maar ook aan een scheidsrechter en ‘de vrouw van’ voetballers. Benieuwd over wie we het hebben? Check het nu!