SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Wanneer mogen Frenkie, Memphis en Virgil weer voetballen?

Sinds 8 maart ligt de Nederlandse Eredivisie stil. Nu, bijna twee maanden later, wordt het steeds duidelijker welke Europese competities doorgaan en welke definitief ten einde zijn. Alle clubs dienen zich in ieder geval te houden aan de richtlijnen van de UEFA en de nationale overheid.

De UEFA hoopt nog steeds dat zoveel mogelijk nationale competities afgemaakt kunnen worden. Er ligt inmiddels ook een format klaar om de Champions League en Europa League alsnog uit te gaan spelen. De UEFA wil voor 25 mei een definitief uitsluitsel van alle 55 nationale sportbonden. Dit betekent dat zij duidelijkheid moeten geven of zij de competitie willen uitspelen en zo ja, met welke maatregelen dit gaat gebeuren.

Nederlandse Eredivisie

Zoals we allemaal weten heeft de KNVB na goedkeuring van de UEFA het voetbalseizoen definitief stop gezet. Aangezien Ajax en AZ op gelijke punten stonden en er nog 9 wedstrijden te spelen zijn, heeft de KNVB ervoor gekozen om geen kampioen en degradanten aan te wijzen. Wel zijn de Europese tickets voor komend seizoen verdeeld. Dit krijgt echter wel een juridisch staartje, want diverse clubs zijn woedend. Zo is Ajax op basis van het doelsaldo verzekerd tot directe plaatsing voor de Champions League en mag AZ via de voorrondes van het miljardenbal proberen binnen te treden. Dit echter tot onvrede van de Alkmaarders.

Ook de tickets voor de Europa League zijn volgens de huidige eredivisie stand verdeeld. Feyenoord plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase en PSV en Willem II zullen eerst de voorrondes moeten spelen. FC Utrecht is de grootste verliezer als het gaat om het Europese ticket. Met één wedstrijd minder dan Willem II en drie punten achterstand op de ranglijst vissen zij daar achter het net. Na het besluit om ook de bekerfinale af te gelasten zijn er door de club uit de Domstad direct juridische stappen aangekondigd.

Eredivisie trainingen worden hervat met voorzorgsmaatregelen

Duitse Bundesliga

Het is de eerste grote Europese competitie die weer gaat starten na goedkeuring van de UEFA. Vanaf 15 mei gaat in Duitsland de bal weer rollen in zogenaamde ‘spookwedstrijden’. Dit houdt in er geen publiek aanwezig mag zijn bij de wedstrijden. Natuurlijk geeft dit een raar beeld, maar wat een heerlijk gevoel dat er vanaf volgende week weer actueel voetbal te zien is! In de Bundesliga zijn nog negen wedstrijden te spelen. Als alles volgens plan verloopt en er geen tweede uitbraak van het coronavirus ontstaat, zal de laatste speelronde op 30 juni zijn. De clubs moeten vanaf deze week in afgesloten trainingskamp en mogen niet meer in contact komen met de buitenwereld. De spelers en staf zullen twee keer per week getest worden.

Spaanse LaLiga

LaLiga is dichtbij een herstart en veel clubs lieten hun buitenlandse spelers afgelopen weekend afreizen naar Spanje. Alle Spaanse profclubs hebben te horen gekregen deze week weer te mogen gaan trainen. Daarnaast ligt er een plan om in juni de competitie te hervatten. LaLiga benadrukt wel dat wanneer er een terugval is in de gezondheidssituatie in Spanje, dat de hervatting uitgesteld kan worden. Er zijn nog elf speelrondes te spelen en FC Barcelona staat twee punten voor op aartsrivaal Real Madrid. Grote verrassing is Real Sociedad, dat momenteel vierde staat en daarmee recht heeft op een Champions Leagueticket.

UEFA Champions League wedstrijd zonder publiek tijdens coronacrisis

Engelse Premier League

Liverpool denderde dit jaar in een rechte lijn naar het eerste kampioenschap sinds 1990. Met 25 punten voorsprong op nummer twee Manchester City leek niets meer roet in het eten te kunnen gooien. Zij hadden echter nog niet gerekend op het aanstormende coronavirus. De Engelse bond heeft nog altijd geen duidelijke oplossing voor het verdere verloop van de nationale competitie. Er is een plan om vanaf 12 juni het seizoen uit te spelen met alle resterende negen wedstrijden op neutraal terrein. Clubs uit de onderste regionen van de ranglijst zien dit echter niet zitten. Zij willen hun thuisvoordeel niet opgeven. Bournemouth, Aston Villa en Norwich City staan momenteel onderaan de ranglijst en zij hebben dan ook al voorgesteld om het huidige seizoen af te sluiten zonder degradanten.

Franse Ligue 1

Op 28 april trok de Franse regering een streep door het huidige voetbalseizoen van de Ligue 1. In een statement maakte zij bekend dat er in Frankrijk pas weer vanaf begin augustus eventueel gevoetbald mag worden. Net als in Nederland zal de verdeling van de Europese tickets een hoop heisa gaan opleveren. Met nog 10 wedstrijden te spelen stond Paris Saint-Germain bovenaan met twaalf punten voorsprong op nummer twee Olympique Marseille. Het Olympique Lyon van Memphis Depay staat op plaats 7 en loopt Europees voetbal dus net mis.

Paris St. Germain toch kampioen na abrupt einde Ligue 1

Italiaanse Serie A

In Italië werd met nog twaalf wedstrijden te spelen de competitie stilgelegd. Dit vanwege de grote uitbraak in Noord-Italië waar spelers van onder andere Atalanta en Juventus besmet raakten. Nu, twee maanden later, is de storm wat gaan liggen en zijn een aantal Serie A-clubs alweer vol in training. Het is nog onduidelijk of zij de competitie uitspelen, maar de clubs willen haar spelers fit hebben zodra ze groen licht krijgen. Volgens de Italiaanse minister van sport is het onmogelijk om al een datum te prikken voor de hervatting van het voetbalseizoen. Zij wachten nog minimaal twee weken af hoe de besmettingscurve evolueert.

Belgische Jupiler Pro League

Deze week kwam de Belgische bond met een statement dat de competitie tot augustus stil zal liggen. Formeel is de competitie nog niet beëindigd. Aangezien de Belgische competitie na de volgende speelronde zich zou opdelen in drie poules ligt er wel een plan. Zij willen in een speciaal programma deze poules alsnog uit laten spelen, zodat er toch een kampioen en degradanten aangewezen kunnen worden. Het Belgische voetbal stond de afgelopen weken groot in het nieuws met clubs die hun proflicentie dreigen te verliezen. Door grote geldnood bij verschillende clubs is het de vraag hoe de competitie er volgend jaar uit gaat zien.

Wij kunnen in ieder geval niet wachten totdat de bal gaat rollen en de competities afgemaakt gaan worden.

Slaat de verveling toch toe tijdens de coronacrisis? Doe hier een aantal voetbalquizzes en houd je voetbalkennis up-to-date.

Op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rond voetbal, fashion en lifestyle? Check dan onze Facebook en Instagram.