SUBSCRIBE TO OUR NEWSLETTER

Do you want to stay updated on the latest news on football, fashion and lifestyle?

SUBSCRIBE NOW!
Menu

Tussen Het Legioen: warmdraaien voor CSKA Moskou-Feyenoord

Vanavond speelt Feyenoord de EL-wedstrijd in Moskou tegen de plaatselijke CSKA. Uiteraard en helaas, zonder leden van Het Legioen. Om toch een beetje het stadiongevoel te creëren delen wij hieronder een aantal schitterende foto’s van fotograaf Willem de Kam. Zijn rauwe en krachtige beelden brengen ons in de juiste sfeer voor vanavond.

Toen het nog kon, maakte fotograaf Willem de Kam bij elke thuiswedstrijd van Feyenoord foto’s in De Kuip. Geen gelikte beelden van sierlijke spelers, maar rauwe platen waarin hij tussen de schreeuwende fans staat. Euforie, blijdschap, woede, vuurwerk – een blik op De Kam’s werk levert kippenvel op. Als fervent supporter van Feyenoord is foto’s maken van de Rotterdamse club een droom voor Willem. Maar de voorbije jaren heeft hij ook tal van andere voetbalgerelateerde beelden gemaakt. Als je een indruk wilt krijgen van de Nederlandse voetbalcultuur, dan geeft één blik op zijn portfolio een perfecte doorsnede. Helemaal onderaan hebben wij een aantal van zijn vetste beelden groot geplaatst.

Lichtmastklimmer

De Kam maakte ook reportages voor Santos, Staantribune en VICE Sports; internationaal werd zijn werk gepubliceerd op platforms als Soccerbible en Copa90. Zijn werk werd ook opgemerkt – en gewaardeerd – door Feyenoord zelf. En zo kwam het dat Willem tegenwoordig ook foto’s maakt voor de officiële kanalen van Feyenoord. Eén van zijn hoogtepunten was het maken van een foto tijdens de Europa League-wedstrijd tegen Glasgow Rangers van eind vorig jaar. Er moest een opname van bovenaf komen van een immens spandoek. Willem ging een lichtmast in – met permissie uiteraard – en legde het spandoek haarfijn vast. Door zijn werk en dat van zijn collega’s missen we het bezoeken van een mooie pot voetbal nóg meer dan we al deden…

FeyenoordFeyenoord

Lockdown

Na de eerste lockdown begon het Eredivisieseizoen ‘gewoon’ met supporters. Althans, plukjes mensen op de tribune die geen lawaai mochten maken, niet mochten juichen, niet mochten zingen. Van daadwerkelijke ‘support’ was dus in feite geen sprake. Ondanks dat het fijn was dat er weer mondjesmaat publiek bij wedstrijden werd toegelaten, was van enige vorm van sfeer vanzelfsprekend geen sprake. Het was eerder een soort van opera waarbij het publiek aandachtig toekijkt en luistert. En vooral zwijgt.
Maar het was een begin.

Om te bepalen welke fans wel aanwezig mochten zijn bij wedstrijden en welke niet, kwam er een loting aan te pas. Wrang voor veel fans die jaarlijks honderden euro’s neerleggen voor seizoenkaarten en allerhande merchandise en consumpties in de stadions. Sommige groepen besloten om die reden zelfs tot een boycot. Zo riep de F-Side van Ajax volgers op niet mee te doen met de loting en thuis te blijven. De hele F-Side bleef prompt leeg. Op deze manier wilde men geen voetbal beleven. Er viel immers niks te beleven, laat staan te supporten.

Emotie

Toen er half oktober een tweede (semi-)lockdown werd afgeroepen, verdween in één klap het sprankje hoop op volle stadions. Het verlangen onder de fans om massaal wedstrijden bij te mogen wonen, groeit en groeit. Het Europese seizoen is weer begonnen, maar mooie ‘affiches’ van Ajax, PSV, AZ en ook Feyenoord moeten het helaas doen zonder fans. Daarom is het juist nu zo fijn om de foto’s van Willem de Kam erbij te pakken en te genieten van de sfeer zoals-ie was. Weinig fotografen leggen de emoties die bij voetbal komen kijken zó goed vast als hij. De vreugde en het verdriet. Het massale gezang uit duizenden kelen. De verwachtingsvolle spanning als de spelers het veld opkomen. De voor elke fan bekende goaltune als er is gescoord. Hieronder zie je een selectie van de mooie Feyenoord-beelden van Willem.

Meer zien? Check Willem’s werk hier en op zijn Instagramaccount 

De nieuwe Life After Football is uit! Koop jouw issue hier!