SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Wie is Ronaldo de Assís Moreira?

Ronaldo de Assís Moreira. Weet jij over wie we het hebben? Waarschijnlijk niet. Stel dat ik nu zeg Ronaldinho. Het kan niet anders dan dat de Braziliaanse voetbalgrootheid nu door je hoofd schiet. Zijn geweldige samba acties, spelers die biddend op de grond zaten met de angst om wéér een panna tegen te krijgen en zijn weergaloze goals. Hoe kan het dan dat je niet weet wat zijn echte naam is? Het is iets wat je bij veel Brazilianen waarschijnlijk niet weet. Ze gebruiken bijnamen of hun voornaam. Maar waarom doen ze dit? Wij hebben het verhaal uitgezocht achter de Braziliaanse bijnamen!

De mythe achter de bijnamen van de Brazilianen

Geschreven door: Milan Verleg

Braziliaanse bijnamen

De Braziliaanse voetbalbijnamen is een uitstervende traditie aan het worden. Spelers worden voortaan eerder bij de bijnaam genoemd, dan met de voornaam. Toch duiken we nog in de wereld van de bijnamen, want wat zijn ze schitterend om te horen. Denk aan één van de grootste voetballers Pelé, wat de bijnaam is van Edson Arantes do Nascimento. Een naam waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord.

Er worden meerdere redenen genoemd voor deze traditie. Zo zegt voetbalsocioloog Mauricio Murad dat het te maken heeft met de band die de Brazilianen voelen met de profvoetballers: “Brazilianen identificeren zich heel sterk met de spelers. Door de koosnamen te gebruiken, voelt de relatie intiemer.” Een andere reden die vaak wordt genoemd komt van meerdere wetenschappers. Zij zijn ervan overtuigd dat het stampt uit het slavernijverleden. Brazilië was namelijk een kolonie van Portugal en de uit Afrika geïmporteerde slaven werden alleen bij hun voornaam geregistreerd, terwijl sommige slavendrijvers de slaven een bijnaam gaven. Er wordt gezegd dat sinds toen het gebruik van bijnamen normaal is gebleven.

Neymar in plaats van da Silva Santos Júnior

Toch komen de bijnamen nu minder voor. Het is daardoor zo dat als “goddelijke kanaries” geen bijnaam hebben, ze bij de voornaam worden genoemd. Reden hiervoor? De achternamen van de spelers van “Amarelinha” (geeltjes) zijn lang en ingewikkeld. Het is hierdoor niet praktisch om deze op het shirt te plaatsen. Daar is gewoon geen ruimte voor. Een voorbeeld is de stervoetballer van Paris Saint Germain, Neymar. Zijn volledige naam geldt Neymar da Silva Santos Júnior. Iets wat niet achterop zijn shirt past, maar dat is misschien maar goed ook. Stel je voor dat ze in de winkel zeggen dat je per letter moet betalen voor bedrukking op het shirtje van jouw favoriete speler. Dan was je een fortuin kwijt geweest!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NJ 🇧🇷 (@neymarjr)

Vernoemd naar Jezus

Toch zijn er ook bepaalde Brazilianen die wel hun achternaam op het shirt dragen. Dit komt vooral omdat ze in het buitenland spelen waar dit gebruikelijker is. Er is alleen één speler die een andere reden heeft: Gabriel Fernando de Jesus, oftewel Gabriel Jesus. De aanvaller van Arsenal speelt namelijk met Jesus op de rug. Er wordt gezegd dat de media-afdeling van Palmeiras, zijn oude club, hem het vertrouwen gaf om zijn eigen naam op zijn shirt te zitten. De club zag namelijk in de jonge spits een nieuw godenkind en dan komt de achternaam ‘Jesus’ goed van pas. Hij kreeg hierbij ook rugnummer 33 toegekend en dit is dan ook omdat Jezus Christus overleden en verrezen zou zijn in het jaar 33. Hij speelde dan ook bij Manchester City met dit nummer, maar koos er toch voor om bij zijn huidige club “The Gunners” met het spitsen rugnummer negen te spelen.

Over het algemeen blijft het dragen van voornamen of bijnamen een belangrijk onderdeel van de Braziliaanse voetbalcultuur, waardoor vele spelers hier niet van af willen stappen. We zijn dan ook benieuwd met welke unieke bijnamen het Zuid-Amerikaanse land nog gaat komen.