SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Vijf unieke voetbalstadions in Europa

Voetbalstadions zijn er in alle soorten en maten. Waar het ene stadion authentieke voetbalsfeer ademt, daar zijn er ook hypermoderne stadions met de mooiste faciliteiten, winkelcentra en hotels. Waar de één warme gevoelens krijgt van een betonnen bak, daar gaat een ander zijn hart sneller kloppen van een unieke locatie. In dit artikel zetten wij een aantal unieke stadions voor jou op een rij. Een must-read voor de echte liefhebber.

Stadio Renato Dall'Ara

Estádio Municipal de Braga

De thuisbasis van SC Braga is redelijk recent gebouwd. Namelijk in 2004 voor het EK van dat jaar. Hoewel het stadion slechts twee tribunes heeft, alleen aan de lange zijdes, biedt het toch ruim 30.000 supporters een zitplaats. De tribunes zijn verbonden door een ondergrondse tunnel. Aan de korte zijdes bevinden zich een met groen begroeide heuvel en een enorme rotswand. Met deze bijzondere achtergrond heeft het Estádio Municipal de Braga al meerdere architectuurprijzen op zijn naam staan.

Estádio Municipal de Braga

Craven Cottage

Craven Cottage is de thuisbasis van Fulham FC en het oudste stadion van Londen. De oorspronkelijke Cottage, wat nog geen stadion was, werd in 1780 gebouwd door William Craven, de zesde Baron Craven. De Cottage werd door een aantal welgestelde mensen bewoond, totdat er in mei 1888 brand uitbrak en het volledige landgoed werd verwoest. Onder Fulham-fans doen veel geruchten de ronde over vroegere huurders van Craven Cottage. Sir Arthur Conan Doyle, Jeremy Bentham, Florence Nightingale en zelfs koningin Victoria zouden er hebben verbleven. Na de brand werd het terrein verlaten. Het omliggende gebied werd ontbost en de bouw van Craven Cottage begon. In 1896 opende het stadion voor het eerst zijn deuren. Een must voor de authentieke Engelse voetbalbeleving.

Craven Cottage

Stade Louis II

Het stadion is vernoemd naar de voormalig vorst van Monaco: Louis II. De Grand Prix, het casino, de haven vol trotste jachten, Ferrari’s, luxe winkels en de rotsen op de achtergrond. Het behoort allemaal tot het straatbeeld van het Vorstendom Monaco. Stade Louis II gaat perfect op in de omgeving doordat de bouwstijl van het stadion erg lijkt op de flats eromheen. Wat opvalt zijn de negen bogen aan de korte zijde. Deze open zijde biedt een prachtig uitzicht op de bergen en zee. Vroeger lag het stadion direct aan zee, maar in de loop der jaren is vanwege de beperkte ruimte in Monaco steeds meer zee drooggelegd. Hoewel de schoonheid nog wel is ter discussie staat, uniek is het zeker.

Stade Louis II

Stadio Renato Dall'Ara

Het is de thuisbasis van Bologna FC en een absolute parel voor de stadionliefhebbers. Het stadion is gelegen in de Italiaanse provinciestad Bolgona. De monumentale gevel uit 1927 is schitterend, compleet met een prachtige galerij én een statige toren: de Torre di Maratona. Met een hoogte van 42 meter symboliseert La Torre di Maratona in Bologna het verzet van sporters. De authentieke elementen in combinatie met het heuvelachtige landschap maken het plaatje compleet. Dit stadion is voor de echte groundhoppers wel een bezoekje waard.

Stadio Renato Dall'Ara

Het Kasteel

En dan is daar nog de eervolle vermelding voor ons ‘eigen’ Sparta. Sparta Rotterdam is een club met ruim 125 jaar traditie waar warmte, historie en sympathie heerst. De Rotterdammers spelen al sinds 1916 op Het Kasteel, wat daarmee het oudste stadion van Nederland is. Het in Spangen gelegen stadion blijft natuurlijk een erg bijzonder stadion. Hoewel een deel van het stadion verloren ging bij de renovatie in 1999, daar zijn de iconische torens behouden gebleven. En daar zijn wij als liefhebbers maar blij mee.

Het Kasteel - Sparta