Van hobbyist tot taxateurs van Europese topclubs
De winterse transferwindow is geopend en dat betekent dat er weer spelers gekocht en verkocht kunnen worden. Voor elke club en scout is het van belang om gedurende deze periode goed op de hoogte te zijn van de marktwaarde van een speler. Hiervoor wordt eigenlijk door iedereen hetzelfde hulpmiddel gebruikt. Een opmerkelijke hulpmiddel mag je het wel noemen. Hieronder zullen wij jullie meenemen in de wereld van de marktwaardes.
In de voetbalwereld zijn er veel middelen die worden gebruikt door clubs. De datawebsite Transfermarkt is één van die middelen. Sterker nog, de website is voor scouts en clubs niet meer weg te denken. Transfermarkt staat bomvol met statistieken van ruim 800 duizend profvoetballers wereldwijd. Voorbeelden van statistieken zijn doelpunten, speelminuten, gele kaarten en ook de marktwaarde van de speler. De datawebsite is geen officiële spelerstaxateur, maar wel belangrijk geworden in voetbalindustrie. Zo zijn hun marktwaardes terug te vinden in jaarverslagen van topclubs en wordt het gebruikt bij het tot stand komen van een transfer. Ook toonaangevende zaakwaarnemers geven aan de website te gebruiken “ter kennisgeving”. For The Money ging op onderzoek uit hoe dat nou allemaal zit.
Hobbyproject
Transfermarkt werd opgericht door de Duitser Matthias Seidel als een hobbyproject. Hij wilde graag de statistieken van zijn club Werder Bremen bijhouden. Een jaar later werd daar een openbare database aan toegevoegd met de verschillende informatie over spelers, coaches en competities. Dit heeft zich doorontwikkeld tot een professionele organisatie. In 2008 kreeg het een extreme boost, nadat uitgever Axel Springer 51% van de aandelen overnam. De website werd een groot succes met één miljard paginaweergaven per maand en dit allemaal door data welke worden toegevoegd door de duizenden gebruikers van de website. Het is eigenlijk maar één gegeven dat Transfermarkt wereldbekend heeft gemaakt in de voetbalwereld en dat is de marktwaarde. Veel scouts en algemeen directeuren nemen graag een kijkje om te weten wat een bepaalde speler waard is. Zij weten alleen niet hoe deze marktwaardes bepaalt worden.
Wisdom of the crowd
Martin Freundl is verantwoordelijk voor de marktwaardes van de clubs in de Bundesliga, hij ziet het als een soort spel. Hij doet een voorspelling en het geeft voldoening als dit vervolgens ook uitkomt. Voor Transfermarkt is het totaal niet de bedoeling geweest om een belangrijke schakel te worden voor de internationale voetbalwereld. Internationaal hoofd marktwaardes, Christian Schwarz, is het aanspreekpunt voor spelers en clubs die het niet met de waarde eens zijn. Om Christian te citeren, “clubs zouden geen beslissingen moeten maken over transfers op basis van marktwaardes op onze website. Onze methode is namelijk niet wetenschappelijk.”
De marktwaardes worden op een opmerkelijke manier bepaalt. Het gebeurt namelijk volgens het ‘wisdom of the crowd-principe’. Dat wil zeggen dat de gebruikers op het forum kunnen discussiëren over de marktwaardes. Hierbij zullen alleen de argumenten die onderbouwd zijn worden meegenomen in de bepaling van de marktwaarde. Uiteindelijk is het aan Freundl en zijn collega’s om de marktwaarde vast te stellen. De marktwaardes op Transfermarkt zijn erg nauwkeurig, maar dat wil niet zeggen dat alle cijfers kloppen. Uiteindelijk blijven het maar cijfers grotendeels ingevuld door vrijwilligers.
Een succesvol platform gestart als hobbyproject en gebruikt door vele topclubs en scouts.
De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!
Op de hoogte blijven van al het nieuws rondom voetbal, fashion en lifestyle? Volg dan onze Facebook en Instagram.
Gerelateerde artikelen
Catch waves in Rotterdam’s city centre
Four stories in the world of football, fashion and lifestyle, to keep you updated on fresh and relevant news.
Read more