Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws op het gebied van voetbalcultuur, fashion en lifestyle?

SCHRIJF JE NU IN!
Menu

De meest spannende ontknopingen ooit

De ontknopingen van de Europese voetbalcompetities zijn altijd erg speciaal. Het is de tijd van play-offs voor promotie en degradatie, maar ook de strijd om het kampioenschap. Zo is het ene seizoen de kampioen vroegtijdig bekend, terwijl het andere seizoen het bloedstollend spannend is tot aan de laatste wedstrijddag. Zo ook dit seizoen. Manchester City en Arsenal strijden allebei nog om de titel en in Duitsland schelen Bayern München en Borussia Dortmund maar één punt. Toch kennen we in de rijke voetbalgeschiedenis nog wel meer meeslepende ontknopingen. Wij hebben voor jou de top 5 spannendste ontknopingen op een rijtje gezet.

De meest spannende ontknopingen

5. Süper Lig: 2020/2021

We trappen de Top 5: Spannendste ontknopingen af met de meest recente kampioenswedstrijd in de Süper Lig. Op 15 mei jongstleden werd Beşiktaş bekroond tot kampioen van Turkije, maar dat was zeker geen vanzelfsprekendheid voorafgaand aan de laatste speelronde. Op de laatste speeldag maakten Beşiktaş, Galatasaray en Fenerbahçe, namelijk alle drie nog kans op de Turkse landstitel. Bij alle drie de wedstrijden werd om 19.30 uur afgetrapt en het kampioensspel was begonnen. Fenerbahçe leek lange tijd geen aanspraak meer te maken door tot de 90ste minuut op achterstand te staan. Dankzij twee doelpunten in de blessuretijd wisten zij de wedstrijden toch winnend af te sluiten.

Vervolgens werd er gekeken naar Galatasaray die aan het doelsaldo moest werken tegen middenmoter Yeni Malatyaspor. Nadat ook Cim Bom Bom met 0-1 achter kwam raakten zij echter in de tweede helft op stoom en werd het een stortvloed aan kansen. Galatasaray scoorde drie keer, waaronder een doelpunt van Oranje-international Ryan Babel en nam virtueel de leiding over. Toen was het wachten en telefoneren geblazen. Al snel werd duidelijk dat ook Beşiktaş aan de winnende hand was en Göztepe kon in de tweede helft geen vuist meer maken. Nadat het laatste fluitsignaal klonk werd direct de balans opgemaakt en deed de krankzinnige situatie zich voor dat het doelsaldo van Beşiktaş één doelpunt beter dan dat van Galatasaray. De ontknoping van de Süper Lig was deze eeuw nog nooit zo spannend.

4. Scottish Premiership: 2004/2005

Sinds 1986 gaat de Schotse landstitel al naar Celtic of Rangers, maar de spanning op 22 mei 2005 was nog nooit zo spannend in Schotland. Voorafgaand aan de laatste speelronde had Celtic een voorsprong van twee punten. Celtic ging op bezoek bij nummer zeven Motherwell en Rangers moest de lastige uitwedstrijd tegen nummer drie Hibernian. Op 22 mei om 15.00 uur begon het ijsberen. Na een half uur kwam Celtic al op voorsprong via Chris Sutton en zo stonden zij dus virtueel op vier punten voorsprong. Aan Rangers de beurt dus om de wedstrijd winnend af te sluiten en vervolgens te hopen op een wonder in de andere wedstrijd.

The Gers deden hun plicht met onder andere Shota Arveladze, Thomas Buffel, Fernando Ricksen en Ronald Waterreus in de gelederen. Ze wonnen met 0-1 en dus werd er gebeld met Motherwell in North Lanarkshire. Plots kregen de Rangers hoop toen Scott McDonald namens Motherwell de 1-1 in de touwen werkte. De apotheose moest nog volgen, want diezelfde McDonald schoot in de blessuretijd de titelaspiraties van Celtic aan diggelen en tekende daarmee voor de 2-1. Dit kwam luttele seconden later binnen bij Rangers en dus was het feest compleet. De Rangers gingen in de avond terug naar Glasgow om tot in de late uurtjes door te feesten.

3. Bundesliga: 2000/2001

Schalke 04 leek in 2001 de eerste landstitel in de clubhistorie te hebben behaald. De ploeg van trainer Huub Stevens won op 19 mei 2001 in het Parkstadion in Gelsenkirchen met 5-3 van SpVgg Unterhaching. Het Schalke 04 waar huidig analist Youri Mulder op de bank zat was afhankelijk van het resultaat van Bayern München op bezoek bij Hamburger SV. Bij een verliespartij van Der Rekordmeister zou in Hamburg bij HSV het feest losbarsten in het Parkstadion. En dat gebeurde, want Sergej Barbarez bracht geheel onverwachts HSV in blessuretijd op een 1-0 voorsprong.

Bij Schalke 04 waanden ze zich al kampioen, maar het feest was van korte duur. Het ging namelijk alsnog mis toen Patrick Andersson in de 93ste minuut een vrije trap raakschoot voor het sterrenelftal van Bayern München. De supporters van Schalke konden in totaal maar 3 minuten en 43 seconden genieten van hun kampioenschap. Nooit te vroeg juichen dus…

2. Premier League: 2011/2012

De ontknoping van de Premier League in 2012 was om je vingers bij af te likken, evenals het commentaar van de Britse Martin Tyler. Agüerooooo, we horen het hem nog altijd zeggen. Manchester City nam het in de 38ste speelronde in eigen huis op tegen Queens Park Rangers, terwijl Manchester United de degens kruisten tegen Sunderland. Na 37 wedstrijden had Manchester City evenveel punten als Manchester United, maar het doelsaldo van de blauwe kant van Manchester was een stuk beter. The Reds kwamen na 20 minuten via Wayne Rooney op voorsprong en wisten dit de hele wedstrijd te bewaken. Het was dus kijken geblazen naar de andere kant van de stad waar het minder voortvarend ging.

The Citizens kwamen in de eerste helft dan wel op voorsprong, maar in de tweede helft sloeg het noodlot toe. QPR had de rollen binnen twintig minuten in de tweede helft omgedraaid en ging aan de leiding met 1-2. De wedstrijd liep op haar eind en hordes supporters konden deze wanprestatie niet aanzien en verlieten het stadion. The Citizens beleefde een dramatische middag, totdat Edin Džeko een corner van David Silva promoveerde tot doelpunt in de tweede minuut van de blessuretijd. De hoop kwam terug en het was opportunisme wat de klok sloeg. In een laatste slotoffensief maakte goudhaantje Sergio Agüero zich vrij, maakte de 3-2 en trok daarmee de overwinning én het kampioenschap over de streep. Dit is misschien wel de beste seizoen ontknoping ooit in de Premier League!

1. Eredivisie: 2006/2007

De Top 5: Spannendste ontknopingen kan maar met één seizoen ontknoping afgesloten worden, namelijk de kampioenswedstrijd in de Eredivisie in 2007. Met nog één wedstrijd te gaan stonden AZ, PSV en Ajax met 72 punten gedeeld eerste. AZ speelde de uitwedstrijd tegen laagvlieger Excelsior. Ajax moest uit tegen Willem II en PSV speelde thuis tegen Vitesse. De koplopers tegen clubs uit het rechterrijtje, maar wie zou onder de druk bezwijken?

PSV vloog uit de startblokken en leek niets aan het toeval over te laten. Binnen 10 minuten stonden de Eindhovenaren al met 2-0 voor dankzij doelpunten van Zuid-Amerikanen Alex en Farfán. Ook Ajax stond na een dik kwartier met 1-0 voor bij de Tilburgers, maar in diezelfde minuut voltrok zich op Woudestein in Rotterdam een drama. Keeper Boy Waterman voelde zich genoodzaakt de razendsnelle Andwelé Slory neer te halen en moest het veld verlaten. Excelsior benutte de penalty en kwam op voorsprong.

Dit nieuws kwam ook binnen in Amsterdam en Eindhoven en hier klonk dan ook een luid gejuich. PSV ging door waar het mee begonnen was en liep uit naar 5-1. Ajax verdubbelde in de tweede helft ook haar voorsprong en moest op zoek naar meer doelpunten. De tussenstand werd de eindstand en Ajax kwam één doelpunt te kort om over PSV heen te springen en dus werd PSV de virtuele lijstaanvoerder. Alle ogen en oren in Eindhoven waren vervolgens gericht op Rotterdam.

AZ scoorde voor rust nog de 1-1, maar Excelsior kwam sterker uit de kleedkamer en wist wederom op voorsprong te komen. Ook deze kon gepareerd worden door AZ door een doelpunt van Danny Koevermans. 2-2 met nog 20 minuten te spelen en de Alkmaarders hadden maar één doelpunt nodig en Excelsior liep een kwartier voor tijd ook nog eens tegen een rode kaart aan. AZ begon te geloven, maar in de allerlaatste minuut bezegelde Daniel Guijo-Velasco het lot van AZ en tekende voor de 3-2.

AZ was in diepe rouw en zo bleek de goal van Phillip Cocu doorslaggevend te zijn. De 5-1 tegen Vitesse is ongetwijfeld de belangrijkste goal die de Eindhovenaar ooit heeft gemaakt in het shirt van PSV. Voorafgaand aan de laatste speelronde stonden de Rood-Witten nog op de derde plaats, maar ze flikten het toch. Simply The Best werd luidkeels meegezongen, al ging het PSV niet van een leien dakje!